2017. szeptember 23. szombat Tekla

10 sorsdöntő kérdés az állásinterjún: ezekre jobb, ha felkészülsz

Egy állásinterjú során nem csak az a fontos, hogy mit mesélünk magunkról, hanem sokat számíthat az is, milyen kérdéseket teszünk fel. A rossz kérdések miatt felkészületlennek tűnhetünk, míg az átgondolt, jól megfogalmazott kérdések jobb színben tüntethetnek fel minket. De az sem mindegy, milyen válaszokat aduk az interjúztató furfangos kérdéseire.

Ezzel a 6 kérdéssel nem lőhetünk mellé

1. Milyen készségek kellenek a sikeres munka elvégzéséhez?

Ha sikerül kiderítenünk, milyen készségek azok, amelyek különösen fontosak a vállalat számára, akkor ezek alapján betekintést nyerhetünk a cég kultúrájába és irányítási értékeibe. Innen tudhatjuk, hogy ez mennyire egyezik a saját értékrendünkkel - írja a Business Insider.

2. Hogyan értékeli a cég jelenlegi helyzetét? Mi az a terület, ahol esetleg még lehetne fejleszteni?

Ez egy tiszteletteljes módja annak, hogy meg tudjuk, milyen hiányosságai vannak esetleg a cégnek. Ezekkel jobb tisztában lennünk, mielőtt csatlakoznánk. Ráadásul ez a kérdés azt sugallja, hogy minél jobban szeretnénk megérteni a cég működését.

3. Milyen eszközökkel mérik a sikereket?

Fontos tudnunk, hogy a kiszemelt vállalkozás hogyan méri munkatársai sikerét. Innen tudhatjuk, hogy mire készülhetünk majd, ha ennél a cégnél fogunk dolgozni.

4. Hogyan segítik a munkavállalóik szakmai fejlődését?

Ez a kérdés azt mutatja meg, hogy készen állunk arra, hogy belevessük magunkat a kemény munkába és mindent megtegyünk a sikeres működésért. Ez különösen fontos lehet, egy olyan munkahelyen, ahol magas teherbírású embereket keresnek.

5. Hogyan kezelik a munkavállalók közötti konfliktusokat?

Ha azt halljuk, hogy egy vállalat foglalkozik a konfliktusokkal, akkor máris világosabb képet kaphatunk a cég kultúrájáról. De ami ennél is fontosabb, ez a kérdés megmutatja azt, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy a szakmai nézeteltérések elengedhetetlenek a vállalat növekedésekor.

6. Hol látja a céget három év múlva?

Ezzel a kérdéssel bebizonyíthatjuk az interjúztatónak, hogy hosszú távra tervezünk ennél a cégnél.

És amire neked kell jó választ adnod...

Az persze egy fontos dolog, hogy jó kérdéseket tegyünk fel az állásinterjún, de az sem mindegy, hogy milyen válaszokat adnunk egy-egy trükkös kérdésre. Az interjúztatók gyakran tesznek fel "beugratós" kérdéseket, amelyekkel a valódi személyiségünkre kíváncsiak. Ebből is mutatunk most néhány példát.

1. Ha állat lehetnél, melyik lennél szívesen?

"Az állatvilág nagyon sokszínű, és mindenki képes azonosítani magát egy állattal, amiről azt gondolják, hogy megtestesíti a saját személyiségét, jellemét" - véli Stormy Simon, az Overstock elnöke. Nagyon sok emberi vonással is felruháztunk már állatokat, és egy ilyen kérdésre adott válasszal az ember nagyon sok mindent elárulhat a személyiségéről. Itt viszont nem minden válasz jó.

"Egyszer egy interjúalany azt mondta, hogy ő a vörös pandával tudna azonosulni, mert mindenki azt hiszi róluk, hogy mennyire aranyosak, és megközelíthetők, de valójában ők csak nagyon lusták. Gyorsan elváltak az útjaink" - mondta az elnök. Ezt a kérdést kizárólag érdeklődő szándékkal feltette a jelenlegi vezetői asszisztensnek is. Ő azt válaszolta, hogy a kacsával tud legjobban azonosulni, mert az nyugodtan úszik a vízen, a felszín alatt viszont őrült nagy munkát végez.

2. Mondj valamit, ami szerinted igaz, de senki sem ért veled egyet!

Ez a kérdés azért fontos, mert megmutatja, hogy mennyire vannak eredeti gondolatai a jelentkezőnek, és bizonyos mértékig azt is lehet vele tesztelni, hogy milyen bátorsággal beszél egy ilyen nehéz interjú keretében - mondta Peter Thiel, a PayPal társalapítója.

3. Egy 10-es skálán, mennyire vagy furcsa?

Alapvető értéknek tekinti Tony Hsieh, a Zappos vezérigazgatója, ha valaki érdekes, ami egyben azt is jelenti, hogy egy kicsit furcsa is. Elmondása szerint a szám nem is annyira fontos, inkább az a lényeges, hogy válaszoljon. A két szélső szám viszont nem jó, mert az azt jelenti számára, hogy vagy túl merev a cég kultúrájához, vagy a másik véglet, hogy esetleg pszichotikus.

A másik fontos kérdése Hsiehnek: egytől tízig terjedő skálán mennyire érzed magad szerencsésnek az életben? Itt is szinte mindegy, hogy milyen számot mond a jelölt, leszámítva a két végletet, mert aki azt mondta, hogy egyáltalán nem szerencsés, akkor abból arra lehet következtetni, hogy nagyon sok rossz dolog történt vele, és nagy a valószínűsége, hogy ezért másokat hibáztat. Ha viszont túl szerencsésnek érzi magát, az azt jelenti, hogy nem is érti, miért történt vele ennyi jó dolog, és esélyes, hogy nem bízik magában.

4. Mit tennél, ha jönne a zombi apokalipszis?

Ez a kérdés elsőre nagyon nevetségesnek tűnhet, viszont nagyon jól megmutatja, a jelentkező hogyan reagál nyomás alatt, milyen a személyisége valójában, mi számára az igazán fontos dolog, milyen erkölcsi normákat képvisel, és hogyan fog illeszkedni a cég kultúrájába - mondta Ashley Morris, a Capriotti’s Szendvicsbár vezérigazgatója.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Gondolnád, hogy ezek az országok viszik hátukon a világot?

A lenti infografika megmutatja, hogy a világ országai mennyire veszik ki részüket a globális gazdaság gigantikus batyujából. Az Egyesült Államok és Kína a torta majd 40 százalékát szakítják...
 

Nem kell ide dizájnfarmer: csináld meg otthon

Ha neked is tetszenek a boltokban a dizájnfarmerek, de nem szeretnél ennyi pénz elkölteni, mutatunk néhány nadrágos trükköt.  
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos