2019. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Nemet mondanak a gyeses anyukákra a bankok: kiskapuval jár nekik is a pénz


Még alig néhány hónapos a baba, de már kanyarban lenne a lakásvásárlás? Vagy csak egy átmeneti pénzügyi segítségre lenne szükség? Bajban lehet az, aki ilyenkor kizárólag a GYES-re akar támaszkodni.

Időről időre felmerül a kérdés, hogyan juthatnak kölcsönhöz azok a kismamák, akik GYES-en vannak, de valamilyen oknál fogva hitelre lenne szükségük akár egy lakásvásárláshoz, akár valamilyen kisebb összegű anyagi kihívás rendezéséhez. A kérdéssel kapcsolatban sokan nem látnak tisztán, ezért most megpróbáljuk eloszlatni a kételyeket. Nos, a bankok üzletpolitikája bár érthető, az érintettek számára nem mindig megnyugtató:

a jelenlegi hitelfelvételi szabályok nem teszik lehetővé, hogy akár csak egy bank is kölcsönt nyújtson gyesen lévő kismamáknak.

Ennek egy fő oka van: a GYES egymagában nem fogadható el jövedelemként, márpedig a bankok kizárólag csak akkor tudnak hitelezni bármekkora összeget, ha munkából származó jövedelmet tudunk nekik igazolni. Ez tehát azt jelenti, hogy a gyesen lévő anyuka nem hogy, egy jelzáloghitelt, de egy pár százezer forintos személyi kölcsönt sem vehet fel. Már csak azért sem, mert a bankok jellemzően elvárnak legalább 80-100 ezer forintos nettó jövedelmet, amire hitelt nyújthatnak.

KATT! Pénzre van szükséged? Kalkulálj, válogass hitelkalkulátorainkkal!

De hogyan is működik a hitelfelvételi folyamat? Hol használható fel a GYES? A Bank360 lapunk megkeresésére leszögezte, meglátásuk szerint igenis számíthat hitelfelvételnél ez az összeg is. A bankok ugyanis két fajta jövedelmet vesznek figyelembe, amikor meghatározzák a JTM-mutató segítségével, hogy mekkora törlesztőrészletet vállalhat be a jövedelme alapján az ügyfél:

  • elsődleges jövedelmet; és
  • másodlagos jövedelmet.

Az elsődleges jövedelem, amelynek mindenképpen meg kell lennie, ez a munkából származó bérünk. Ez után a pénzintézet még beszámíthat másodlagos (vagy más néven kiegészítő) rendszeres jövedelmet, amelyeket hozzáadva az elsődleges jövedelemhez növelhető a hitelképességünk: több hitelt vehetünk fel és magasabb törlesztőrészletet vállalhatunk. Ilyen másodlagos jövedelemforrás a GYES, de ide számít például a családi pótlék, az ösztöndíj, GYED, szociális támogatások, stb.

Mégis van lehetőség a hitelfelvételre?

Egy mód van rá, hogy a GYES-sel hitelt vehessünk fel - szögezte le a Pénzcentrum megkeresésére a Bank360. Ez úgy történhet meg, ha adóstársat vonunk be, aki rendelkezik elsődleges jövedelemmel, amelyet a bank elfogad. Így viszont az adóstárs is bekerül a hitelszerződésbe, felelős lesz a kölcsön visszatörlesztéséért, azaz neki is vállalnia kell némi kockázatot. Ez nem jelent problémát például egy jelzáloghitelnél, ahol egyébként is az egy háztartásban élők jövedelmét veszik figyelembe.

Végezetül fontos leszögezni azt is, hogy akkor sem tudunk azonnal hitelt igényelni, ha GYES után egyből elmegyünk dolgozni: alkalmazottként 3 hónap munkaviszony után, míg egyéni vállalkozóknak egy teljes lezárt üzleti évre van szükség a sikeres jövedelemvizsgálathoz.

KIHÚZNA A BAJBÓL 400 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 400 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 11 130 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 16,70%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 11 958 forintos törlesztőt (THM 20,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a MKB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS