15 °C Budapest

Komoly előítéletek a munkahelyeken: férfiak, nők, túlsúlyosak isszák meg a levét

2020. március 15. 13:00

Meggyőzőbbnek ítélték meg a túlsúlyos férfiakat a nőknél egy kutatásban. Kiderült, hogy a válaszadók szerint a termetesebb férfiak szavára lehet adni. A kutatók szerint az okok kivizsgálására külön tanulmány kellene, de társadalmi elvárások állhatnak a háttérben.

Pénzre van szükséged? Jobb, ha tudod: személyi kölcsönt már online is felvehetsz. Nézz szét kalkulátorunkban! (x)

A munkahelyen a szavad nagyobb súlyt kaphat, ha túlsúlyosnak tekintnek a kollégák. A Cornell University Dyson Alkalmazott Gazdaság- és Menedzsment Iskolájának egy közelmúltbeli tanulmánya megállapította, hogy a túlsúlyos férfiakat meggyőzőbbnek ítélték meg, mint a többi férfi kollégát. Ugyanez nem igaz a túlsúlyos nőkre - derült ki. Azt tapasztaljuk, hogy nem bélyegzik meg negatívan a " nagy embereket" - írta a tanulmány szerzői Kevin M. Kniffin, Vicki L. Bogan és David R. Just.

Kniffin a HuffPost-nak kifejtette: a túlsúlyos férfiakat és nőket nem ítélik azonos módon a munkahelyen. A Cornell kutatói úgy szerint a résztvevők értékes vezetési tulajdonságokat, például a meggyőző képességét tulajdonítottak a termetes férfiaknak. A válaszadók legerőteljesebben egyetértettek azzal a kijelentéssel, hogy a túlsúlyos embereket inkább meggyőzőnek tekintik.

Amikor a kutatók a nemek közötti különbségeket nézték, úgy találták, hogy a túlsúlyos férfiakat és nőket nem ítélték ugyanolyan meggyőzőnek. A válaszadókat arra kérték, hogy értékeljék a különféle testméretű férfiak és nők rajzát annak alapján, hogy mennyire gondolják meggyőzőnek az adott személyt. A nőket már korántsem gondolták olyan alkalmasnak, mint a férfiakat.

Kniffin elmondta a HuffPost-nak, hogy a nemek közötti különbségek magyarázata külön tanulmányokat igényel:

De talán azért van így, mert a nők viselik a fizikai szépségre vonatkozó társadalmi elvárások terheit.

Rebecca Puhl, a Connecticuti Egyetem Élelmezési és Elhízási Központjának igazgatóhelyettese rámutatott arra, hogy míg a férfiakat és a nőket egyaránt veszélyezteti a súlyos megbélyegzés és a diszkrimináció, "a nők fizikai vonzerejének nagyon szigorú eszményei vannak, és ha a nők eltérnek ettől, ha testük nagyobb, akkor általában bünteti őket a társadalom" - mondta Puhl.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Más kutatások alátámasztják a nemek közötti különbségek fennállását a súly tekintetében. Ahogy az ember testtömeg-indexe növekszik, nő a megkülönböztetés veszélye is, és a nők esetében ez az arány magasabb, mint a férfiakéban. A túlsúlyos férfiakat és nőket eltérően ítélik meg politikai képességük alapján is például: főiskolai hallgatók egy, az Obesity folyóiratban 2010-ben közzétett tanulmányban pozitívabban értékelték a nagyobb testméretű, férfi jelölteket, mint a nőki politikusokat.

Az elhízott női jelöltek sikere kevésbé függhet politikai pozícióiktól vagy akár párthoztartozásuktól, inkább fizikai tulajdonságaitól

- állapították meg a tanulmány szerzői. A súlyos megkülönböztetés a foglalkoztatási ciklus minden szakaszában látható. A túlsúlyos nőket kevésbé keresik például a munkaerőkölcsönzők. Amikor 127 tapasztalt humánerőforrás-szakembert felkértek, hogy értékeljenek állásra jelentkezőket egy 2012. évi tanulmányban , 42 százalékuk kizárta az egy elhízott női jelöltet egy hat főből álló csoportban, 19 százalék pedig az elhízott férfit nem vette volna fel. Ráadásul a kutatások szerint a túlsúlyos dolgozók, különösen a nők nagyobb valószínűséggel kapnak alacsonyabb fizetést, és kevésbé valószínű, hogy előléptetik őket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem