25 °C Budapest

Fitch: magasabb kamatokkal kell megbírkózni a feltörekvő gazdaságoknak

Pénzcentrum
2005. december 14. 09:44

A feltörekvő piacoknak képesnek kell lenniük a magasabb kamatszinttel való megbírkózásra - írta a Fitch egy tegnap kiadott jelentésében. A hitelminősítő szerint ebben az adott országok többsége sikeres is lesz az erős fundamentumok illetve a kedvezőbb külső egyensúlyi helyzet miatt. A magasabb kamatszint azokban az országokban okozhat problémát, ahol az adósságszint magas. A globálisan erősödő inflációs nyomás miatt nehézségek elé nézhetnek azok az országok, melyek nemrég vezettek be új monetáris rendszereket (inflációs célkitűzés).

A Fitch szerint a világgazdaság növekedési kilátásai 2006-ra kedvezőek.Az USA és Kína a vártnál ellenállóbbnak tűnik, az euró-zóna növekedésében a német beruházások élénkülése meghatározó. A GDP globálisan 3%-kal bővülhet a következő évben. 2007-re a kokázatok jelentősebbek, a növekedés lassulhat.

Az erősödő inflációs nyomás miatt a monetáris politikai ciklus további szigorodást eredményezhet (kamatemelések). A FED rátája elérheti az 5%-ot, a kamatszint az euró-zónában ls Japánban is normalizálódhat az év végére. Az inflációs várakozások erősödése és a magas olajárak alátámasztják ezeket a feltevéseket.

A feltörekvő piacok az utóbbi időszakban igen kedvező helyzetben voltak. Általánosságban jellemző volt a fundamentumok javulása, emellett a likviditás is igen jelentős a nemzetközi pénzügyi rendszerben. Az amerikai kötvények feletti hozamprémiumok történelmi minimumra mérséklődtek a feltörekvő piaci papírok esetén. A legtöbb ország esetében a gazdaság külső pozíciója erősödött, már harmadik negyedéve az országok által birtokolt likvid külső eszközök értéke meghaladta a rövid távú kötelezettségekét.

Az utóbbi 6 hónapban a Fitch 9 esetben javította a feltörekvő piaci országok hitelbesorolását, rontásra csak esetben került sor (Magyarország). Jelenleg kétszer annyi ország rendelkezik pozitív kilátással mint negatívval.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Fitch számításai szerint 7% körül lehet kívülről finanszírozni egy átlagos feltörekvő piaci gazdaság adósságát, mely történelmi minimum közeli szintnek számít. A kockázatokat mérlegelve ez emelkedni fog, de 250-300 bp-nyi plusz prémiumra a közeljövőben várhatóan nem kell számítani. Egy ilyen változás a feltörekvő piaci országok fiskális egyenlegét a GDP 0.75-1%-val rontaná. A feltörekvő piaci országok átlagos adósságszintje a GDP 53%-nál van jelenleg (EMBI Global Index alkotói).

A közeljövő több kihívást is tartogat a feltörekvő piaci országok számára. Egyrészt megfigyelhető, hogy a hazai állampapírpiacokon a külföldi jelenlét jellemzően megemelkedett. Ezen túl a globális inflációs nyomás erősödése az új monetáris rendszereket (inflációs célkitűzés) szintén kihívás elé állítja. A 90-es években 12 feltörekvő piaci ország tért át az inflációs targetálásra.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?