Azonnal fizető alkalmi munka: Mi az alkalmi munka, alkalmi munka hány éves kortól végezhető?

Azonnal fizető alkalmi munka: Mi az alkalmi munka, alkalmi munka hány éves kortól végezhető?

2021. június 19. 10:04

Benned is felmerült már a kérdés, hogyan lehetne egy kis plusz pénzhez jutni az állandó munkahelyed mellett? Vagy diákként szeretnél zsebpénzt keresni a nyáron? A megoldás nem más, mint az alkalmi munka, ami az egyszerűsített foglalkoztatás keretei között zajlik, így egyszerűbb körülmények között, gyorsan pénzhez juthat a munkavállaló.

Cikkünkben eláruljuk, mi az alkalmi munka és milyen szabályok vonatkoznak az alkalmi munka végzésére. Mennyit lehet keresni egy alkalmi munka során, mennyi az alkalmi munka órabér? Az alkalmi munka hány nap lehet egy évben, alkalmi munka hány éves kortól végezhető, ha diákként szeretnél pénzt keresni vele? Azonnal fizető alkalmi munka esetén a munkáltató mikor adja oda a bért? Alkalmi munka Budapest napi fizetéssel VS vidéki alkalmi munka: hol vannak jobb lehetőségek?

Mi az alkalmi munka?

Az alkalmi munka egy, az egyszerűsített foglalkoztatás keretei között zajló speciális munkavégzés. A nevében is benne van, hogy “alkalmi”, vagyis többnyire idényhez köthető munkáról van szó, ahol egy bizonyos napi bevétel alatt a dolgozó nem adóköteles, afölött egységesen meghatározott adót kell fizetni az alkalmi munkabér után.

Az alkalmi munka nem számít “rendes” munkaviszonynak, tehát nincs munkaszerződés, ellenben bejelentési kötelezettség vonatkozik rá, ugyanis az alkalmi munka is beleszámolandó egy magyar dolgozók szolgálati idejébe. Az alkalmi munka előnye továbbá, hogy az alkalmi munkavállaló megússza a szigorú jogi és egészségügyi procedúrákat, azonnal kezdhet, ha szükség van rá.

Alkalmi munka fizetés

Az alkalmi munka előnye, hogy lehet a munkavégzés bármilyen rövid (például egy hétvége egy fagyizóban), a dolgozó a ledolgozott órabérek után azonnal, vagy megbeszélés szerint később kifizetésre kerül. Az alkalmi munka fizetése igazodik a mindenkori minimálbér és garantált bérminimum összegéhez (ezek a fizetések 2021-ben 4%-ot emelkedtek).

 • Bruttó minimálbér 2021-ben: 167.400 Ft/hó
 • Bruttó garantált bérminimum 2021-ben: 219.000 Ft/hó

Szakképzettséget nem igénylő alkalmi munka vagy idénymunka esetén a minimálbér 85%-a jár.

 • A bruttó havi minimálbér 85%-a: 142.290 Ft/hó
 • A bruttó heti minimálbér 85%-a: 32.716 Ft/hét
 • A bruttó napi minimálbér 85%-a: 6.545 Ft/nap
 • A bruttó óra minimálbér 85%-a: 818 Ft/óra

Szakképzettséget igénylő egyszerűsített foglalkoztatás keretében a garantált bérminimum értékének 87%-a jár.

 • A bruttó havi garantált bérminimum 87%-a: 190.530 Ft/hó
 • A bruttó heti garantált bérminimum 87%-a: 43.806 Ft/hét
 • A bruttó napi garantált bérminimum 87%-a: 8.761 Ft/ nap
 • A bruttó óra garantált bérminimum 87%-a: 1.095 Ft/óra

Az alkalmi munka órabér természetesen lehet a megadott összegeknél jóval magasabb is, hiszen minden munkáltató más-más mértékben honorálja dolgozói teljesítményét.

Bérpótlékok alkalmi munka esetén

Az alkalmi munka szabályai

 • Az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül végzett munka (bármilyen alkalmi munka, turisztikai vagy mezőgazdasági idénymunka) esetében a bér mértéke maximalizálva van: egy napra szakképzettséget nem igénylő egyszerűsített foglalkoztatás esetén maximum a minimálbér vagy garantált bérminimum kétszeresét lehet kifizetni.
 • Alkalmi munka esetén mentesített összeget határozunk meg, vagyis létezik egy összeghatár, ameddig nem kell SZJA-t fizetni.
 • Szakképzettséget nem igénylő alkalmi munka esetén a napi minimálbér 130%-ig nem kell fizetni. Szakképzettséget igénylő idénymunka esetén a garantált bérminimum 130%-a a fizetési határ.
 • A munkavállaló számára egyszerűsített foglalkoztatás, így az alkalmi munka esetében is időarányosan jár a szabadság (alapszabadság + életkor alapú plusz napok).

Az alkalmi munka bejelentése

 • EFO applikációval, okostelefonon keresztül
 • NAV bejelentés telefonon
 • 20T1042E nyomtatványon

Alkalmi munka adózás

Az alkalmi munkavégzés esetén is kell közteherrel számolnunk, amelyet a munkáltató fizet, naponta, a napibérünk után. Ez nem a ledolgozott órák számától függ és egységesítve van: 1000 Ft/nap, amelyet minden hónap 12. napjáig kell befizetni.

Az alkalmi munka hány nap lehet egy évben?

Az alkalmi munka végzésére a következő időkorlátok vonatkoznak:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 • egy naptári évben összesen 90 naptári napra;
 • egy naptári hónapban összesen 15 naptári napra;
 • összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napra vonatkozhat határozott idejű alkalmi munkaviszony.

Vigyázat! Az alkalmi munka nem ugyanaz, mint a turisztikai idénymunka, ahol 120 napban van maximalizálva az egyszerűsített foglalkoztatás időkerete! Mindig nézzünk utána, hogy turisztikai idénymunkát vagy alkalmi munkát végzünk-e, ugyanis nagy az átfedés a kettő között, kifejezetten az üdülőszezonben!

Alkalmi munka hány éves kortól végezhető?

Alkalmi munka alapvetően 16 éves kortól végezhető, de már a 15. életévüket betöltött fiatalok is jelentkezhetnek állásokra az iskolai szünidő idején.

Alkalmi munka Budapest térségében

Budapesten a város méretéből, lélekszámából adódóan több, változatosabb alkalmi munka elérhető mind a fiatalok, mind a felnőttek számára. A turisztikai szezonban számtalan alkalmi munka lehetőség van, illetve a vendéglátóipar is folyamatosan vesz fel alkalmi munkavállalókat. Nagyszerű alkalmi munkalehetőségeket biztosítanak a nagyobb irodaházak, raktárak, bevásárlóközpontok, ahol mindig van tennivaló.

Milyen alkalmi munka lehetőségek vannak vidéken?

Vidéken, különösen a falvakban a munkalehetőségek száma korlátozott, de a legkisebb településeken is találhatóak boltok, raktárak, amelyeknek szüksége van a munkaerőre. Vidéken érdemes utánanézni, milyen turisztikai, illetve mezőgazdasági idénymunkák (pl. gyümölcsök szüretelése) elérhetőek bárki számára.

Online alkalmi munka

Fontos kiemelnünk, hogy nem csak fizikai alkalmi munka létezik, hiszen mindannyiunk számára rendelkezésre álló erőforrás a számítógép és az internet. Keressünk az online végezhető alkalmi munkák között olyan feladatokat, amelyek érdekelnek: tipikusan ilyen a szövegírás, a fordítás vagy az online kutatásokon való részvétel.

Az alkalmi munka előnyei és hátrányai

Az alkalmi munka és minden más, egyszerűsített foglalkoztatás keretei között végzett munka előnye a hosszas megbeszélések, procedúrák elkerülése, amelynek köszönhetően gyorsan kerülhetünk foglalkoztatotti viszonyba, akár már "holnaptól" beugorhatunk segíteni egy büfébe, fagyizóba. Az alkalmi munka előnye, hogy rövid távon magasabb bérre számíthatunk, mert a munkáltatónak nem a megszokott közterheket kell fizetnie a utánunk, vagyis nincs szociális hozzájárulási adó, szakképzettségi hozzájárulás vagy munkaerőpiaci járulékfizetés).

Az alkalmi munka hátránya, hogy mivel az alkalmi munkavállalásnál fix összegű adózás van, habár a dolgozó szolgálati ideje telik, nincs TB jogviszonya. Az alkalmi munka további hátrányai, hogy nincs betegszabadság, táppénz, szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság és nincs határideje a munkaidő-beosztás előzetes közlésének sem. A munkáltató a munkaviszony megszűnése esetén nem köteles igazolást, értékelést adni, így az ott szerzett munkatapasztalat nem hivatalos. Munkánk megkezdésekor legyünk tisztában a munkaviszony jellegével: habár rövid távon jobban keresünk az egyszerűsített foglalkoztatás napibérével, nem ad olyan biztonságot, mint egy bejelentett, fix munkaidős állás minimálbérért vagy garantált bérminimumért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintra...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?