11 °C Budapest
Indulnak az ingyenes nyelvtanfolyamok: még senki nem tud semmit

Indulnak az ingyenes nyelvtanfolyamok: még senki nem tud semmit

2016. szeptember 23. 12:05

Elvileg szeptember végéig el kellene kezdődnie a nemrég meghirdetett ingyenes állami nyelvtanfolyamoknak, de vannak olyan szakképzési és felnőttképzési centrumok, ahol bár a jelentkezések már beteltek, még azok a tanárok sem tudnak semmit a képzésről, akik elvileg tanítani is fognak. Az is kiderült, hogy tényleg nem kell vállalatvezetőnek lenni ahhoz, hogy valaki részt vehessen az ingyenes képzésen.

Bár már több mint két hét eltelt, mióta meghirdették, hogy a kis- és középvállalkozóknak (kkv) ingyenes, 300 órás angol és német nyelvtanfolyamokat indítanak, de a szakképzési és felnőttképzési centrumokban dolgozók annak ellenére nem tudnak még mindig semmit sem a tanfolyamok részleteiről, hogy egyes helyeken bár beteltek a jelentkezések - tudta meg az Index.

Az egyik ilyen intézményben dolgozó olvasónk arról számolt be, hogy annak ellenére, hogy elvileg a tanfolyamoknak szeptember végéig el kellene indulnia, egyelőre odáig jutott a szervezés, hogy megkerestek egyes tanárokat, hogy szeretnének-e plusz munkát vállalni ilyen formában. Egy informatikát oktató tanár azt mesélte, hogy az igazgató kérdésére feltételesen igent mondott, bár azt még nem lehet tudni, hogy mit, hány embernek és mikor kell tanítani. A tanár azóta ennek ellenére sem tudott meg újabb részleteket a tanfolyamról.

Az NGM szerint tudnak róla, a tanárok szerint nem

Mindez azért is nagyon furcsa, mert mikor rákérdeztünk a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, hogy miért nem sikerült tájékoztatni a program indulásáig a szakképzési és felnőttképzési centrumokat, hogy lesz egy ilyen, azt a választ kaptuk, hogy a szakképzési centrumokban a nyár folyamán már megkezdődtek az előkészületek a képzések indítására.

Az NGM ehhez még hozzátette, hogy "ezen túlmenően minden érintett iskolában felvilágosítást tudnak adni a 2016/2017. tanévben induló képzésekkel kapcsolatban", ami az Indexnek mesélő tanárok elmondása alapján aligha van így minden iskolában.

Az egyéves képzésen 300 órában idegen nyelvet, 150 órában informatikát és egyéb ismereteket is oktatnak. Az esti tagozatos képzés végén a résztvevők OKJ-vizsgát tehetnek, de ez nem lesz kötelező, és aki nem vizsgázik le, annak sem kell fizetnie semmit.

A tanfolyam meghirdetése után szinte megállás nélkül csörögtek a telefonok a szakképzési és felnőttképzési centrumokban, de az iskolában dolgozók is ekkor hallottak először erről a nagyszabású projektről, amit elvileg nekik kellene megszervezniük. Ezután érkezett hozzájuk egy levél, amiben tájékoztatták őket a nyelvtanfolyamok indításáról. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján ezt követően kijött egy tájékoztató, amiben további részleteket lehetett megtudni a képzésről. Ez alapján az derült még ki, hogy:

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • az OKJ-s képzések egy évig tartanak, nappali vagy esti tagozatok indulnak, az esti tagozaton az órákat délutánonként, este vagy hétvégén tartják,
  • Két szinten indulnak képzések: a Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. nevű képzésen kezdőről alapfokú nyelvvizsgáig lehet eljutni, a Kis- és középvállalkozások ügyvezetője II. képzésen alapfokú szintről középfokú nyelvvizsgáig.
  • az I-es szintű képzéshez alapfokú iskolai végzettség és bármilyen szakképesítés/szakmai végzettség (ide értve a régi szakközépiskolákban az érettségi bizonyítvánnyal tanúsított szakmai végzettséget is) kell,
  • a II.-es szintű képzéshez az előfeltétel az érettségi vagy szakközépiskolai érettségi végzettség és bármilyen /szakmai végzettség, és B1 szintű nyelvtudás az oktatott nyelvből. A képzés megkezdése előtt képzésre jelentkezőnek szintfelmérő teszten kell részt vennie. Ennek a képzésnek a végén nincs kötelezően nyelvvizsga, de az NGM reméli, hogy minél többen megcsinálják a képzés után a vizsgát.
  • Az esti tagozatos képzés végén a résztvevők OKJ-vizsgát tehetnek, de ez nem lesz kötelező, és aki nem vizsgázik le, annak sem kell fizetnie semmit.

Tényleg bárki járhat ingyen nyelvórára


A képzéssel elvileg a kkv-kat célozzák meg, mert ennek a szektornak komoly növekedési gátat szab, hogy a vállalkozások vezetői kevésbé beszélnek nyelveket és értenek az informatikához. Az NGM válaszaiból kiderült, hogy 10 ezer fővel kalkulálnak, de mivel az elsajátítható ismeretek a vállalatirányításon túl számos más területen is felhasználhatók, előzetes végzettségtől, betöltött feladatkörtől függetlenül bárki jelentkezhet a képzésekre, akit a jelzett ismeretek érdekelnek és a belépési feltételeknek megfelel.

Ez alapján szélsőséges esetben egyébként még az is megtörténhet, hogy a kkv-knak kitalált tanfolyamra egy darab kkv-s vezető sem fog járni. Egyébként annak is kell majd informatikát vagy vállalatirányítást is tanulnia, aki nem vállalatvezető, mert a képzéseknek fix tanterve lesz. Az is kiderült, hogy maga a képzés ingyenes lesz, de a tankönyveket a képzésben részt vevőknek kell kifizetniük. A képzések költségét teljes egészében a hazai költségvetés fedezi, uniós forrásokat egyáltalán nem vonnak be.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mit akarnak pontosan elérni a képzéssel, és mi alapján mérik majd a program sikerességét. Ez utóbbi kérdésre nem kaptunk konkrét választ, csak annyit árultak el, hogy remélik, hogy "a szakemberek egyre nagyobb arányban fognak felnőttként is visszaülni az iskolapadba", és nő a szakemberek száma,"akik egyre szélesedő szakmai ismeretekkel rendelkeznek és ezt munkájuk során hatékonyan fel is tudják használni".

A minisztériumtól azt is megtudtuk, hogy alapjáraton a kijelölt 700 szakközépiskola tanárai fogják tartani az órákat, de a jelentkezők létszámától függően külsős tanárokat is bevonnak majd. Minden tanár az iskolai rendszerű képzésre vonatkozó szabályok szerint kap bért az órákért. Arra a kérdésre, hogy hogyan fogják majd ellenőrizni, hogy az órákat tényleg megtartották-e, a minisztérium azt írta, mind a lebonyolítás, mind az ellenőrzés az iskolai rendszerű képzésre vonatkozó szabályok szerint történik majd. Tehát nem lesz központi ellenőrzés, így csak az iskolákon múlik majd, hogy tényleg meg is tartják majd a büdzséből kapott pénzért az órákat.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?