-1 °C Budapest
Komoly előítéletek a munkahelyeken: férfiak, nők, túlsúlyosak isszák meg a levét

Komoly előítéletek a munkahelyeken: férfiak, nők, túlsúlyosak isszák meg a levét

2020. március 15. 13:00

Meggyőzőbbnek ítélték meg a túlsúlyos férfiakat a nőknél egy kutatásban. Kiderült, hogy a válaszadók szerint a termetesebb férfiak szavára lehet adni. A kutatók szerint az okok kivizsgálására külön tanulmány kellene, de társadalmi elvárások állhatnak a háttérben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Pénzre van szükséged? Jobb, ha tudod: személyi kölcsönt már online is felvehetsz. Nézz szét kalkulátorunkban! (x)

A munkahelyen a szavad nagyobb súlyt kaphat, ha túlsúlyosnak tekintnek a kollégák. A Cornell University Dyson Alkalmazott Gazdaság- és Menedzsment Iskolájának egy közelmúltbeli tanulmánya megállapította, hogy a túlsúlyos férfiakat meggyőzőbbnek ítélték meg, mint a többi férfi kollégát. Ugyanez nem igaz a túlsúlyos nőkre - derült ki. Azt tapasztaljuk, hogy nem bélyegzik meg negatívan a " nagy embereket" - írta a tanulmány szerzői Kevin M. Kniffin, Vicki L. Bogan és David R. Just.

Kniffin a HuffPost-nak kifejtette: a túlsúlyos férfiakat és nőket nem ítélik azonos módon a munkahelyen. A Cornell kutatói úgy szerint a résztvevők értékes vezetési tulajdonságokat, például a meggyőző képességét tulajdonítottak a termetes férfiaknak. A válaszadók legerőteljesebben egyetértettek azzal a kijelentéssel, hogy a túlsúlyos embereket inkább meggyőzőnek tekintik.

Amikor a kutatók a nemek közötti különbségeket nézték, úgy találták, hogy a túlsúlyos férfiakat és nőket nem ítélték ugyanolyan meggyőzőnek. A válaszadókat arra kérték, hogy értékeljék a különféle testméretű férfiak és nők rajzát annak alapján, hogy mennyire gondolják meggyőzőnek az adott személyt. A nőket már korántsem gondolták olyan alkalmasnak, mint a férfiakat.

Kniffin elmondta a HuffPost-nak, hogy a nemek közötti különbségek magyarázata külön tanulmányokat igényel:

De talán azért van így, mert a nők viselik a fizikai szépségre vonatkozó társadalmi elvárások terheit.

Rebecca Puhl, a Connecticuti Egyetem Élelmezési és Elhízási Központjának igazgatóhelyettese rámutatott arra, hogy míg a férfiakat és a nőket egyaránt veszélyezteti a súlyos megbélyegzés és a diszkrimináció, "a nők fizikai vonzerejének nagyon szigorú eszményei vannak, és ha a nők eltérnek ettől, ha testük nagyobb, akkor általában bünteti őket a társadalom" - mondta Puhl.

Más kutatások alátámasztják a nemek közötti különbségek fennállását a súly tekintetében. Ahogy az ember testtömeg-indexe növekszik, nő a megkülönböztetés veszélye is, és a nők esetében ez az arány magasabb, mint a férfiakéban. A túlsúlyos férfiakat és nőket eltérően ítélik meg politikai képességük alapján is például: főiskolai hallgatók egy, az Obesity folyóiratban 2010-ben közzétett tanulmányban pozitívabban értékelték a nagyobb testméretű, férfi jelölteket, mint a nőki politikusokat.

Az elhízott női jelöltek sikere kevésbé függhet politikai pozícióiktól vagy akár párthoztartozásuktól, inkább fizikai tulajdonságaitól

- állapították meg a tanulmány szerzői. A súlyos megkülönböztetés a foglalkoztatási ciklus minden szakaszában látható. A túlsúlyos nőket kevésbé keresik például a munkaerőkölcsönzők. Amikor 127 tapasztalt humánerőforrás-szakembert felkértek, hogy értékeljenek állásra jelentkezőket egy 2012. évi tanulmányban , 42 százalékuk kizárta az egy elhízott női jelöltet egy hat főből álló csoportban, 19 százalék pedig az elhízott férfit nem vette volna fel. Ráadásul a kutatások szerint a túlsúlyos dolgozók, különösen a nők nagyobb valószínűséggel kapnak alacsonyabb fizetést, és kevésbé valószínű, hogy előléptetik őket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.20 09:24
Nem tudod, hogy mi akarsz lenni, ha nagy leszel? Vagy már nagy vagy, és még mindig nem tudod? A szen...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
laskainelli  |  2022.01.15 18:39
A párban érkező klienseim egy része azzal a “panasszal” érkezik, hogy a kapcsolatukban hónapok óta n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 21. péntek
Ágnes
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?