27 °C Budapest
Solar Panel System on Balcony of High-rise Building. Modern Apartment Building Balconies with Solar Battery. Eco City concept.

Itt az unió hangsúlyos döntése: kötelező lesz napelemet telepíteni a házakra

2024. április 20. 18:51

Az Európai Parlament jóváhagyása után egy lépéssel közelebb került a bevezetésre kerüléshez az a jogszabály, amely előírja az EU tagállamainak, hogy új és felújított épületeikbe integrálják a napelemes rendszereket. Az intézkedés célja az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését az építőiparban.

Az Európai Parlament (EP) támogatását nyerte el az a jogszabály, amely előírja az uniós tagállamok számára, hogy új és meglévő épületeikre napelemes rendszereket telepítsenek - jelentette a pv magazin.  Ez a lépés az épületek teljesítményéről szóló európai irányelv keretében történik, melynek célja az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése.

A képviselők 370 igen szavazattal, 199 nemmel és 46 tartózkodással fogadták el az irányelvet, amely most a Miniszterek Tanácsának jóváhagyására vár. A jogszabály szerint a tagállamoknak méretük alapján fokozatosan kell napelemeket telepíteniük köz- és nem lakóépületekre, ha ez műszakilag és gazdaságilag megvalósítható.

Az ütemterv alapján 2026-ra az új kereskedelmi és középületek, 2027-re a felújított kereskedelmi és középületek, 2029-re az új lakóépületek, míg 2030-ra a meglévő középületek esetében kötelező lesz a napelemes berendezések beépítése.

Bizonyos épülettípusok, mint például mezőgazdasági vagy történelmi jelentőségű épületek mentesülhetnek alóluk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Európai Bizottság szerint az intézkedés hozzájárulhat ahhoz, hogy az EU építőipara 2050-re klímasemlegessé váljon. Jelenleg az épületek okozzák az EU energiafogyasztásának 40%-át és üvegházhatású gáz-kibocsátásának 36%-át. Az intézkedés segít helyben tartani az áramot és lehetővé teszi a polgárok számára, hogy okosabban használják fel azt.

Nemzetközi összehasonlításban több európai ország már alkalmaz hasonló intézkedéseket. A SolarPower Europe jelentése szerint az EU napenergia-kapacitása jelentős növekedést mutatott: 2023-ban 56 GW kapacitást telepítettek, ami 27%-os bővülést jelentett egy év alatt. A jelentés előrejelzése szerint ez a tendencia tovább fog erősödni a következő években.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 28. 08:17
Gyermekvállalással együtt jár egy állandó kérdés, ami mindig benned van, akár gondolsz rá, akár nem:...
Holdblog  |  2024. május 28. 07:33
Mindig van nyerő stratégia, csak elég jól kell csinálni vallják a HOLD Alapkezelő vezetői. Szabó Bal...
MEDIA1  |  2024. május 27. 20:42
A Neokohn a törlés előtt mintegy 30 ezer követővel rendelkezett.
Kiszámoló  |  2024. május 27. 10:13
Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha n...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem