12 °C Budapest
Roofers working on replacing the roof of residential building in the summer; blue sky and trees in the background cimlapi

Igazi melós gyötrelem: Magyarország a legtöbbet dolgozó, de legkevesebbet kereső EU-s lista elején

2021. november 17. 14:02

Magyarországon bár az EU-s átlagnál kisebb mértékben nőtt a ténylegesen ledolgozott munkaórák száma 2021 második negyedévében az elsőhöz képest, még így is, a ledolgozott órákat tekintve a 9. legtöbbet teljesítik a magyar munkavállalók az EU 27 országát figyelembe véve. Ehhez pedig már csak hab a tortán, hogy vásárlóerő-paritáson mérve megközelítőleg csupán 4 országban keresnek kevesebbet a dolgozók az EU-ban a magyaroknál. A munkaórák száma tehát magas, a fizetés mennyisége viszont alacsony idehaza.

2021 második negyedévében az EU 20-64 év közötti foglalkoztatottjai összességében 3 százalékkal dolgoztak többet főállásukban, mint 2021 első negyedévében – adta hírül friss statisztikájában az Eurostat. Az adatokból az is kiderült, hogy az unió legtöbb tagállamában munkaidő-növekedés volt megfigyelhető. A tényleges munkaórák mennyiségének legnagyobb növekedés egyébként Görögországban volt megfigyelhető, itt átlagosan 18 százalékkal emelkedett ez a mutató.

Ezzel szemben a foglalkoztatottak hat tagállamban kevesebb órát dolgoztak fő munkahelyükön 2021 második negyedévében. A csökkenés mértéke 0,2 százalék (Luxemburg) és 3,6 százalék (Belgium) között mozgott 2021 második negyedévében.

Ahogy a grafikonon látszik, Magyarországon átlagosan 2,2 százalékkal nőtt a ledolgozott órák száma 2021 második negyedévében. Ezzel hazánk elmarad az EU-s átlagtól, az EU-s középmezőnyénél valamivel hátrébb helyezkedik el. Ezzel az eredménnyel egy átlagos 20-64 év közötti magyar

38,1 órát dolgozott le egy héten 2021 második negyedévében, főállásban.

Ez az EU összesített rangsorában viszont elég a top 10-re, egészen pontosan a 9. helyre. Ami azt is jelenti, hogy munkaórákat tekintve, egy átlagos magyar munkavállaló a 9. legtöbbet dolgozik az EU 27 országát vizsgálva.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A friss statisztikákból egyébként kiderült az is, hogy a magyar férfiak átlagos heti munkaóráinak száma 0,6 százalékkal nőtt, míg a nőké 4,1 százalékkal emelkedett 2021 első és második negyedéve között. Ez a trend, mármint, hogy a nemek szempontjából a nők munkaideje átlagosan jobban emelkedett, az egész Európai Unióra jellemző volt. Igaz, Magyarországon a nők munkaórája az EU-s átlagnál 0,8 százalékkal jobban emelkedett, míg a férfiaknál mért emelkedés több mint két százalékkal elmaradt az uniós átlagtól.

Sokat dolgozunk, keveset keresünk?

Ahogy az Eurostat friss statisztikája megmutatta, egy átlagos 20-64 év közötti magyar munkaórában mérve a 9. legtöbbet dolgozik az EU-ban. Ehhez képest, ha megvizsgáljuk a havi nettó béreket vásárlóerő-paritáson (a különböző országokban eltérő árszínvonal kiküszöbölése végett), akkor megközelítőleg azt találjuk, hogy Magyarországnál csak három EU-s országban visznek haza kevesebbet a dolgozók, sorrendben visszafelé haladva: Portugáliában, Szlovákiában és Bulgáriában.

Ha ezt a névsort összevetjük a fenti, második grafikonnal, akkor azt látjuk, hogy az Európai Unió négy legrosszabbul kereső országa egytől-egyig ott van a 10 legtöbb munkaórát ledolgozó ország között. Öröm az ürömben, hogy a keresetben mögöttünk végző tagállamok, átlagos ledogozott munkaórák tekintetében előttünk járnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintra...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?