0 °C Budapest
Shot of  young woman  looking at laptop late night work in bedroom at home.

Túlóra 2022: hány százalék a túlóra pótlék 2022 évében, mit tegyünk, ha nem fizetik ki?

2022. október 16. 17:02

Az aktívkorú népesség jelentős részének nem ismeretlen fogalom a túlórázás: magyarok ezreinek kell nap mint nap a magánéletük rovására tölteniük idejüket a munkájukkal – ilyenkor viszont a Munka Törvénykönyve túlóra pótlék kifizetésére kötelezi a munkáltatót. Tudd meg, mi az a túlóra törvény, mikor jár a túlóra pótlék, hány százalék a túlóra pótlék 2022 évében és mi a teendő a túlóra ki nem fizetése esetén!

Cikkünkben eláruljuk, mit kell tudnunk a túlóra 2022 évi szabályai kapcsán: mi a túlóra pótlék lényege, mennyi túlóra lehet egy hónapban szabályosan és mit tegyünk ki nem fizetett túlóra esetében! Tudd meg, mennyi túlóra pótlék jár vasárnap vagy munkaszüneti napokon, mikor jogosult valaki 50%-os túlóra pótlék vagy 100%-os túlóra pótlék kifizetésére! Munka Törvénykönyve túlóra 2022 – ezek a hatályos jogszabályok vonatkoznak a túlóra 2022 évi kifizetésére!

Munka Törvénykönyve túlóra 2022

A munka világában nem számít szokatlan jelenségnek a túlóra, hiszen a teljesítendő feladatok sokszor nem férnek bele a munkaidőnkbe, főleg, ha szoros határidő nyomja a vállunkat. Maga a túlóra (minden, a munkaidőn, munkaidőbeosztáson felül munkával eltöltött óra), hivatalos nevén „rendkívüli munkaidő” a normál, 4-6 vagy 8 órában, alkalmazotti munkaviszonyban dolgozók esetében jelent kiemelt kérdést – mások előnyben részesítik a rugalmas munkaidő beosztást, illetve a vállalkozó létet, ahol a munkavégzés nincs konkrét munkaidő keretei közé szorítva.

A fix munkaidős munkavállalók jogait a Munka Törvénykönyve védi, ami megállapítja, hogy rendkívüli munkaidő esetén bérpótlék jár a dolgozóknak – itt jön a képbe a túlóra pótlék, ám ezt korántsem fizeti ki minden munkáltató. Azt, hogy ki jogosult túlóra pótlék formájában történő kompenzációra, azt a munkaszerződés dönti el – azonban, ha valakinek nem jár túlóra pótlék, vannak más lehetőségek is a rendkívüli munkaidő kompenzálására – erre a későbbiekben visszatérünk.

Mennyi túlóra lehet egy hónapban, évben?

A túlóra pótlék 2022 évi szabályai nem csak a munkavállalót védik a kizsákmányolás ellen – a dolgozó sem túlórázhat korlátlan mennyiségben, hogy a munkáltató terhére nagymennyiségű, pótlékkal emelt bérhez jusson! A Munka Törvénykönyve túlóra 2022 szabályai szerint egy munkavállaló naponta maximum 12 órát, hetente pedig maximum 48 órát dolgozhat, az összes túlórájával együtt. A munkáltatónak és a munkavállalónak is kötelessége betartani a heti 2 db pihenőnapot, illetve a minimum 8 órás pihenőidőt.

A túlóra 2022 évi szabályait felülírhatja kollektív szerződés, ami a túlóra pótlék és más bérpótlékok (pl. műszakpótlék) esetében egyéb feltételeket adhat meg. A Munka Törvénykönyvében megállapított évi maximum 250 túlóra 300-ra emelhető, ami jelentős mennyiségű rendkívüli munkaidő kitöltésére adhat lehetőséget.

Hány százalék a túlóra pótlék 2022 évében?

A túlóra pótlék 2022 évében nem tér el a túlóra 2021-es szabályzásától: a túlóra 2022 során az előző évekhez hasonlóan alapesetben az alapbér 50%-kal megnövelt értéke (pl., ha valakinek az alapbére bruttó 2.500 Ft/óra, akkor egy túlórája a munkáltatónak ennek az 1,5-szeresébe kerül, azaz 3.750 Ft/óra). A túlóra pótlék 2022 évében is magasabb akkor, ha a túlóra heti pihenőnapra vagy munkaszüneti napra esik – ilyenkor a túlórapótlék 100%-os bérpótlék (a dolgozónak a munkaidőn felül, ilyen napon végzett munkája az alapbére duplájába kerül – 2.500 Ft-os órabér esetén 5.000 Ft jár neki). Utóbbi esetben, ha biztosítanak a dolgozónak pihenőnapot az elvesztegetett helyett, akkor is jár az 50%-os túlóra pótlék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Túlóra pótlék helyett mit kínálhat egy munkahely?

Ahogy a fentiekben említettük, egyáltalán nem biztos, hogy új munkahelyünk túlóra pótlék fizetésével kívánja kompenzálni az alkalmazottak szabadidejére terhelt munkát. A magyar és a külföldi cégeknél is bevett szokás a lecsúsztatott szabadnap, amikor a túlórákért cserébe a dolgozó nem bérpótlékkal megemelt bért, hanem bizonyos számú szabadnapot kínál (a munkáltató szemszögéből ez egy sokkal költséghatékonyabb megoldás, mint az emelt munkabér kifizetése).

A lecsúsztatott szabadság még mindig a korrektebb megoldások közé tartozik, ugyanis a munkáltatók jelentős részénél alapelvárás a túlóra, viszont a munkáltató sem túlóra pótlék, sem lecsúsztatott szabadság biztosításával nem kompenzálja a túlteljesítést. Na de mit lehet tenni a túlóra ki nem fizetése esetén, hogyan orvosoljuk az ilyen egyoldalú felállást munkavállalói szemszögből?

Mi a teendő ki nem fizetett túlóra esetén?

Amennyiben a túlóra pótlék nem kerül kifizetésre, a munkaidején felül rendelkezésre álló dolgozónak jogában áll követelni a pótlékkal emelt bérét, elmaradt munkabér formájában, akár késedelmi kamattal emelve (+ eljárási költségek). A munkáltató akkor köteles ezt a pótlékot, akár kamattal kifizetni, ha nem tudja vitatni, hogy munkaidőn felüli munkavégzés történt.

Amennyiben a túlóra pótlék ennek ellenére sem kerül kifizetésre, a munkáltatót ellenőrző munkaügyi hatóság is megállapíthatja a szabálytalanságot, bírságot szabhat ki, mindemellett a jogsértés további következményekkel is járhat. Ilyen esetekben mindig fel kell tudnunk mutatni a túlóra tényét, lehetőség szerint dokumentáljuk pontosan munkavégzésünket, hogy az elszámoltatható legyen bármelyik fél jogsérelme esetén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?