Shot of  young woman  looking at laptop late night work in bedroom at home.

Túlóra 2022: hány százalék a túlóra pótlék 2022 évében, mit tegyünk, ha nem fizetik ki?

2022. október 16. 17:02

Az aktívkorú népesség jelentős részének nem ismeretlen fogalom a túlórázás: magyarok ezreinek kell nap mint nap a magánéletük rovására tölteniük idejüket a munkájukkal – ilyenkor viszont a Munka Törvénykönyve túlóra pótlék kifizetésére kötelezi a munkáltatót. Tudd meg, mi az a túlóra törvény, mikor jár a túlóra pótlék, hány százalék a túlóra pótlék 2022 évében és mi a teendő a túlóra ki nem fizetése esetén!

Cikkünkben eláruljuk, mit kell tudnunk a túlóra 2022 évi szabályai kapcsán: mi a túlóra pótlék lényege, mennyi túlóra lehet egy hónapban szabályosan és mit tegyünk ki nem fizetett túlóra esetében! Tudd meg, mennyi túlóra pótlék jár vasárnap vagy munkaszüneti napokon, mikor jogosult valaki 50%-os túlóra pótlék vagy 100%-os túlóra pótlék kifizetésére! Munka Törvénykönyve túlóra 2022 – ezek a hatályos jogszabályok vonatkoznak a túlóra 2022 évi kifizetésére!

Munka Törvénykönyve túlóra 2022

A munka világában nem számít szokatlan jelenségnek a túlóra, hiszen a teljesítendő feladatok sokszor nem férnek bele a munkaidőnkbe, főleg, ha szoros határidő nyomja a vállunkat. Maga a túlóra (minden, a munkaidőn, munkaidőbeosztáson felül munkával eltöltött óra), hivatalos nevén „rendkívüli munkaidő” a normál, 4-6 vagy 8 órában, alkalmazotti munkaviszonyban dolgozók esetében jelent kiemelt kérdést – mások előnyben részesítik a rugalmas munkaidő beosztást, illetve a vállalkozó létet, ahol a munkavégzés nincs konkrét munkaidő keretei közé szorítva.

A fix munkaidős munkavállalók jogait a Munka Törvénykönyve védi, ami megállapítja, hogy rendkívüli munkaidő esetén bérpótlék jár a dolgozóknak – itt jön a képbe a túlóra pótlék, ám ezt korántsem fizeti ki minden munkáltató. Azt, hogy ki jogosult túlóra pótlék formájában történő kompenzációra, azt a munkaszerződés dönti el – azonban, ha valakinek nem jár túlóra pótlék, vannak más lehetőségek is a rendkívüli munkaidő kompenzálására – erre a későbbiekben visszatérünk.

Mennyi túlóra lehet egy hónapban, évben?

A túlóra pótlék 2022 évi szabályai nem csak a munkavállalót védik a kizsákmányolás ellen – a dolgozó sem túlórázhat korlátlan mennyiségben, hogy a munkáltató terhére nagymennyiségű, pótlékkal emelt bérhez jusson! A Munka Törvénykönyve túlóra 2022 szabályai szerint egy munkavállaló naponta maximum 12 órát, hetente pedig maximum 48 órát dolgozhat, az összes túlórájával együtt. A munkáltatónak és a munkavállalónak is kötelessége betartani a heti 2 db pihenőnapot, illetve a minimum 8 órás pihenőidőt.

A túlóra 2022 évi szabályait felülírhatja kollektív szerződés, ami a túlóra pótlék és más bérpótlékok (pl. műszakpótlék) esetében egyéb feltételeket adhat meg. A Munka Törvénykönyvében megállapított évi maximum 250 túlóra 300-ra emelhető, ami jelentős mennyiségű rendkívüli munkaidő kitöltésére adhat lehetőséget.

Hány százalék a túlóra pótlék 2022 évében?

A túlóra pótlék 2022 évében nem tér el a túlóra 2021-es szabályzásától: a túlóra 2022 során az előző évekhez hasonlóan alapesetben az alapbér 50%-kal megnövelt értéke (pl., ha valakinek az alapbére bruttó 2.500 Ft/óra, akkor egy túlórája a munkáltatónak ennek az 1,5-szeresébe kerül, azaz 3.750 Ft/óra). A túlóra pótlék 2022 évében is magasabb akkor, ha a túlóra heti pihenőnapra vagy munkaszüneti napra esik – ilyenkor a túlórapótlék 100%-os bérpótlék (a dolgozónak a munkaidőn felül, ilyen napon végzett munkája az alapbére duplájába kerül – 2.500 Ft-os órabér esetén 5.000 Ft jár neki). Utóbbi esetben, ha biztosítanak a dolgozónak pihenőnapot az elvesztegetett helyett, akkor is jár az 50%-os túlóra pótlék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Túlóra pótlék helyett mit kínálhat egy munkahely?

Ahogy a fentiekben említettük, egyáltalán nem biztos, hogy új munkahelyünk túlóra pótlék fizetésével kívánja kompenzálni az alkalmazottak szabadidejére terhelt munkát. A magyar és a külföldi cégeknél is bevett szokás a lecsúsztatott szabadnap, amikor a túlórákért cserébe a dolgozó nem bérpótlékkal megemelt bért, hanem bizonyos számú szabadnapot kínál (a munkáltató szemszögéből ez egy sokkal költséghatékonyabb megoldás, mint az emelt munkabér kifizetése).

A lecsúsztatott szabadság még mindig a korrektebb megoldások közé tartozik, ugyanis a munkáltatók jelentős részénél alapelvárás a túlóra, viszont a munkáltató sem túlóra pótlék, sem lecsúsztatott szabadság biztosításával nem kompenzálja a túlteljesítést. Na de mit lehet tenni a túlóra ki nem fizetése esetén, hogyan orvosoljuk az ilyen egyoldalú felállást munkavállalói szemszögből?

Mi a teendő ki nem fizetett túlóra esetén?

Amennyiben a túlóra pótlék nem kerül kifizetésre, a munkaidején felül rendelkezésre álló dolgozónak jogában áll követelni a pótlékkal emelt bérét, elmaradt munkabér formájában, akár késedelmi kamattal emelve (+ eljárási költségek). A munkáltató akkor köteles ezt a pótlékot, akár kamattal kifizetni, ha nem tudja vitatni, hogy munkaidőn felüli munkavégzés történt.

Amennyiben a túlóra pótlék ennek ellenére sem kerül kifizetésre, a munkáltatót ellenőrző munkaügyi hatóság is megállapíthatja a szabálytalanságot, bírságot szabhat ki, mindemellett a jogsértés további következményekkel is járhat. Ilyen esetekben mindig fel kell tudnunk mutatni a túlóra tényét, lehetőség szerint dokumentáljuk pontosan munkavégzésünket, hogy az elszámoltatható legyen bármelyik fél jogsérelme esetén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem