6 °C Budapest

Kiszámítható kamatozást és törlesztőrészletet keresel? (x)

Pénzcentrum
2018. október 11. 12:00

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel forint alapú, árfolyamkockázat nélküli konstrukció. THM: 5,72% - 7,56%.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel bevezetésével a Magyar Nemzeti Bank (MNB) célja az volt, hogy minél szélesebb körben elérhető, közérthető és áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézés mellett felvehető lakáscélú jelzálogkölcsönök kerüljenek forgalomba. A Takarékbank tájékoztatása szerint az ügyfelek kimondottan kedvelik ezt a hitelkonstrukciót, mert számos előnnyel rendelkezik.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel elősegíti, hogy a törlesztőrészletek hosszabb távon maradjanak állandóak és a hitelintézetek ajánlatai egyszerűen összehasonlíthatók legyenek. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket a hitelezők akár az otthonteremtési kamattámogatott hitel, vagy a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) mellett is kínálhatják. A hitelt minden olyan banknál, takarékszövetkezetnél lehet igényelni, amelynek valamely terméke elnyerte a minősítést.

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel Magyarország területén lévő, lakhatási célú ingatlan építésére, vásárlására, és lakáscélú kölcsön kiváltására igényelhető hiteltípus, továbbá lakáscélú ingatlanoknál a lakáshoz tartozó garázs és tároló építésére, vásárlására, illetve építési telek vásárlására is igényelhető. Ezen kívül nyújtható még korszerűsítésre, bővítésre, felújításra is, vagy a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vagyonkezelésébe tartozó lakóingatlan visszavásárlására.


A hitelintézet dönthet arról, hogy az MNB által meghatározott célok közül melyekre kínálja az általa nyújtott MFL hitelt, így az egyes intézetek hitellehetőségei eltérhetnek egymástól. A kölcsön futamideje maximum 30 év lehet. Amennyiben a hitel felvevője a futamidő lejárata előtt betölti a 70. életévét, hitelezője adóstárs bevonását kérheti. A kamatperiódus hossza - ami alatt a kölcsön törlesztőrészlete nem változik - 5, 10 vagy 15 év lehet, vagy a futamidő végéig rögzített fix kamat alkalmazható.

A Magyar Nemzeti Bank által megfogalmazott feltételrendszer szerint ennél a hiteltípusnál az ügyleti kamat a kamatbázis (referenciakamat) és a kamatfelár összegeként áll elő, és a kamatfelár maximum 3,5 százalékpont lehet. Például, ha a referenciakamat értéke 2 százalék és a kamatfelár 3,5 százalékpont, akkor a hitel induló ügyleti kamata 5,5 százalék lesz. A hitelintézetek saját döntésük alapján választhatnak az MNB által elfogadott, megfelelő kamatperiódusra vonatkozó referenciakamat változatai közül.

A folyósításig csak a folyósítási díj és a következő költségek számíthatók fel:

  • tulajdoni lap díja,
  • térképmásolat díja,
  • jelzálogjogbejegyzési díj,
  • értékbecslési díj,
  • közjegyzői díj.

A folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, maximum 150 ezer forint lehet. Az előtörlesztési díj nem lehet több, mint az előtörlesztett összeg 1 százaléka, bármely lakástakarékpénztári megtakarításból pedig díjmentes.

A Takarékbanka Pénzcentrumot arról tájékoztatta, hogy a "Takarék Ötös Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel" és a "Takarék Tízes Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel" konstrukciójuk keretében önállóan forgalomképes, használt, valamint új építésű lakóingatlan megvásárlását finanszírozza. Az ingatlanvásárlási célú hitel igényelhető továbbá üdülő, építési telek megvásárlására, ingatlanvásárlás esetén gépkocsi tároló finanszírozására, valamint igazoltan lakáscélú kölcsön kiváltására is.

Kimondottan előnyös a hitelfelvevőnek


A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket már meglévő, az ügyfél igényeinek már nem megfelelő kamatozású, lakáscélú hitelének fogyasztóbarát feltételű kiváltására is igénybe lehet venni. A "Takarék Ötös Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel" kölcsön esetében a hitel kamata 5 éves kamatperióduson belül állandó, míg a "Takarék Tízes Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel" kölcsönnél a hitel kamata 10 éves kamatperióduson belül állandó.


Mint a pénzintézetnél elmondták, ügyfeleik azért kedvelik aTakarék Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket, mert hosszútávon kiszámítható törlesztőrészleteket biztosítanak, 5 vagy 10 éves kamatperiódusnál. Forint alapú, árfolyamkockázat nélküli konstrukciót kínálnak, hitelbírálati díjat, kezelési díjat nem számítanak fel. Ráadásul a hiteligénylés befogadásáig a tulajdoni lap másolatának, illetve a térképmásolat lekérési díján kívül nem számítanak fel semmilyen díjat.

A hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számítva maximum 15 munkanap. A folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap. A 2 munkanapot meghaladó késedelem esetén a hitelező a teljes folyósítási díj és a folyósítással összefüggő pénzforgalmi szolgáltatás díja megfizetésétől is eltekintenek. További pozitívum még, hogy kamatperiódus fordulókor, előzetes bejelentés esetén, díjmentesen változtatható a következő kamatperiódus hossza.

A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt és a feltételek változása esetén a THM mértéke módosulhat. A THM mutató értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A fedezetül bevont ingatlanra érvényes vagyonbiztosítás megkötése vagy megléte szükséges.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem