10 sorsdöntő kérdés az állásinterjún: ezekre jobb, ha felkészülsz

2017. július 16. 12:55

Egy állásinterjú során nem csak az a fontos, hogy mit mesélünk magunkról, hanem sokat számíthat az is, milyen kérdéseket teszünk fel. A rossz kérdések miatt felkészületlennek tűnhetünk, míg az átgondolt, jól megfogalmazott kérdések jobb színben tüntethetnek fel minket. De az sem mindegy, milyen válaszokat aduk az interjúztató furfangos kérdéseire.

Ezzel a 6 kérdéssel nem lőhetünk mellé

1. Milyen készségek kellenek a sikeres munka elvégzéséhez?

Ha sikerül kiderítenünk, milyen készségek azok, amelyek különösen fontosak a vállalat számára, akkor ezek alapján betekintést nyerhetünk a cég kultúrájába és irányítási értékeibe. Innen tudhatjuk, hogy ez mennyire egyezik a saját értékrendünkkel - írja a Business Insider.

2. Hogyan értékeli a cég jelenlegi helyzetét? Mi az a terület, ahol esetleg még lehetne fejleszteni?

Ez egy tiszteletteljes módja annak, hogy meg tudjuk, milyen hiányosságai vannak esetleg a cégnek. Ezekkel jobb tisztában lennünk, mielőtt csatlakoznánk. Ráadásul ez a kérdés azt sugallja, hogy minél jobban szeretnénk megérteni a cég működését.

3. Milyen eszközökkel mérik a sikereket?

Fontos tudnunk, hogy a kiszemelt vállalkozás hogyan méri munkatársai sikerét. Innen tudhatjuk, hogy mire készülhetünk majd, ha ennél a cégnél fogunk dolgozni.

4. Hogyan segítik a munkavállalóik szakmai fejlődését?

Ez a kérdés azt mutatja meg, hogy készen állunk arra, hogy belevessük magunkat a kemény munkába és mindent megtegyünk a sikeres működésért. Ez különösen fontos lehet, egy olyan munkahelyen, ahol magas teherbírású embereket keresnek.

5. Hogyan kezelik a munkavállalók közötti konfliktusokat?

Ha azt halljuk, hogy egy vállalat foglalkozik a konfliktusokkal, akkor máris világosabb képet kaphatunk a cég kultúrájáról. De ami ennél is fontosabb, ez a kérdés megmutatja azt, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy a szakmai nézeteltérések elengedhetetlenek a vállalat növekedésekor.

6. Hol látja a céget három év múlva?

Ezzel a kérdéssel bebizonyíthatjuk az interjúztatónak, hogy hosszú távra tervezünk ennél a cégnél.

És amire neked kell jó választ adnod...

Az persze egy fontos dolog, hogy jó kérdéseket tegyünk fel az állásinterjún, de az sem mindegy, hogy milyen válaszokat adnunk egy-egy trükkös kérdésre. Az interjúztatók gyakran tesznek fel "beugratós" kérdéseket, amelyekkel a valódi személyiségünkre kíváncsiak. Ebből is mutatunk most néhány példát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

1. Ha állat lehetnél, melyik lennél szívesen?

"Az állatvilág nagyon sokszínű, és mindenki képes azonosítani magát egy állattal, amiről azt gondolják, hogy megtestesíti a saját személyiségét, jellemét" - véli Stormy Simon, az Overstock elnöke. Nagyon sok emberi vonással is felruháztunk már állatokat, és egy ilyen kérdésre adott válasszal az ember nagyon sok mindent elárulhat a személyiségéről. Itt viszont nem minden válasz jó.

"Egyszer egy interjúalany azt mondta, hogy ő a vörös pandával tudna azonosulni, mert mindenki azt hiszi róluk, hogy mennyire aranyosak, és megközelíthetők, de valójában ők csak nagyon lusták. Gyorsan elváltak az útjaink" - mondta az elnök. Ezt a kérdést kizárólag érdeklődő szándékkal feltette a jelenlegi vezetői asszisztensnek is. Ő azt válaszolta, hogy a kacsával tud legjobban azonosulni, mert az nyugodtan úszik a vízen, a felszín alatt viszont őrült nagy munkát végez.

2. Mondj valamit, ami szerinted igaz, de senki sem ért veled egyet!

Ez a kérdés azért fontos, mert megmutatja, hogy mennyire vannak eredeti gondolatai a jelentkezőnek, és bizonyos mértékig azt is lehet vele tesztelni, hogy milyen bátorsággal beszél egy ilyen nehéz interjú keretében - mondta Peter Thiel, a PayPal társalapítója.

3. Egy 10-es skálán, mennyire vagy furcsa?

Alapvető értéknek tekinti Tony Hsieh, a Zappos vezérigazgatója, ha valaki érdekes, ami egyben azt is jelenti, hogy egy kicsit furcsa is. Elmondása szerint a szám nem is annyira fontos, inkább az a lényeges, hogy válaszoljon. A két szélső szám viszont nem jó, mert az azt jelenti számára, hogy vagy túl merev a cég kultúrájához, vagy a másik véglet, hogy esetleg pszichotikus.

A másik fontos kérdése Hsiehnek: egytől tízig terjedő skálán mennyire érzed magad szerencsésnek az életben? Itt is szinte mindegy, hogy milyen számot mond a jelölt, leszámítva a két végletet, mert aki azt mondta, hogy egyáltalán nem szerencsés, akkor abból arra lehet következtetni, hogy nagyon sok rossz dolog történt vele, és nagy a valószínűsége, hogy ezért másokat hibáztat. Ha viszont túl szerencsésnek érzi magát, az azt jelenti, hogy nem is érti, miért történt vele ennyi jó dolog, és esélyes, hogy nem bízik magában.

4. Mit tennél, ha jönne a zombi apokalipszis?

Ez a kérdés elsőre nagyon nevetségesnek tűnhet, viszont nagyon jól megmutatja, a jelentkező hogyan reagál nyomás alatt, milyen a személyisége valójában, mi számára az igazán fontos dolog, milyen erkölcsi normákat képvisel, és hogyan fog illeszkedni a cég kultúrájába - mondta Ashley Morris, a Capriotti’s Szendvicsbár vezérigazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18