2019. június 20. csütörtök Rafael

Kiszámítható kamatozást és törlesztőrészletet keresel? (x)

  • 2018. október 11. csütörtök 12:00

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel bevezetésével a Magyar Nemzeti Bank (MNB) célja az volt, hogy minél szélesebb körben elérhető, közérthető és áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézés mellett felvehető lakáscélú jelzálogkölcsönök kerüljenek forgalomba. A Takarékbank tájékoztatása szerint az ügyfelek kimondottan kedvelik ezt a hitelkonstrukciót, mert számos előnnyel rendelkezik.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel elősegíti, hogy a törlesztőrészletek hosszabb távon maradjanak állandóak és a hitelintézetek ajánlatai egyszerűen összehasonlíthatók legyenek. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket a hitelezők akár az otthonteremtési kamattámogatott hitel, vagy a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) mellett is kínálhatják. A hitelt minden olyan banknál, takarékszövetkezetnél lehet igényelni, amelynek valamely terméke elnyerte a minősítést.

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel Magyarország területén lévő, lakhatási célú ingatlan építésére, vásárlására, és lakáscélú kölcsön kiváltására igényelhető hiteltípus, továbbá lakáscélú ingatlanoknál a lakáshoz tartozó garázs és tároló építésére, vásárlására, illetve építési telek vásárlására is igényelhető. Ezen kívül nyújtható még korszerűsítésre, bővítésre, felújításra is, vagy a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vagyonkezelésébe tartozó lakóingatlan visszavásárlására.


A hitelintézet dönthet arról, hogy az MNB által meghatározott célok közül melyekre kínálja az általa nyújtott MFL hitelt, így az egyes intézetek hitellehetőségei eltérhetnek egymástól. A kölcsön futamideje maximum 30 év lehet. Amennyiben a hitel felvevője a futamidő lejárata előtt betölti a 70. életévét, hitelezője adóstárs bevonását kérheti. A kamatperiódus hossza - ami alatt a kölcsön törlesztőrészlete nem változik - 5, 10 vagy 15 év lehet, vagy a futamidő végéig rögzített fix kamat alkalmazható.

A Magyar Nemzeti Bank által megfogalmazott feltételrendszer szerint ennél a hiteltípusnál az ügyleti kamat a kamatbázis (referenciakamat) és a kamatfelár összegeként áll elő, és a kamatfelár maximum 3,5 százalékpont lehet. Például, ha a referenciakamat értéke 2 százalék és a kamatfelár 3,5 százalékpont, akkor a hitel induló ügyleti kamata 5,5 százalék lesz. A hitelintézetek saját döntésük alapján választhatnak az MNB által elfogadott, megfelelő kamatperiódusra vonatkozó referenciakamat változatai közül.

A folyósításig csak a folyósítási díj és a következő költségek számíthatók fel:

  • tulajdoni lap díja,
  • térképmásolat díja,
  • jelzálogjogbejegyzési díj,
  • értékbecslési díj,
  • közjegyzői díj.

A folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, maximum 150 ezer forint lehet. Az előtörlesztési díj nem lehet több, mint az előtörlesztett összeg 1 százaléka, bármely lakástakarékpénztári megtakarításból pedig díjmentes.

A Takarékbank a Pénzcentrumot arról tájékoztatta, hogy a "Takarék Ötös Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel" és a "Takarék Tízes Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel" konstrukciójuk keretében önállóan forgalomképes, használt, valamint új építésű lakóingatlan megvásárlását finanszírozza. Az ingatlanvásárlási célú hitel igényelhető továbbá üdülő, építési telek megvásárlására, ingatlanvásárlás esetén gépkocsi tároló finanszírozására, valamint igazoltan lakáscélú kölcsön kiváltására is.

Kimondottan előnyös a hitelfelvevőnek


A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket már meglévő, az ügyfél igényeinek már nem megfelelő kamatozású, lakáscélú hitelének fogyasztóbarát feltételű kiváltására is igénybe lehet venni. A "Takarék Ötös Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel" kölcsön esetében a hitel kamata 5 éves kamatperióduson belül állandó, míg a "Takarék Tízes Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel" kölcsönnél a hitel kamata 10 éves kamatperióduson belül állandó.


Mint a pénzintézetnél elmondták, ügyfeleik azért kedvelik a Takarék Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket, mert hosszútávon kiszámítható törlesztőrészleteket biztosítanak, 5 vagy 10 éves kamatperiódusnál. Forint alapú, árfolyamkockázat nélküli konstrukciót kínálnak, hitelbírálati díjat, kezelési díjat nem számítanak fel. Ráadásul a hiteligénylés befogadásáig a tulajdoni lap másolatának, illetve a térképmásolat lekérési díján kívül nem számítanak fel semmilyen díjat.

A hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számítva maximum 15 munkanap. A folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap. A 2 munkanapot meghaladó késedelem esetén a hitelező a teljes folyósítási díj és a folyósítással összefüggő pénzforgalmi szolgáltatás díja megfizetésétől is eltekintenek. További pozitívum még, hogy kamatperiódus fordulókor, előzetes bejelentés esetén, díjmentesen változtatható a következő kamatperiódus hossza.

A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt és a feltételek változása esetén a THM mértéke módosulhat. A THM mutató értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A fedezetül bevont ingatlanra érvényes vagyonbiztosítás megkötése vagy megléte szükséges.

(x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Tesco

06.20-06.26
Országos

Auchan

06.20-06.26
Országos

Aldi

06.20-06.26
Országos

Lidl

06.20-06.26
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos

  Ajánlatunk