23 °C Budapest
10 milliót kaszálnak a közalkalmazottak: csak ennyi kell hozzá

10 milliót kaszálnak a közalkalmazottak: csak ennyi kell hozzá

2016. február 4. 19:28

Lázár János ma arról beszélt a kormányinfón, hogyan csökkenthetik a közszféra túlzott bürokráciáját. Azok a köztisztviselők, akik elhagyják a közszférát akár 10 millió forint lelépési pénzt is kaphatnak.

A csütörtöki kormányinfón Lázár János új részleteket közölt a nagyszabású bürokráciacsökkentéssel kapcsolatban.

  • Lázár azt szeretné, hogy brit mintára alakítsák át a szabályok rendszerét: ha egy új szabályt akar valamelyik minisztérium, akkor ahelyett kettő szabály megszüntetését kell javasolnia
  • A miniszter azt is szeretné, ha az új javaslatok minél inkább támogatnák az EU-s források lehívását 2019-ig. Ehhez arra van szükség szerinte, hogy mindenki aki pályázatot nyer 50%-os előleget felvehessen a projektjére már az indulásig
  • Adóbürokrácia csökkentésére is készül a kormány, Magyarország ugyanis ebben szinte a legrosszabb uniós szinten.
  • Továbbfejlesztenék az egyablakos ügyintézést. Ez 50 milliárd forintos informatikai beruházással járó intézkedés lesz.
  • A 90 központi intézményből álló bürokráciával nehéz dolga lesz a jövőbeli kormányoknak Lázár szerint, ezért kell tovább vinni a bürokráciacsökkentést. A megszűnő és valami másba beolvadó háttérintézményekkel együtt 100-150 ezer munkahely is eltűnik a következő években.
  • Lázár felvette azt az újdonságot is, hogy a leépítések nem csak az állami intézményeket, de az állami vállalatokat is érintenék. Ha a miniszter valóban beterjeszti ezt a javaslatot, akkor a fentieken felül rengeteg munkahely szűnhet meg.

Lázár szerint az intézkedések célja, hogy az emberek és a vállalkozások élete könnyebb legyen. Európában az összes foglalkoztatottakon belül az állami foglalkoztatottak aránya 10 százalék körül van, ez Magyarországon 18-20 százalék, vagyis egymillió embernek utalunk pénzt 3,3 millió ember befizetéseiből. Az egymillióból 250 ezer ember cégeknél, cégek cégeinél dolgozik, és mind állami vállalkozás - indokolta az állami alkalmazottak létszámának csökkentését a miniszter.

Sokaknak mennie kell, de ki marad, jobban jár

Lázár János néhány konkrét tervről is részletesen beszélt. Ahhoz, hogy július 1-jével az új állami tisztviselői kar létrejöjjön, át kell alakulnia a járási és a kormányhivataloknak. Az év végére 36 ezerről 30 ezerre csökkentik a járási- és kormányhivatalokban dolgozók létszámát. ha megvalósul a leépítés, 30 illetve 50 százalékos béremelések jönnek júliusban és januárban.

A megszűnő intézmények embereinek idei átvételekor a bértömeget 80 százalékban maximálják. A 2017-es költségvetésben pedig 15 százalékos létszámkorrekcióra tesz javaslatot Lázár a központi államigazgatási szerveknél, de ez nem érinti a kórházakat.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megéri önként felmondani

A miniszter önkéntes kilépési programot is szeretne elindítani: ennek keretében támogatást kaphatnak azok, akik 2016. július 1-je és 2017. január 1-je között maguktól távoznak a szervezetektől.

Akinek ez sikerül, a végkielégítésénél jóval nagyobb, 5-10 millió forintos összeget kaphat, ha vállalja, hogy nem állami vagy önkormányzati cégnél helyezkedik el a következő 10-15 évben.

Ennek motiválására hogy újraindul a Karrierhíd program, amelynek keretében a munkaadók kapnak támogatást, ha az állami szolgálatból kilépett dolgozót vesznek fel.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
perfekt  |  2021.06.07 08:31
Már több esetben foglalkoztunk a közüzemi díjak továbbszámlázásával, de még mindig sláger témának tű...
hrdoktor  |  2021.06.07 06:14
Szinte fizikai ellenállást érez valamelyik sürgős munkahelyi teendője láttán, és igyekszik valami ür...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
EZT OLVASTAD MÁR?