Minden állásinterjún előjön egy keresztkérdés: ha így felelsz, szinte biztos tied a munka

Minden állásinterjún előjön egy keresztkérdés: ha így felelsz, szinte biztos tied a munka

2021. június 12. 12:59

A legtöbb állásinterjún felteszik a keresztkérdést: van-e máshonnan ajánlatunk. De vajon erre kötelező válaszolni? A szakértők szerint nem egyszerű a képlet. Vannak olyan szituációk, amikor még előnyünkre is válhat, ha mondjuk egy konkurens vállalatnál is voltunk már interjún, vagy több helyről is várjuk már a választ. Most kiderül, mikén kovácsolhatjuk előnyünkre ezt a keresztkérdést.

Amikor munkát keresünk, természetes, hogy több helyre is behívnak minket interjúra. De mennyire kell őszintének lennünk, amikor egy HR-es megkérdez minket arról, hogy hány cégnél jártunk már előzőleg állásinterjún? A szakértők szerint már jó hír, ha már egyáltalán felteszik ezt a kérdést, mert a jelek szerint erősen afelé hajlanak, hogy végül téged választanak a jelentkezők közül.

Rob Cancilla, a Hunt Club toborzó cég igazgatója ennek kapcsán a HuffPostnak arról beszélt, hogy ha nem érdeklődnének irántad, akkor meg sem kérdeznék, hogy hány céggel kell versenyezniük. Mint mondta:

Az őszinteség hozzájárulhat a felvétel folyamatának felgyorsításához és jobb állásajánlathoz is vezethet. De van egy taktikus módszer arra, hogy megválaszoljuk ezt a kérdést: ennek segítségével a kérdező nem feltételezi, hogy érdeklődünk az állás iránt.

Jackie Cuevas, nonprofit humánerőforrás-adminisztrátor, őszinteséget javasol, ha máshová is megyünk még interjúra.

Ha egy toborzó nagyon kedvel téged, arra ösztönözheti a döntéshozókat, hogy gyorsabban mondjanak igent a felvételre. Például őszintén megmondhatod, hogy még három helyre adtad be a jelentkezésedet, ahonnan a napokban vársz választ

- mondta. Ha más állásinterjúkat említesz, akkor világossá teheted a munkaadó számára, hogy immáron csak rajtuk múlik, milyen gyorsan vesznek fel. Akár azt is mondhatjuk, hogy a sok lehetőség közül ez a mostani tetszett nekünk a legjobban - tette hozzá Cancilla.

Meg kell neveznie a többi céget?

Azt is el kell árulnunk, hogy pontosan kiknél voltunk még állásinterjún? Cancilla szerint nem, hacsak nem gondoljuk, hogy egy konkurens megnevezése vonzóbbá tehet minket, hiszen egy jó munkaerőt lehet elhappolni a versenytárs elől.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha egy állásinterjún nem kérdeznek meg a többi lehetőségről, akkor magad is felhozhatod, ha ez taktikai előnyt jelenthet. Nadia De Ala, a Real You Leadership alapítója ennek kapcsán azt mondta, hogy ideális, ha több ajánlatunk is van.

Egy korábbi ügyfelemnek egyetlen állásajánlata volt, rendkívül izgatott volt, de mégis meg akarta tudni, mik a lehetőségek egy másik cégnél, amely lassabban haladt az interjúk során. Sikerült elérnünk a második vállalat HR-esét, akinek őszintén elmondta, hogy már ugyan van egy ajánlata, de szeretné őket is meghallgatni. Bejött a húzás, még azon a héten behívták, és végül jobb fizetést ajánlottak neki, mint az első helyen

- mesélte a szakember.

Ha őszinték vagyunk ezzel kapcsolatban, az azt mutatja, hogy keresett szakember vagy, ami segít a munkaadóknak rangsorolni, így egyszerűsítheti az interjú folyamatát

- mondta De Ala.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem