21 °C Budapest

USA tőkeáramlási jelentés - fokozódó étvágy Amerika iránt - támaszra talál a dollár?

Pénzcentrum
2005. január 18. 16:40

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma ma tette közzé a novemberi tőkeáramlási jelentést, mely szerint az év 11. hónapjában 81 milliárd dollár nettó beáramlás történt, szemben az 58 milliárd dollár körüli várakozásokkal. A nettó beáramlás mértéke bőven fedezi a múlt héten napvilágot látott novemberi 60.3 milliárd dolláros külkereskedelmi mérleg hiányt. Az októberi 48 milliárd dolláros nettó tőkebeáramlás nem volt elegendő, hogy finanszírozza az akkori külkereskedelmi illetve folyó mérleg deficitet. A dollár az adatok közzétételét követően erősödött mind az euróval, mind a jennel szemben.


eurusdcomp
eurusdcomp
Az USA Pénzügyminisztériuma által közzétett adatok fokozódó étvágyat mutattak a külföldiek részéről az amerikai eszközök iránt. A nettó tőkebeáramlás az amerikai kormánykötvényekbe 32 milliárd dollárt mutatott, ami 6 hónapos csúcsnak felel meg. Ez különösen annak fényében kedvező, hogy az ázsiai befektetők részéről visszafogott volt a kereslet a Bank of Japan intervenciókkal kapcsolatos találgatások miatt. A japán befektetők által birtokolt kötvényállomány mindössze 0.7 milliárd dollárral, míg a kínaiak által tulajdonolt papírok állománya 4.4 milliárd dollárral emelkedett. Ez utóbbi elenyésző mértékű növekedés a kínai jegybank novemberi devizatartalékának 31.5 milliárd dolláros emelkedéséhez képest.

usdjpycomp
usdjpycomp
A külföldiek által birtokolt részvények állománya erőteljesen, 14.5 milliárd dollárral emelkedett, ami 2001. májusa óta a legmagasabb növekedésnek felel meg, ugyanakkor "az érem másik oldalaként" az amerikaiak külföldi részvényvásárlása 16.1 milliárd dollárt tett ki, azaz a tőkeáramlás a részvények tekintetében nagyjából változatlan maradt.

A jelentés adatai szerint novemberben a külföldi tőkebeáramlás az amerikai kormányzati ügynökségek (jellemzően jelzálog) által kibocsátott, illetve a vállalati kötvényekbe 27.9, illetve 25.3 milliárd dollárt tett ki. A vállalati kötvényeknél érdemes figyelembe venni, hogy erős kibocsátási hullám jelentkezett novemberben: 71 milliárd dollárnyi új adósságpapír jelent meg a piacon az októberi 46 milliárdos új kibocsátás után.


A külkereskedelmi mérleg hiánya tükrében amai tőkeáramlási adatok kedvezőnek mondhatók, csökkenthetik az USA hatalmas ikerdeficitjének finanszírozási nehézségekkel kapcsolatos félelmeit, melyek a dollár - októberben felgyorsult - gyengüléséhez is hozzájárultak. Mint ismeretes, a dollár erőteljes gyengülési hullámát épp egy hasonló tőkeáramlási jelentés indukálta még tavaly ősszel.

A mai adatok támaszt adhatnak a dollárnak az euróval szemben, és elképzelhető, hogy a következő napokban ismét tesztelheti az árfolyam az 1.30 alatti tartományt is.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?