2020. július 13. hétfő Jenő

Roham indult a magyar áruházakba: tömegek állnak sorba az akciókért


Több tízezer forintot hagynak a szülők ezekben a napokban az áruházak, az írószer- és ruhaboltok pénztáraiban, mire beszerzik az új tanév összes szükséges kellékét. Akadnak persze olyanok, akiknél az egész év az akcióvadászatról szól, de a legtöbben augusztus végére hagyják a nagybevásárlást. Megkerestük a legnépszerűbb beszerzőhelyeket, feltérképeztük, mit hol érdemes venni.

A legfrissebb számítások szerint egy elsős beiskolázása, ha csak a legszükségesebb, legolcsóbb tan- és sportszereket vásároljuk meg neki, 32500 forintot emészthet fel az iskolai év indításakor. Ebben a képzeletbeli kosárban 27 termék van, de aki éppen egy elsőst készít fel, az tudja, hogy ennél sokkal több mindenre van szüksége: cipőkre, ünnepi és hétköznapi ruhákra, íróasztalra. így nem ritka, hogy

a végösszeg eléri a 200 ezer forintot is. Főleg akkor, ha nem mindenből a legolcsóbbat választjuk, hanem a minőségi, de drágább termékeket részesítjük előnyben.

Már javában tart az áruházi roham, a családok ezekben a napokban, legkésőbb a jövő hét végéig nagyjából minden szükséges tanszert beszereznek. Több mint egymillió diáknak kezdődik el a tanév, tehát van mit vásárolniuk a szülőknek, de szerencsére a hol sem okoz gondot.

Megkérdeztük a legnépszerűbb beszerzőhelyeket, felkészültek-e a rohamra, illetve mit érdemes náluk beszerezni. A Tesco például több, mint 100 ezer táskával készül az iskolakezdésre, illetve tanszerek széles válsztékával. Paparó Tamás,A Tesco Global külső kommunikációs menedzsere szerint fontos, hogy szánjunk időt a megfelelő táska kiválasztására, hiszen akár felnőttkori gerincproblémákhoz vezethet egy rosszul kiválasztott modell. A videónkból az is kiderül, milyen táskákat érdemes vásárolni a legkisebbeknek.

A Spar és az Interspar áruházaiban a tavalyi évben a legkeresettebbek a füzetek és a füzetborítók voltak, ezek tették ki a tanszerforgalom egyharmadát. Idén is erre készülnek. valamint az újabb vásárlói igények megjelenések okán sok, magasabb árfekvésű termék is megtalálható.

Az Auchan áruházai is széles választékkal várják a vásárlókat, itt minden beszerezhető egy helyen: tanszerektől kezdve a bútorokon át az iskolásoknak szükséges elektronikai eszközökig. Adorján Abigél, az áruház kommunikációs menedzserétől megtudtuk, hogy az iskolakezdés az egyik legfontosabb kereskedelmi időszak a számukra. Korábban azt is megtudtuk tőle, hogy egyre több nagybevásárlás közben fotózó szülőre számítanak, hiszen gyakran anyuka és apuka inkább egymaga deríti fel a kínálatot, a döntést pedig a helyben készített kép alapján a gyermekre bízza.

Bukor Dánielt, a Pirex ügyvezető igazgatóját is kérdeztük az írószerhálózat akcióiról, aki nemrégiben nyílt biatorbágyi Premier Outletben található üzletükre hívta fel a figyelmet, ahol sokkal kedvezőbb árakkal várják a vásárlókat.

Elmondása szerint azért érdemes gyermekünknek minőségi tanszereket vásárolni, mert akkor hosszútávon garantáltan kevesebbet kell majd költeni hasonló kiadásokra. Egy márkás, jó minőségű iskolatáska vagy tolltartó akár 4-5 évig is használható. Ha silány minőséget választunk, akkor 1-2 évente kell belőle újat vásárolni. Kiemelten fontos a ceruzák, tollak ergonómiai kialakítására is odafigyelni, ami hozzásegítheti a tanulókat a szép írásképpel történő gördülékeny jegyzeteléshez.

Leárazás - érdemes várni?

Akciók, leárazások nyilván lesznek majd a tanszervásárlási szezon végén, ám azt előre lehetetlen megjósolni, mi az, ami megmarad, és az áruházak akciók keretében megszabadulnak majd tőle. Ezért erre egyelőre még nem érdemes számítani. Tehát ha a csemete beleszeret egy csillogó iskolatáskába, de túl drágának találjuk, ne apelláljunk arra, hogy majd a roham utáni akciókban féláron megvehetjük. A készletek ugyanis végesek és csak a maradékot fgojuk olcsóbban megkapni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS