2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Végső megoldás a devizahiteleseknek: jöhet az újabb mentőcsomag


Az elszámolás után sem teljesítő adósoknak két út kínálkozik: a Nemzeti Eszközkezelő (NET) vagy a készülő adósságrendezési eljárás, közismertebb nevén magáncsőd; bár ez a két megoldás több tízezer ügyfélen segíthet, az adósok nagy részének a problémáját nem tudja megoldani, így további lépések is szükségessé válhatnak - nyilatkozta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a Magyar Hírlapnak.


Nagy Márton a lap pénteki számában közölt interjúban elmondta: a teljes pénzügyi közvetítőrendszerben a háztartások esetében a nem teljesítő hitelek aránya 25 százalék, minden negyedik hitel nem teljesítő. Ennek legnagyobb részét a lakással fedezett hitelek adják. A nem teljesítő jelzáloghitelek állománya megközelíti az 1500 milliárd forintot, mintegy 193 ezer szerződéshez kapcsolódóan.

Az ügyvezető igazgató szerint érdemes tanulmányozni más országok tapasztalatait. Horvátországban például adósságelengedésre került sor, célzottan a legnehezebb helyzetben lévő háztartásoknál. Ebben a bankok mellett közüzemi szolgáltatók is részt vesznek, amelyeknek a veszteségeit az állam nem téríti meg. Írországban a nem teljesítő jelzáloghitelek kezelése során a jegybank célszámokat fogalmazott meg a bankoknak arra vonatkozóan, hogy a nem teljesítő állomány mekkora részét kell átstrukturálásokkal fenntartható adósságpályára állítaniuk, a jegybank ezenfelül elvárta, hogy az átstrukturálások háromnegyede sikeres legyen.

Figyelembe véve a szociális aspektusokat, a túlzott eladósodottságot, valamint az ingatlanpiac korlátozott felszívóképességét, mindenképpen szükséges ilyen jellegű megoldásban gondolkodni - fejtette ki Nagy Márton. Hangsúlyozta, kiemelten figyelni kell ugyanakkor a morális kockázatok kezelésére és a bankrendszer teherviselő képességére is.

Az ügyvezető igazgató a lapnak beszélt arról is, hogy míg a mérethatékonyság miatt várhatóan öt univerzális nagybank marad a jelenlegi hét helyett, addig a szabályozás hatására minimum három új jelzálogbank alakulhat. Beszámolt arról is, hogy folytatódik a növekedési hitelprogram finomhangolása, gondolkodnak a program lakóparképítéshez kapcsolódó finanszírozásra való kiterjesztésén

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked