4 °C Budapest
10 sorsdöntő kérdés az állásinterjún: ezekre jobb, ha felkészülsz

10 sorsdöntő kérdés az állásinterjún: ezekre jobb, ha felkészülsz

2017. július 16. 12:55

Egy állásinterjú során nem csak az a fontos, hogy mit mesélünk magunkról, hanem sokat számíthat az is, milyen kérdéseket teszünk fel. A rossz kérdések miatt felkészületlennek tűnhetünk, míg az átgondolt, jól megfogalmazott kérdések jobb színben tüntethetnek fel minket. De az sem mindegy, milyen válaszokat aduk az interjúztató furfangos kérdéseire.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ezzel a 6 kérdéssel nem lőhetünk mellé

1. Milyen készségek kellenek a sikeres munka elvégzéséhez?

Ha sikerül kiderítenünk, milyen készségek azok, amelyek különösen fontosak a vállalat számára, akkor ezek alapján betekintést nyerhetünk a cég kultúrájába és irányítási értékeibe. Innen tudhatjuk, hogy ez mennyire egyezik a saját értékrendünkkel - írja a Business Insider.

2. Hogyan értékeli a cég jelenlegi helyzetét? Mi az a terület, ahol esetleg még lehetne fejleszteni?

Ez egy tiszteletteljes módja annak, hogy meg tudjuk, milyen hiányosságai vannak esetleg a cégnek. Ezekkel jobb tisztában lennünk, mielőtt csatlakoznánk. Ráadásul ez a kérdés azt sugallja, hogy minél jobban szeretnénk megérteni a cég működését.

3. Milyen eszközökkel mérik a sikereket?

Fontos tudnunk, hogy a kiszemelt vállalkozás hogyan méri munkatársai sikerét. Innen tudhatjuk, hogy mire készülhetünk majd, ha ennél a cégnél fogunk dolgozni.

4. Hogyan segítik a munkavállalóik szakmai fejlődését?

Ez a kérdés azt mutatja meg, hogy készen állunk arra, hogy belevessük magunkat a kemény munkába és mindent megtegyünk a sikeres működésért. Ez különösen fontos lehet, egy olyan munkahelyen, ahol magas teherbírású embereket keresnek.

5. Hogyan kezelik a munkavállalók közötti konfliktusokat?

Ha azt halljuk, hogy egy vállalat foglalkozik a konfliktusokkal, akkor máris világosabb képet kaphatunk a cég kultúrájáról. De ami ennél is fontosabb, ez a kérdés megmutatja azt, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy a szakmai nézeteltérések elengedhetetlenek a vállalat növekedésekor.

6. Hol látja a céget három év múlva?

Ezzel a kérdéssel bebizonyíthatjuk az interjúztatónak, hogy hosszú távra tervezünk ennél a cégnél.

És amire neked kell jó választ adnod...

Az persze egy fontos dolog, hogy jó kérdéseket tegyünk fel az állásinterjún, de az sem mindegy, hogy milyen válaszokat adnunk egy-egy trükkös kérdésre. Az interjúztatók gyakran tesznek fel "beugratós" kérdéseket, amelyekkel a valódi személyiségünkre kíváncsiak. Ebből is mutatunk most néhány példát.

1. Ha állat lehetnél, melyik lennél szívesen?

"Az állatvilág nagyon sokszínű, és mindenki képes azonosítani magát egy állattal, amiről azt gondolják, hogy megtestesíti a saját személyiségét, jellemét" - véli Stormy Simon, az Overstock elnöke. Nagyon sok emberi vonással is felruháztunk már állatokat, és egy ilyen kérdésre adott válasszal az ember nagyon sok mindent elárulhat a személyiségéről. Itt viszont nem minden válasz jó.

"Egyszer egy interjúalany azt mondta, hogy ő a vörös pandával tudna azonosulni, mert mindenki azt hiszi róluk, hogy mennyire aranyosak, és megközelíthetők, de valójában ők csak nagyon lusták. Gyorsan elváltak az útjaink" - mondta az elnök. Ezt a kérdést kizárólag érdeklődő szándékkal feltette a jelenlegi vezetői asszisztensnek is. Ő azt válaszolta, hogy a kacsával tud legjobban azonosulni, mert az nyugodtan úszik a vízen, a felszín alatt viszont őrült nagy munkát végez.

2. Mondj valamit, ami szerinted igaz, de senki sem ért veled egyet!

Ez a kérdés azért fontos, mert megmutatja, hogy mennyire vannak eredeti gondolatai a jelentkezőnek, és bizonyos mértékig azt is lehet vele tesztelni, hogy milyen bátorsággal beszél egy ilyen nehéz interjú keretében - mondta Peter Thiel, a PayPal társalapítója.

3. Egy 10-es skálán, mennyire vagy furcsa?

Alapvető értéknek tekinti Tony Hsieh, a Zappos vezérigazgatója, ha valaki érdekes, ami egyben azt is jelenti, hogy egy kicsit furcsa is. Elmondása szerint a szám nem is annyira fontos, inkább az a lényeges, hogy válaszoljon. A két szélső szám viszont nem jó, mert az azt jelenti számára, hogy vagy túl merev a cég kultúrájához, vagy a másik véglet, hogy esetleg pszichotikus.

A másik fontos kérdése Hsiehnek: egytől tízig terjedő skálán mennyire érzed magad szerencsésnek az életben? Itt is szinte mindegy, hogy milyen számot mond a jelölt, leszámítva a két végletet, mert aki azt mondta, hogy egyáltalán nem szerencsés, akkor abból arra lehet következtetni, hogy nagyon sok rossz dolog történt vele, és nagy a valószínűsége, hogy ezért másokat hibáztat. Ha viszont túl szerencsésnek érzi magát, az azt jelenti, hogy nem is érti, miért történt vele ennyi jó dolog, és esélyes, hogy nem bízik magában.

4. Mit tennél, ha jönne a zombi apokalipszis?

Ez a kérdés elsőre nagyon nevetségesnek tűnhet, viszont nagyon jól megmutatja, a jelentkező hogyan reagál nyomás alatt, milyen a személyisége valójában, mi számára az igazán fontos dolog, milyen erkölcsi normákat képvisel, és hogyan fog illeszkedni a cég kultúrájába - mondta Ashley Morris, a Capriotti’s Szendvicsbár vezérigazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?