0 °C Budapest

Fitch: magasabb kamatokkal kell megbírkózni a feltörekvő gazdaságoknak

Pénzcentrum
2005. december 14. 09:44

A feltörekvő piacoknak képesnek kell lenniük a magasabb kamatszinttel való megbírkózásra - írta a Fitch egy tegnap kiadott jelentésében. A hitelminősítő szerint ebben az adott országok többsége sikeres is lesz az erős fundamentumok illetve a kedvezőbb külső egyensúlyi helyzet miatt. A magasabb kamatszint azokban az országokban okozhat problémát, ahol az adósságszint magas. A globálisan erősödő inflációs nyomás miatt nehézségek elé nézhetnek azok az országok, melyek nemrég vezettek be új monetáris rendszereket (inflációs célkitűzés).

A Fitch szerint a világgazdaság növekedési kilátásai 2006-ra kedvezőek.Az USA és Kína a vártnál ellenállóbbnak tűnik, az euró-zóna növekedésében a német beruházások élénkülése meghatározó. A GDP globálisan 3%-kal bővülhet a következő évben. 2007-re a kokázatok jelentősebbek, a növekedés lassulhat.

Az erősödő inflációs nyomás miatt a monetáris politikai ciklus további szigorodást eredményezhet (kamatemelések). A FED rátája elérheti az 5%-ot, a kamatszint az euró-zónában ls Japánban is normalizálódhat az év végére. Az inflációs várakozások erősödése és a magas olajárak alátámasztják ezeket a feltevéseket.

A feltörekvő piacok az utóbbi időszakban igen kedvező helyzetben voltak. Általánosságban jellemző volt a fundamentumok javulása, emellett a likviditás is igen jelentős a nemzetközi pénzügyi rendszerben. Az amerikai kötvények feletti hozamprémiumok történelmi minimumra mérséklődtek a feltörekvő piaci papírok esetén. A legtöbb ország esetében a gazdaság külső pozíciója erősödött, már harmadik negyedéve az országok által birtokolt likvid külső eszközök értéke meghaladta a rövid távú kötelezettségekét.

Az utóbbi 6 hónapban a Fitch 9 esetben javította a feltörekvő piaci országok hitelbesorolását, rontásra csak esetben került sor (Magyarország). Jelenleg kétszer annyi ország rendelkezik pozitív kilátással mint negatívval.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A Fitch számításai szerint 7% körül lehet kívülről finanszírozni egy átlagos feltörekvő piaci gazdaság adósságát, mely történelmi minimum közeli szintnek számít. A kockázatokat mérlegelve ez emelkedni fog, de 250-300 bp-nyi plusz prémiumra a közeljövőben várhatóan nem kell számítani. Egy ilyen változás a feltörekvő piaci országok fiskális egyenlegét a GDP 0.75-1%-val rontaná. A feltörekvő piaci országok átlagos adósságszintje a GDP 53%-nál van jelenleg (EMBI Global Index alkotói).

A közeljövő több kihívást is tartogat a feltörekvő piaci országok számára. Egyrészt megfigyelhető, hogy a hazai állampapírpiacokon a külföldi jelenlét jellemzően megemelkedett. Ezen túl a globális inflációs nyomás erősödése az új monetáris rendszereket (inflációs célkitűzés) szintén kihívás elé állítja. A 90-es években 12 feltörekvő piaci ország tért át az inflációs targetálásra.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 00:56
DISTRIBUTED COMPANY A distributed company is an organization where most, if not all of the workforc...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem