16 °C Budapest
Midsection close up of unknown caucasian man holding a box with personal items stuff leaving the office after being fired from work due recession economic crisis downturn losing job company shutdown

Óriási kirúgási hullám jöhet a magyar munkaerőpiacon: a cégek harmada tervez létszámcsökkentést

2023. január 12. 11:04

2023 első negyedévében a hazai munkáltatók 32 százaléka tervezi csökkenteni munkaerő-állományát, miközben csupán 22 százalékuk jelez előre bővítést. A legnagyobb arányú létszámcsökkenés földrajzi bontásban az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, míg szektorális bontásban a kommunikációs szolgáltatások, illetve a alapanyag- és feldolgozóipar területén várható.

A ManpowerGroup  a világ 41 országában, összesen 39 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését, melynek keretében Magyarországon a munkáltatók 508 fős reprezentatív mintájában szereplőket kérdezték meg első negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról.

A munkáltatói válaszokból származtatott, szezonálisan kiigazított Nettó Foglalkoztatási Mutató (NFM) -8 százalékos átlagos értéket ért el, amire az elmúlt egy évtizedben nem volt példa, még a koronavírusjárvány miatti erőteljes gazdasági megtorpanás időszakában sem. A jelenlegi mutatószám az előző negyedévhez viszonyítva 3, míg 2022 azonos időszakához képest 26 százalékpontos visszaesést mutat.

A negatív munkaerő-felvételi trend ellenére a piacon nem érzékelhető tömeges elbocsátás. Ez csupán bizonyos területeken jellemző, egyes szakmákban ugyanakkor továbbra is munkaerőhiány van. Arra számítunk, hogy a munkaerőpiac dinamikája lelassul: mind a cégek, mind a munkavállalók kivárnak ahelyett, hogy új lehetőségek után néznének. A cégek oldalán továbbra is komoly bizonytalanság érzékelhető: a recesszió lehetősége ebben az időszakban óvatosságra készteti őket

– mondta Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója.

A korábbi negyedévekhez képest is lényegesen nőtt az eltérés az egyes régiókban működő cégek várakozási között. A legpesszimistább várakozások az Észak-Alföldön mutatkoznak (itt -35% az NFM), de szintén jóval több elbocsátásra, mint felvételre számítanak Észak-Magyarországon (-24%), Dél-Dunántúlon (-16%) és Nyugat-Dunántúlon (-9%) is. A Dél-Alföld az egyetlen olyan régió, ahol minimálisan többen terveznek létszámbővítést, mint leépítést (+3%).

Az egyes szektorokat vizsgálva csupán a pénzügyi és ingatlanszektor (NFM: +10%), valamint az IT szektor (+2%) számíthat nettó létszámbővülésre. Az egészségügy és élettudományok, valamint az energia és közművek szektorban stagnálására lehet számítani, a többi szektor mutatói viszont visszaesést prognosztizálnak. A legnagyobb arányú létszámleépítésre a kommunikációs szolgáltatások (-16%), illetve az alapanyag- és feldolgozóipar (-12%) területén lehet számítani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A jelenlegi helyzetben jól láthatóan a cégmérettel együtt nő a válsággal szembeni ellenállóképesség. A tíznél kevesebb főt foglalkoztató mikrovállalkozások 44 százaléka tervez létszámcsökkentést végrehajtani, ez az arány a 250 főnél nagyobb létszámmal működő vállalatok körében csupán 27 százalék. A Nettó Foglalkoztatási mutató ennek megfelelően az utóbbi körben a legmagasabb (+3%), az 50-249 fős cégeknél már enyhén negatív (-5%), ugyanakkor erőteljes a pesszimizmus a 10-49 fős kis cégek (-17%), és a 10 fő alatti mikrovállalkozások (-20%) körében.

Az előző negyedévhez képest nemzetközi szinten is romlottak a munkaerőpiaci kilátások: a globális Nettó Foglalkoztatási Mutatója 6 százalékkal került lejjebb a felmérés szerint. Ugyanakkor ez a mutatószám továbbra is igen magas, 23 százalékos szinten áll. Magyarországon kívül egyedül Lengyelországban (-2%) jeleznek visszaesést a foglalkoztatásban Az élen Panama (39%) és Costa Rica (35%) és Kanada (34%) áll. Európában a legjobb mutatóval Ausztria és Törökország (29-29%), illetve Finnország és Franciaországban (27-27%) rendelkezik.

Szakmai megbecsülés, elismertség kutatás 2023

A Pénzcentrum új felmérése ismét arra keresi a választ, hogy milyen az egyes szakmák megítélése Magyarországon: elismertek-e, a társadalmilag hasznos szakmának tekinthetők-e, illetve túl- vagy alulfizetettnek tartott hivatások-e. Két éve, 2021-ben már elvégeztük ugyanezt a kutatást - melynek eredményei itt olvashatók -, így össze tudjuk majd vetni a korábbi adatokkal az új válaszokat. Ez alapján az is kiderül majd, mely szakmák megítélése változott sokat az elmúlt években. Köszönjük, hogy kérdéseinkre adott válaszaiddal segíted a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem