2021. január 25. hétfő Pál

Felesleges hibát vét a legtöbb magyar hitelfelvételkor: százezreket buknak miatta


A bankok gyakran adnak kedvezményt azoknak a hiteligénylőknek, akik vállalják, hogy a bank ügyfeleivé válnak. Egy-egy nagyobb összegű hitelfelvételnél nem is kérdés, hogy élni kell ezzel a kedvezménnyel, de a bank minden esetben arra fog minket buzdítani akár már kis összegű hitelfelvételnél is, hogy nyissunk náluk folyószámlát. Ilyenkor érdemes elgondolkodni, hogy megéri-e? Ezt mutatjuk most be konkrét banki hiteleken.

A bank nem csak a kamatokból szerzi bevételeit, de különféle szolgáltatások - például számlavezetési díj, kártya-kiállítási díj, stb. Ezért nem mindegy nekik sem, hogy a hitelfelvevő folyószámlát is nyit-e a banknál, vagy sem. Ha élünk a lehetőséggel, akkor a bank általában kamatkedvezményekkel honorálja mindezt.

A személyi hitelek kamatai sosem voltak ilyen alacsonyak. Nézd meg őket kalkulátorunkat!

Nagy összegnél akkor is érdemes bankot váltani, ha kifejezetten erre nincs kedvezmény, de a kamat még így is alacsonyabb. A legtöbb magyar azonban nem így jár el: rossz szokásunk, hogy begyalogolunk a folyószámlát vezető pénzintézethez, és felvesszük tőlük a hitelt. Ezért lehet az, hogy az újonnan felvett személyi hitelek kamatai messze drágábbak, mint a legolcsóbb hitelek. Nézzük meg előbb, hogy nagy összegnél mennyit spórolhatunk bankváltással. A konkrét ajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorából vettük, és 5 millió forintos hitelösszeget néztünk meg 60 hónap futamidőre. Ezt találtuk:

Amint az látható, már a bankok között is jelentős különbségek vannak. Ekkora összegnél jellemzően a bankok nem adnak kedvezményt bankváltásra, például a Raiffeisen Banknál 101 262 forint a törlesztőnk 8,86 százalékos THM-mel, ha nem leszünk az ügyfelei - náluk nincs változás bankváltás esetén sem. A Cetelemnél ugyanez a helyzet, akárcsak az Ersténél.

Az OTP sem ad kedvezményt nagy összegnél, a CIB-nél azonban jelentősen csökken a törlesztőnk, ha folyószámlát nyitunk. Mivel azonban óriási eltérések vannak a bankok között, nem is kérdés, hogy ekkora összeg felvételénél érdemes bankot váltani, hiszen a törlesztők között tízezres, a teljes visszafizetendő összegeknél pedig milliós különbségek vannak.

Kis összegnél érdemes bankot váltani?

Természetesen a bank nagyon jól jár, ha kis összegű személyi hitelfelvételkor is nyitunk nála folyószámlát, ez azonban egyáltalán nem kötelező. A kérdés inkább az: érdemes-e saját bankunktól hitelt felvenni kis összegben, vagy válasszunk egy kedvezőbb ajánlatot. Ismét hoztunk pár példát kalkulátorunkból:

Ahogy az az első táblázatból látható, 500 ezer forintos hitelösszeg esetén nagyjából 3 ezer forint lehet az eltérés havonta a bankok között. Ez nem tűnik olyan jelentősnek, de ha megnézzük a teljes futamidő (60 hónap) alatt kifizetett összeget, akkor már bőven százezres különbségeket látunk: egy rossz döntéssel majdnem a felvett összeg 25-30 százalékának megfelelő összeget is bukhatunk. Ahogy a két táblázat összevetéséből látszik, nem véletlen, hogy a bankok kis összegben nagyobb kedvezményeket adnak, mint nagy összegű hitelfelvételkor. Ideje lenne tudatosabban hitelt felvenni, hiszen ezzel rengeteget spórolhatunk.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Otthonteremtési támogatás 2021: akár gyermek nélkül is járhat 5 millió forint!
Új lakás építéséhez járhat az áfa-visszatérítés.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked