19 °C Budapest
Adósságot örököltem! Ki kell fizetnem?

Adósságot örököltem! Ki kell fizetnem?

2017. október 20. 11:00

Magyarországon egyre több hagyaték terhelt valamekkora mértékű adóssággal, a közjegyzők tapasztalata szerint egyes régiókban az örökösök 80 százaléka hitelt is örököl. De mi a teendő, ha elhunyt hozzátartozónk után jelentős adósság, hiteltartozás is maradt? Vissza lehet-e utasítani az örökséget, és mekkora összegig vagyunk kötelesek felelősséget vállalni az elhunyt tartozása után? Mutatjuk a szabályokat.

Aki örökös, az vagyont és adósságot egyaránt örököl. Nem ritka például, hogy a hagyatékhoz tartozó ingatlant jelentős banki tartozás terheli, amelynek összege néha több, mint az ingatlan piaci értéke.

Ilyen esetben jó tudni, hogy jogunk van az örökség visszautasítására, de ekkor nem csak az adósságtól, hanem az elhunyt vagyonától is örökre búcsút kell mondanunk. Akár törvényes öröklés jogcímén, akár végrendelet szerint történik az örökölés, a visszautasítás joga minden helyzetben megilleti az örököst.

A visszautasításról azonban érdemes azt tudni, hogy ilyenkor az örökség az örökös gyermekére száll tovább, tehát amennyiben ő sem szeretné megörökölni a tartozást, neki is külön vissza kell utasítani az örökséget. Ha pedig a gyermek még kiskorú, akkor ő csak a gyámhivatal hozzájárulásával teheti ezt meg. Abban az esetben, ha minden örökös visszautasít, a végső örökös az állam lesz, akit már nem illet meg a visszautasítás joga.


A visszautasítás mellett viszont más lehetőségeink is vannak a tartozások rendezésére, ezért érdemes előtte alaposan fontolóra venni, milyen megoldás a legcélravezetőbb. Sok esetben előnyösebb lehet megegyezni a hitelezőkkel - például átruházni az örökölt vagyontárgyak tulajdonjogának egy részét -, hiszen így mindkét fél jobban járhat. A hagyatéki eljárás keretén belül egyezséget lehet kötni a hitelezőkkel, akik ilyenkor általában hajlanak a megegyezésre, ugyanis pontosan tudják, hogy ha az örökösök visszautasítják az örökséget, akkor ők várhatóan csak évek múlva, vagy soha nem látnak a követelésükből semmit.

De mi van akkor, ha csak a hagyaték átadását követően, esetleg hónapokkal később szerzünk tudomást arról, hogy az elhunytnak tartozásai, anyagi kötelezettségei is voltak? Kétségbe esni ekkor sem kell.

A törvény szerint ugyan az örökös felelősséggel tartozik az elhunyt adósságaiért, de csak és kizárólag a hagyaték értékéig. Ha tehát egy tízmilliót érő ingatlant öröklünk, akkor csak tízmillió forint összeghatárig lesz az örökségünk megterhelhető, nem hajthatják be rajtunk például egy húszmilliós adósság másik tízmilliós részét is.

 Nem kötelezhetnek minket a teljes tartozás kifizetésére, ugyanis főszabály szerint a saját vagyonunkkal már nem tartozunk felelősséggel az elhunyt adósságai iránt. Sőt, az örökölt vagyon összegéből le kell vonni a temetés és a hagyatéki eljárás költségét is, és csak az ezt követően fennmaradt összeggel kell helytállnia az örökösöknek az egyéb tartozásokért. Ha viszont a hagyaték egyéb vagyontárgyait időközben értékesítettük, akkor azok értékével el kell tudnunk számolni, ugyanis ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai (hasznai) nincsenek a birtokunkba, akkor a hagyaték erejéig az egyéb vagyonunkkal is felelünk. Ugyanez a szabály vonatkozik arra is, ha az elhunyt után csak adósság maradt, de semmi vagyon: saját pénzünkkel, vagyonunkkal ekkor sem vagyunk felelősek az elhunyt tartozásaiért.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hagyatéki vagyon értékének pontos megállapítása azonban sok esetben nehéz. Igen bonyolult például pontosan megállapítani egy vállalkozásból örökségül kapott tulajdonrész, esetleg egy cég vagy cégcsoport értékét. Ilyenkor alaposan, esetleg szakemberek bevonásával érdemes értékelni a helyzetet. Az elmúlt években Magyarországon jelentősen megnőtt az örökséget visszautasítók aránya, azonban nem kell azonnal ehhez folyamodnunk, ha a hagyatékot adósság is terheli. A döntés sokszor nem könnyű, ezért mindenképpen tanácsos szakértővel - a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzővel vagy öröklési jogban jártas ügyvéddel - konzultálni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?