USA tőkeáramlási jelentés - fokozódó étvágy Amerika iránt - támaszra talál a dollár?

Pénzcentrum
2005. január 18. 16:40

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma ma tette közzé a novemberi tőkeáramlási jelentést, mely szerint az év 11. hónapjában 81 milliárd dollár nettó beáramlás történt, szemben az 58 milliárd dollár körüli várakozásokkal. A nettó beáramlás mértéke bőven fedezi a múlt héten napvilágot látott novemberi 60.3 milliárd dolláros külkereskedelmi mérleg hiányt. Az októberi 48 milliárd dolláros nettó tőkebeáramlás nem volt elegendő, hogy finanszírozza az akkori külkereskedelmi illetve folyó mérleg deficitet. A dollár az adatok közzétételét követően erősödött mind az euróval, mind a jennel szemben.


eurusdcomp
eurusdcomp
Az USA Pénzügyminisztériuma által közzétett adatok fokozódó étvágyat mutattak a külföldiek részéről az amerikai eszközök iránt. A nettó tőkebeáramlás az amerikai kormánykötvényekbe 32 milliárd dollárt mutatott, ami 6 hónapos csúcsnak felel meg. Ez különösen annak fényében kedvező, hogy az ázsiai befektetők részéről visszafogott volt a kereslet a Bank of Japan intervenciókkal kapcsolatos találgatások miatt. A japán befektetők által birtokolt kötvényállomány mindössze 0.7 milliárd dollárral, míg a kínaiak által tulajdonolt papírok állománya 4.4 milliárd dollárral emelkedett. Ez utóbbi elenyésző mértékű növekedés a kínai jegybank novemberi devizatartalékának 31.5 milliárd dolláros emelkedéséhez képest.

usdjpycomp
usdjpycomp
A külföldiek által birtokolt részvények állománya erőteljesen, 14.5 milliárd dollárral emelkedett, ami 2001. májusa óta a legmagasabb növekedésnek felel meg, ugyanakkor "az érem másik oldalaként" az amerikaiak külföldi részvényvásárlása 16.1 milliárd dollárt tett ki, azaz a tőkeáramlás a részvények tekintetében nagyjából változatlan maradt.

A jelentés adatai szerint novemberben a külföldi tőkebeáramlás az amerikai kormányzati ügynökségek (jellemzően jelzálog) által kibocsátott, illetve a vállalati kötvényekbe 27.9, illetve 25.3 milliárd dollárt tett ki. A vállalati kötvényeknél érdemes figyelembe venni, hogy erős kibocsátási hullám jelentkezett novemberben: 71 milliárd dollárnyi új adósságpapír jelent meg a piacon az októberi 46 milliárdos új kibocsátás után.


A külkereskedelmi mérleg hiánya tükrében amai tőkeáramlási adatok kedvezőnek mondhatók, csökkenthetik az USA hatalmas ikerdeficitjének finanszírozási nehézségekkel kapcsolatos félelmeit, melyek a dollár - októberben felgyorsult - gyengüléséhez is hozzájárultak. Mint ismeretes, a dollár erőteljes gyengülési hullámát épp egy hasonló tőkeáramlási jelentés indukálta még tavaly ősszel.

A mai adatok támaszt adhatnak a dollárnak az euróval szemben, és elképzelhető, hogy a következő napokban ismét tesztelheti az árfolyam az 1.30 alatti tartományt is.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?