2020. július 13. hétfő Jenő

Fix törlesztő 20 évig? Mostantól ez is lehetséges

  • Pénzcentrum.hu/Index.hu
  • 2014. augusztus 25. hétfő 11:05

Hitelfelvételkor sokan elsősorban a kezdeti törlesztőrészletet figyelik, pedig egyre több bank nyújt hosszabb időre fixálható törlesztőrészletű kölcsönt, igaz ezeknek jellemzően magasabbak a költségeik. Vannak azonban olyan ügyfelek is, akiknek a minél hosszabb ideig fixált törlesztők a fontosak, ők mostantól akár 20 éves kamatperiódusú konstrukciót is választhatnak.


Nem feltétlenül igaz, hogy az a legjobb hitel, aminek a legalacsonyabb a törlesztőrészlete, sok esetben fontosabb az, hgy milyen kamatperiódusa van a kölcsönnek, vagyis meddig van fixálva a törlsztőrészletünk. Minél rövidebb egy hitel kamatperiódusa, vagyis minél gyakrabban megváltoztathatja a törlesztőt a bank, annál alacsonyabb a teljes hiteldíj mutató (THM) és a kezdeti törlesztőrészlet is - írja az Index.

Egyre több bank ismerte fel ezt az igényt, és most már tucatnyi ajánlat közül válogathatnak azok is, akik 3 vagy 5 évre szeretnék fixálni a törlesztőjüket. Régebben az FHB Banknak és az UniCreditnek voltak ilyen konstrukciói, de ma már az OTP Bank és a K&H is nyújt ilyeneket.

Fix kamatozás 20 évre?

A nyugati példákhoz hasonlóan (ahol 30 évre is lehet fixálni a törlesztőt) már 15 és 20 (!) évig is fix kamatú hitelt is nyújtanak az UniCreditnél, ami sok ügyfélnek lehet a legjobb választás a mostani kamatszintek mellett. Ezt egyébként egyfajta biztosításnak is tekinthetjük, hiszen a következő 10-20 évben szinte biztosan magasabb lesz a fizetésünk és még könnyebben ki tudjuk majd gazdálkodni a mostani törlesztőt.

Minél hosszabb tartamra fixáljuk a törlesztőrészletünket, annál magasabb a kamat is, hiszen a kockázatot, hogy a bank nem emelhet kamatot akár 5-10-15-20 évig, meg kell fizetni az ő hitelezői felé.

 

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS