35 °C Budapest

Fitch: magasabb kamatokkal kell megbírkózni a feltörekvő gazdaságoknak

Pénzcentrum
2005. december 14. 09:44

A feltörekvő piacoknak képesnek kell lenniük a magasabb kamatszinttel való megbírkózásra - írta a Fitch egy tegnap kiadott jelentésében. A hitelminősítő szerint ebben az adott országok többsége sikeres is lesz az erős fundamentumok illetve a kedvezőbb külső egyensúlyi helyzet miatt. A magasabb kamatszint azokban az országokban okozhat problémát, ahol az adósságszint magas. A globálisan erősödő inflációs nyomás miatt nehézségek elé nézhetnek azok az országok, melyek nemrég vezettek be új monetáris rendszereket (inflációs célkitűzés).

A Fitch szerint a világgazdaság növekedési kilátásai 2006-ra kedvezőek.Az USA és Kína a vártnál ellenállóbbnak tűnik, az euró-zóna növekedésében a német beruházások élénkülése meghatározó. A GDP globálisan 3%-kal bővülhet a következő évben. 2007-re a kokázatok jelentősebbek, a növekedés lassulhat.

Az erősödő inflációs nyomás miatt a monetáris politikai ciklus további szigorodást eredményezhet (kamatemelések). A FED rátája elérheti az 5%-ot, a kamatszint az euró-zónában ls Japánban is normalizálódhat az év végére. Az inflációs várakozások erősödése és a magas olajárak alátámasztják ezeket a feltevéseket.

A feltörekvő piacok az utóbbi időszakban igen kedvező helyzetben voltak. Általánosságban jellemző volt a fundamentumok javulása, emellett a likviditás is igen jelentős a nemzetközi pénzügyi rendszerben. Az amerikai kötvények feletti hozamprémiumok történelmi minimumra mérséklődtek a feltörekvő piaci papírok esetén. A legtöbb ország esetében a gazdaság külső pozíciója erősödött, már harmadik negyedéve az országok által birtokolt likvid külső eszközök értéke meghaladta a rövid távú kötelezettségekét.

Az utóbbi 6 hónapban a Fitch 9 esetben javította a feltörekvő piaci országok hitelbesorolását, rontásra csak esetben került sor (Magyarország). Jelenleg kétszer annyi ország rendelkezik pozitív kilátással mint negatívval.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Fitch számításai szerint 7% körül lehet kívülről finanszírozni egy átlagos feltörekvő piaci gazdaság adósságát, mely történelmi minimum közeli szintnek számít. A kockázatokat mérlegelve ez emelkedni fog, de 250-300 bp-nyi plusz prémiumra a közeljövőben várhatóan nem kell számítani. Egy ilyen változás a feltörekvő piaci országok fiskális egyenlegét a GDP 0.75-1%-val rontaná. A feltörekvő piaci országok átlagos adósságszintje a GDP 53%-nál van jelenleg (EMBI Global Index alkotói).

A közeljövő több kihívást is tartogat a feltörekvő piaci országok számára. Egyrészt megfigyelhető, hogy a hazai állampapírpiacokon a külföldi jelenlét jellemzően megemelkedett. Ezen túl a globális inflációs nyomás erősödése az új monetáris rendszereket (inflációs célkitűzés) szintén kihívás elé állítja. A 90-es években 12 feltörekvő piaci ország tért át az inflációs targetálásra.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50