11 °C Budapest

USA tőkeáramlási jelentés - fokozódó étvágy Amerika iránt - támaszra talál a dollár?

Pénzcentrum
2005. január 18. 16:40

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma ma tette közzé a novemberi tőkeáramlási jelentést, mely szerint az év 11. hónapjában 81 milliárd dollár nettó beáramlás történt, szemben az 58 milliárd dollár körüli várakozásokkal. A nettó beáramlás mértéke bőven fedezi a múlt héten napvilágot látott novemberi 60.3 milliárd dolláros külkereskedelmi mérleg hiányt. Az októberi 48 milliárd dolláros nettó tőkebeáramlás nem volt elegendő, hogy finanszírozza az akkori külkereskedelmi illetve folyó mérleg deficitet. A dollár az adatok közzétételét követően erősödött mind az euróval, mind a jennel szemben.


eurusdcomp
eurusdcomp
Az USA Pénzügyminisztériuma által közzétett adatok fokozódó étvágyat mutattak a külföldiek részéről az amerikai eszközök iránt. A nettó tőkebeáramlás az amerikai kormánykötvényekbe 32 milliárd dollárt mutatott, ami 6 hónapos csúcsnak felel meg. Ez különösen annak fényében kedvező, hogy az ázsiai befektetők részéről visszafogott volt a kereslet a Bank of Japan intervenciókkal kapcsolatos találgatások miatt. A japán befektetők által birtokolt kötvényállomány mindössze 0.7 milliárd dollárral, míg a kínaiak által tulajdonolt papírok állománya 4.4 milliárd dollárral emelkedett. Ez utóbbi elenyésző mértékű növekedés a kínai jegybank novemberi devizatartalékának 31.5 milliárd dolláros emelkedéséhez képest.

usdjpycomp
usdjpycomp
A külföldiek által birtokolt részvények állománya erőteljesen, 14.5 milliárd dollárral emelkedett, ami 2001. májusa óta a legmagasabb növekedésnek felel meg, ugyanakkor "az érem másik oldalaként" az amerikaiak külföldi részvényvásárlása 16.1 milliárd dollárt tett ki, azaz a tőkeáramlás a részvények tekintetében nagyjából változatlan maradt.

A jelentés adatai szerint novemberben a külföldi tőkebeáramlás az amerikai kormányzati ügynökségek (jellemzően jelzálog) által kibocsátott, illetve a vállalati kötvényekbe 27.9, illetve 25.3 milliárd dollárt tett ki. A vállalati kötvényeknél érdemes figyelembe venni, hogy erős kibocsátási hullám jelentkezett novemberben: 71 milliárd dollárnyi új adósságpapír jelent meg a piacon az októberi 46 milliárdos új kibocsátás után.


A külkereskedelmi mérleg hiánya tükrében amai tőkeáramlási adatok kedvezőnek mondhatók, csökkenthetik az USA hatalmas ikerdeficitjének finanszírozási nehézségekkel kapcsolatos félelmeit, melyek a dollár - októberben felgyorsult - gyengüléséhez is hozzájárultak. Mint ismeretes, a dollár erőteljes gyengülési hullámát épp egy hasonló tőkeáramlási jelentés indukálta még tavaly ősszel.

A mai adatok támaszt adhatnak a dollárnak az euróval szemben, és elképzelhető, hogy a következő napokban ismét tesztelheti az árfolyam az 1.30 alatti tartományt is.
HR BLOGGER
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem