6 °C Budapest
Female entrepreneur with headache sitting at desk. Businesswoman under terrible physical tension at work.

Lappangó népbetegség pusztít a magyar munkahelyeken: ez lehet minden baj forrása

2022. július 19. 21:02

Statisztikai adatok szerint Magyarországon több, mint 1 millió ember lehet érintett a cukorbetegség valamely típusától. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) szerint a világon több mint 537 millió cukorbeteg él, és közülük a becslések szerint 193 millió betegnél még nem diagnosztizálták a diabéteszt. 2045-re a cukorbetegek száma várhatóan 783 millióra fog nőni a világ teljes lakosságát tekintve.

A diabétesz (cukorbetegség) azt jelenti, hogy a szervezet nem megfelelő módon termeli vagy használja fel az inzulint, vagyis azt a hormont, amely a táplálékból nyert glükóz (cukor) feldolgozását segíti a szervezetben. Ennek következményeként megemelkedik a vércukorszint. A 2-es típusú diabétesz a cukorbetegség leggyakoribb formája; a világ fejlett országaiban a cukorbetegeknek kb. 90%-a ebben a típusú cukorbetegségben szenved.

Ahhoz, hogy a sejtek fel tudják venni a vérből a szükséges glükózt, sok és egyre több inzulint kell a szervezetnek termelnie. Amikor az inzulint termelő hasnyálmirigy már nem képes erre, illetve a termelt inzulin nem hasznosul megfelelőképpen, akkor kialakul a 2-es típusú cukorbetegség. A 2-es típusú cukorbetegség sokáig észrevétlen maradhat, a tünetek sokszor nem elég egyértelműek – előfordulhat, hogy kialakulása után akár évekkel később fedezik fel a betegséget– így a betegnek nincs lehetősége a betegség kezdetekor orvoshoz fordulni.

A 2-es típusú cukorbetegség kezdeti tünetei közé sorolható a gyakori bőrfertőzések kialakulása, kelések megjelenése, vagy bizonyos testrészek, elsősorban a szeméremtest viszketése. A betegség előrehaladtával  a beteg testsúlycsökkenést is produkálhat, ugyanis a kezdeti éhségérzetet étvágytalanság válthatja fel. Szövődményei közé pedig szemészeti problémák, veseproblémák vagy akár idegrendszeri problémák is tartozhatnak. A betegség kialakulásának oka egyelőre ismeretlen az orvostudomány számára, de az mindenképpen elmondható, hogy az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a súlyfelesleg elősegítheti a kialakulását.

Összefüggésben a munkahelyi stresszel

Egy kutatás során új tényezőre figyeltek fel, mely szintén elősegítheti a betegség kialakulását bizonyos csoportoknál: azt vizsgálták, hogy létezik e összefüggés a nem és a munkhelyi stressz miatt kialakuló 2-es típusú diabétesz között. Az eredmények alapján a nők csoportjában  nagyobb volt a betegség kialkulásának rátája, mint az ellenkező nem csoportjaiban. A kutatók az eredményeket a nemi szerepek munkán kívüli eltéréseire vezetik vissza, mivel a nők általában több időt töltenek háztartási kötelezettségekkel és gyermekgondozással mint a férfiak, ezért kevesebb lehetőségük van a kikapcsolódásra. Emellett, a munkahelyi stressz mértéke is eltérő mintázatot mutat a férfiak és a nők körében. A nők hajlamosabbak többet stresszelni munkájuk során, a munkahelyi megterhelés pedig még tetézve a munkán kívüli lehetséges stresszforrásokkal, cukorbetegség kialakulásához vezethet.

A betegség kialakulásának megelőzése érdekében érdemes helyes életmódot és táplálkozást már egészen fiatal korban kialakítani, amelynek a legfontosabb elemei az egészséges, sokoldalú táplálkozás, illetve a rendszeres testmozgás. A táplálkozásra a mai, rohanó világunkban különösen oda kell figyelni, mert hajlamosak vagyunk egészségtelen, gyorsan elfogyasztható, feldolgozott ételeket enni. Helyette zöldségeket, gyümölcsöket, magas rosttartalmú, alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmú ételeket érdemes fogyasztani, így fenntarthatjuk ideális testsúlyunkat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nagyon sokan végeznek ülőmunkát, miközben a rendszeres testmozgást elhanyagolják. A testmozgás természetesen nem versenysportot jelent, hanem egy fokozatosan és rendszeresen bevezetett tevékenységet, például lift helyett a lépcsőt választjuk, néhány buszmegállónyi távolságot gyalog teszünk meg, beiktatunk rendszeres napi sétát, kirándulunk, a tévénézés és számítógép használat helyett pedig a szabadtéri, közösségi programokat választjuk. Ezek mellett pedig, fontos, hogy a stresszt is minél jobban csökkentsük életünkben, szánjunk időt a kikapcsolódásra, ne sajnáljuk az időt olyan tevékenységekre, melyeket szeretünk. Válasszunk magunknak hobbit, de például jótékony hatással lehet alkalmanként internetezés helyett inkább könyvet olvasni, vagy családunkkal tölteni az időt. Figyeljünk arra, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő egyensúlyt a munka és a kikapcsolódás, feltöltődés között.

Azonban, ha már diagnosztizálásra került a betegség, akkor sem kell kétségbeesnünk. A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére manapság már olyan modern készítmények állnak rendelkezésre, melyek akár szájon át is bevehetőek, így nem okoznak kellemetlenséget a terápia során. Nagyon fontos, hogy a beteg a legjelentéktelenebbnek tűnő tünet jelentkezésekor is forduljon kezelőorvosához, valamint szigorúan tartsa be az előírt, személyre szabott terápiát!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm