1 °C Budapest

Komoly előítéletek a munkahelyeken: férfiak, nők, túlsúlyosak isszák meg a levét

2020. március 15. 13:00

Meggyőzőbbnek ítélték meg a túlsúlyos férfiakat a nőknél egy kutatásban. Kiderült, hogy a válaszadók szerint a termetesebb férfiak szavára lehet adni. A kutatók szerint az okok kivizsgálására külön tanulmány kellene, de társadalmi elvárások állhatnak a háttérben.

Pénzre van szükséged? Jobb, ha tudod: személyi kölcsönt már online is felvehetsz. Nézz szét kalkulátorunkban! (x)

A munkahelyen a szavad nagyobb súlyt kaphat, ha túlsúlyosnak tekintnek a kollégák. A Cornell University Dyson Alkalmazott Gazdaság- és Menedzsment Iskolájának egy közelmúltbeli tanulmánya megállapította, hogy a túlsúlyos férfiakat meggyőzőbbnek ítélték meg, mint a többi férfi kollégát. Ugyanez nem igaz a túlsúlyos nőkre - derült ki. Azt tapasztaljuk, hogy nem bélyegzik meg negatívan a " nagy embereket" - írta a tanulmány szerzői Kevin M. Kniffin, Vicki L. Bogan és David R. Just.

Kniffin a HuffPost-nak kifejtette: a túlsúlyos férfiakat és nőket nem ítélik azonos módon a munkahelyen. A Cornell kutatói úgy szerint a résztvevők értékes vezetési tulajdonságokat, például a meggyőző képességét tulajdonítottak a termetes férfiaknak. A válaszadók legerőteljesebben egyetértettek azzal a kijelentéssel, hogy a túlsúlyos embereket inkább meggyőzőnek tekintik.

Amikor a kutatók a nemek közötti különbségeket nézték, úgy találták, hogy a túlsúlyos férfiakat és nőket nem ítélték ugyanolyan meggyőzőnek. A válaszadókat arra kérték, hogy értékeljék a különféle testméretű férfiak és nők rajzát annak alapján, hogy mennyire gondolják meggyőzőnek az adott személyt. A nőket már korántsem gondolták olyan alkalmasnak, mint a férfiakat.

Kniffin elmondta a HuffPost-nak, hogy a nemek közötti különbségek magyarázata külön tanulmányokat igényel:

De talán azért van így, mert a nők viselik a fizikai szépségre vonatkozó társadalmi elvárások terheit.

Rebecca Puhl, a Connecticuti Egyetem Élelmezési és Elhízási Központjának igazgatóhelyettese rámutatott arra, hogy míg a férfiakat és a nőket egyaránt veszélyezteti a súlyos megbélyegzés és a diszkrimináció, "a nők fizikai vonzerejének nagyon szigorú eszményei vannak, és ha a nők eltérnek ettől, ha testük nagyobb, akkor általában bünteti őket a társadalom" - mondta Puhl.

Más kutatások alátámasztják a nemek közötti különbségek fennállását a súly tekintetében. Ahogy az ember testtömeg-indexe növekszik, nő a megkülönböztetés veszélye is, és a nők esetében ez az arány magasabb, mint a férfiakéban. A túlsúlyos férfiakat és nőket eltérően ítélik meg politikai képességük alapján is például: főiskolai hallgatók egy, az Obesity folyóiratban 2010-ben közzétett tanulmányban pozitívabban értékelték a nagyobb testméretű, férfi jelölteket, mint a nőki politikusokat.

Az elhízott női jelöltek sikere kevésbé függhet politikai pozícióiktól vagy akár párthoztartozásuktól, inkább fizikai tulajdonságaitól

- állapították meg a tanulmány szerzői. A súlyos megkülönböztetés a foglalkoztatási ciklus minden szakaszában látható. A túlsúlyos nőket kevésbé keresik például a munkaerőkölcsönzők. Amikor 127 tapasztalt humánerőforrás-szakembert felkértek, hogy értékeljenek állásra jelentkezőket egy 2012. évi tanulmányban , 42 százalékuk kizárta az egy elhízott női jelöltet egy hat főből álló csoportban, 19 százalék pedig az elhízott férfit nem vette volna fel. Ráadásul a kutatások szerint a túlsúlyos dolgozók, különösen a nők nagyobb valószínűséggel kapnak alacsonyabb fizetést, és kevésbé valószínű, hogy előléptetik őket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 27. 08:07