Újabb napelemparkok épülnek Magyarországon: 72-en nyertek a METÁR-tenderen

2020. március 27. 11:30

A METÁR támogatások a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervvel és a nemzeti energia- és klímastratégiával összhangban költséghatékonyan ösztönzik a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést. A napenergiából előállított villamos energia mennyisége a támogatott új beruházásoknak köszönhetően a tavalyi termeléshez képest mintegy tizedével nő - emelte ki Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. A naperőművet létesíteni kívánó nyertes pályázók mindegyike hazai kis- és középvállalkozás.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiírt, megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó METÁR-tender nyertesei 15 éven át évente összesen 229 millió forint kiosztott támogatásban részesülhetnek. Az első kiírásra 168 ajánlat érkezett, ezek közül került ki a 72 nyertes pályázat. Az összes beérkezett igény több mint két és félszeresen haladta meg a kiosztható támogatási mennyiséget.

A tender eredményeként Magyarország évente 93 ezer háztartás teljes villamosenergia-igényét tudja fedezni tiszta energiaforrásból, emellett évi 75 ezer tonnával csökken a hazai szén-dioxid kibocsátás is. A támogatások így érdemben hozzájárulnak a hazai energiaszektor zöldítéséhez, és annak a vállalásnak a teljesítéséhez, hogy Magyarország 2050-re klímasemlegessé váljon

- emelte ki Kaderják Péter.

Tóth Tamás, a MEKH elnökhelyettese rámutatott, hogy a nyertes projektek a pályázati kiírásban meghatározott 26,08 Ft/kWh támogatási korlátnál lényegesen alacsonyabb ajánlati árakat adtak. A kis kategóriában a legalacsonyabb nyertes ajánlati ár 21,2 Ft/kWh, míg a nagy kategóriában 20,2 Ft/kWh volt. A pályázaton megítélt zöldprémium-támogatásnak és a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően évente 193 GWh villamos-energia mennyiség előállítása válik lehetővé megújuló, környezetbarát forrásokból.

A pályázaton gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhattak, amelyek vállalták, hogy új beruházás révén megújuló erőművet létesítenek vagy meglévő erőművüket az eredeti beruházási érték 50 százalék meghaladó mértékben fejlesztik. A nyertes pályázók nagyrészt fix vagy napkövető tartószerkezettel működő naperőművek telepítését vagy bővítését tervezik, de megépülhet egy hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőmű is. Az új létesítményeknek a nyertessé nyilvánító határozat kézhezvételét követő három éven belül kell kereskedelmi üzembe állniuk. A pályázati eredmények hivatalos adatai ezen az oldalon olvashatóak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm