2019. január 16. szerda Gusztáv

Nemet mondanak a gyeses anyukákra a bankok: kiskapuval jár nekik is a pénz


Még alig néhány hónapos a baba, de már kanyarban lenne a lakásvásárlás? Vagy csak egy átmeneti pénzügyi segítségre lenne szükség? Bajban lehet az, aki ilyenkor kizárólag a GYES-re akar támaszkodni.

Időről időre felmerül a kérdés, hogyan juthatnak kölcsönhöz azok a kismamák, akik GYES-en vannak, de valamilyen oknál fogva hitelre lenne szükségük akár egy lakásvásárláshoz, akár valamilyen kisebb összegű anyagi kihívás rendezéséhez. A kérdéssel kapcsolatban sokan nem látnak tisztán, ezért most megpróbáljuk eloszlatni a kételyeket. Nos, a bankok üzletpolitikája bár érthető, az érintettek számára nem mindig megnyugtató:

a jelenlegi hitelfelvételi szabályok nem teszik lehetővé, hogy akár csak egy bank is kölcsönt nyújtson gyesen lévő kismamáknak.

Ennek egy fő oka van: a GYES egymagában nem fogadható el jövedelemként, márpedig a bankok kizárólag csak akkor tudnak hitelezni bármekkora összeget, ha munkából származó jövedelmet tudunk nekik igazolni. Ez tehát azt jelenti, hogy a gyesen lévő anyuka nem hogy, egy jelzáloghitelt, de egy pár százezer forintos személyi kölcsönt sem vehet fel. Már csak azért sem, mert a bankok jellemzően elvárnak legalább 80-100 ezer forintos nettó jövedelmet, amire hitelt nyújthatnak.

KATT! Pénzre van szükséged? Kalkulálj, válogass hitelkalkulátorainkkal!

De hogyan is működik a hitelfelvételi folyamat? Hol használható fel a GYES? A Bank360 lapunk megkeresésére leszögezte, meglátásuk szerint igenis számíthat hitelfelvételnél ez az összeg is. A bankok ugyanis két fajta jövedelmet vesznek figyelembe, amikor meghatározzák a JTM-mutató segítségével, hogy mekkora törlesztőrészletet vállalhat be a jövedelme alapján az ügyfél:

  • elsődleges jövedelmet; és
  • másodlagos jövedelmet.

Az elsődleges jövedelem, amelynek mindenképpen meg kell lennie, ez a munkából származó bérünk. Ez után a pénzintézet még beszámíthat másodlagos (vagy más néven kiegészítő) rendszeres jövedelmet, amelyeket hozzáadva az elsődleges jövedelemhez növelhető a hitelképességünk: több hitelt vehetünk fel és magasabb törlesztőrészletet vállalhatunk. Ilyen másodlagos jövedelemforrás a GYES, de ide számít például a családi pótlék, az ösztöndíj, GYED, szociális támogatások, stb.

Mégis van lehetőség a hitelfelvételre?

Egy mód van rá, hogy a GYES-sel hitelt vehessünk fel - szögezte le a Pénzcentrum megkeresésére a Bank360. Ez úgy történhet meg, ha adóstársat vonunk be, aki rendelkezik elsődleges jövedelemmel, amelyet a bank elfogad. Így viszont az adóstárs is bekerül a hitelszerződésbe, felelős lesz a kölcsön visszatörlesztéséért, azaz neki is vállalnia kell némi kockázatot. Ez nem jelent problémát például egy jelzáloghitelnél, ahol egyébként is az egy háztartásban élők jövedelmét veszik figyelembe.

Végezetül fontos leszögezni azt is, hogy akkor sem tudunk azonnal hitelt igényelni, ha GYES után egyből elmegyünk dolgozni: alkalmazottként 3 hónap munkaviszony után, míg egyéni vállalkozóknak egy teljes lezárt üzleti évre van szükség a sikeres jövedelemvizsgálathoz.

Jól jönne 2 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 2 millió forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 48 711 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (48 348 Ft/hó; THM 8,29%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket a Budapest Bank (50 870 Ft/hó; THM 10,50%) ajánlata, de érdemes megnézni a Raiffeisen Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Minden nap találkozol vele a boltokban: nem is gondolnád, hogy rákkeltő
Meddőséget, autizmust, koraszülést is okozhat - miért nincs még betiltva?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS