16 °C Budapest

Becsapós akciókkal támadnak a bankok: nem mindig éri meg lecsapni rájuk

2019. november 18. 05:38

Rengeteg bank kínál kedvezményt akkor, ha hitelfelvételnél a bank ügyfelévé válunk. Érdemes lehet tehát erre lecsapni - de csak akkor, ha a számlavezetési díj a teljes futamidő alatt nem nagyobb, mint a kamatkedvezmény okozta különbség. Ezt hasonlítottuk össze a Pénzcentrum bankszámla és személyi kölcsön kalkulátorában.

Számtalanszor írtunk már arról a közismert tényről, hogy a bankok a mai éles versenyben mindent bevetnek, hogy az ügyfeleket magukhoz láncolják. Erre remek példa az, hogy az ügyfelek akár több százezer forintos visszatérítést is kaphatnak, ha hitelkártyával vásárolnak, és időben törlesztik a tartozásukat (persze ha nem, annak csúnya vége lehet). Azt is bemutattuk már, hogy amennyiben hitelfelvételkor a bank ügyfelévé válunk, akkor jelentős kamatkedvezményt is elérhetünk.

Válogass a személyi hitelek között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Arról azonban ritkábban esik szó, hogy vajon a kamatkedvezmények mellett akkor is megéri-e bankot váltani, ha a folyószámlánk egyébként drágább lesz, mint az előző volt. Elsőre legyinthetünk ezt hallva, hiszen a számlavezetési költségek jellemzően pár ezer forintos összeget tesznek ki, ezzel szemben a kamatkedvezménnyel akár több százezer forintot is nyerhetünk. Ez így is van, csakhogy egyrészt nem szabad elfelejteni, hogy a párezres havi számlavezetési díj éves szinten már szintén több tízezer forint lehet, ráadásul ha a kamatkedvezményekkel akarjuk összevetni, akkor a hitel teljes futamidejére kell nézni azt az összeget, amit kifizetünk a banknak.

A bank nem jótékonysági szervezet: ha lemond a kamatbevételéről, annak oka van. Amit megspórolunk rajta a kamatkedvezménnyel, ha a bank ügyfelévé válunk, azt a bank behajtja rajtunk számlavezetési díj, az átutalást és készpénzfelvételt, és egyéb tevékenységeket terhelő díj formájában. Ráadásul míg a hitelünket kifut 3-4 év alatt, addig a számlánkról ezt nem mondhatjuk el. Így tehát ha kis összegű hitelről van szó, egyáltalán nem biztos, hogy a kamatkedvezménnyel jól járunk.

Ne fizess feleslegesen sokat a bankodnak! Válts folyószámlát a Pénzcentrum kalkulátorában!

Mi az alábbiakban számszerűsíteni fogjuk ezt a különbséget: azt nézzük meg, hogy az adott bankok által adott kamatkülönbség valóban nagyobb-e, mint amit számlavezetési díj formájában befizetünk. A bankszámla kalkulátorunkban 200 ezer forintos nettó jövedelmet állítottunk be, és ez alapján nézzük meg a bankszámlák számlavezetési díját (azért csak ezt, mert ez az a díj, amit semmiképp nem tudunk elkerülni. Ezen felül persze egyéb díjakkal is kell számolni). A Pénzcentrum és a Bank360 személyi kölcsön kalkulátorában pedig 4 éves futamidőre néztünk meg 500 ezer forint összeget előbb jövedelem-átutalás nélkül, majd amellett. A folyószámláknál a bankszámlavezetést 4 évre vizsgáljuk, majd összehasonlítjuk a kapott összegeket.

Egyéni kalkulációkban persze érdemes összehasonlítani a bankok egymás közti ajánlatát is, azt szem előtt tartva, hogy mi melyik bank ügyfelei vagyunk, és melyik bank személyi kölcsönét néztük ki magunknak. Ehhez nyújt támpontot az alábbi összehasonlítás, de a személyi kölcsön és bankszámla kalkulátorunkban akár személyre is szabhatod az összehasonlítást. Most pedig nézzük meg bankonként az eredményt. A bankok neveire kattintva bővebb tájékoztatás érhető el a termékekről.

Budapest Bank

A Budapest Bank Zéró számlája az első évben 3 983 forintos költséget ígér nekünk, ami a második évtől már 6 383 forint lesz. Ha ezeket a számlavezetési díjakat összeadjuk, akkor 23 132 forint jön össze 4 év alatt. Ha felvesszük a bank személyi kölcsönét, és nem leszünk a bank ügyfelei, akkor 24,9 százalékos THM mellett a teljes visszafizetend összegünk négy év alatt 772 ezer forint lesz. A kamatkedvezmény mértéke kb. 4 százalékpont, ha bankot váltunk: a teljes visszafizetendők közti különbség 49 248 forint lesz, mivel így 723 120 forintot fizetnénk vissza. A számlavezetési díj ebben az időszakban 23 132 forint volt, így megéri a bank ügyfelévé válni.

CIB

A CIB ECO bankszámla 0 forint ígér az első évben, a második évtől pedig 4112 forintot. Négy év alatt így 12 336 forintot fizetünk vissza a banknak. Ha felvesszük a bank személyi kölcsönét jövedelem-átutalás nélkül, akkor 21,05 százalék a THM-ünk, és a teljes visszafizetendőnk 720 816 forint lenne. Ezzel szemben ha váltunk, akkor a THM csak 8,17 százalék, azaz 584 544 forintit fizetünk vissza. A két visszafizetendő között 136 272 forint a különbség - nem kérdés, megéri bankot váltan, hiszen a számlavezetési díj 12 336 forint volt.

Erste

Az Erste Egyszámla az első és a további években is 7 907 forintos számlavezetési díjat kínál. Könnyne kiszámolható, hogy 4 év alatt így 31 628 forint lesz a számlavezetési díj. A személyi kölcsön bankváltással és anélkül is egyaránt 16,7 százalékos THM-mel vihető, a teljes visszafizetendő 672 824 forint lesz. Mivel a számlavezetési díj is relatíve magasnak tűnik a többi bankhoz képest kalkulátorunk szerint, így nem feltétlenül éri meg a bankváltás.

K&H

A K&H Minimum Plusz számlacsomagjával az első évben nulla forint a számlavezetési díj, a második évtől pedig 2 525 forinttal terheli meg a számlánkat a bank. Négy év alatt így mindössze 7 575 forintot fizetünk ki számlavezetési díjra. Ha bankváltás nélkül vesszük fel a bank személyi kölcsönét, akkor 13,79 százalék a THM, a teljes visszafizetendő 643 728 forint lesz. Mivel kamatkedvezmény nem jár bankváltással, a teljes visszafizetendő így is ennyi lesz. A relatíve alacsony számlavezetési díj miatt ugyanakkor csak úgy van értelme átpártolni egyéb bankhoz, ha az ottani számlavezetési díj és a hitelkamatok együttes figyelembevételével is jobban járunk.

Raiffeisen

A Raiffeisen Díjnyertes számlacsomagjával 0 forint az első éves díj, a második évtől 4205 forintnak mondhatunk búcsút. Összesen tehát négy év alatt 12 615 forintot visz el a számlavezetés. Bankváltásra nem jár kedvezmény a Raiffeisennél: egyaránt 639 540 forint lesz a visszafizetendő 4 év alatt. Így aztán ha ennél kedvezőbb számlacsomagunk van, semmiképp nem érdemes váltani, ha a Raiffeisen hitelére fáj a fogunk.

Sberbank

Az orosz Sberbank Fair számlacsomagjával 3 350 forint a számlavezetési díj az első évben, a másodikban 6 700. Négy év alatt így 23 450 forintot kell kicsengetnünk. Ha személyi hitelt veszünk fel, 661 533 forint lesz a visszafizetendő négy év alatt 15,17 százalékos THM mellett. Ellenben ha a bank ügyfelei leszünk, akkor ez a THM 11,74 százalék, a visszafizetendőnk pedig 624 623 forint. Mivel a különbség magasabb, mint a számlavezetési díj, így megérheti bankot váltani, ha erre a kölcsönre fáj a fogunk.

UniCredit

Az olasz UniCredit Aktív számlacsomagjával 12 923 forint lesz a számlavezetési díj már az első évtől, négy év alatt így 51 692 forintot fizetünk ki. Ha nem leszünk a bank ügyfelei, akkor 708 144 forint lesz a teljes visszafizetendőnk 19,86 százalékos THM mellett, ha azonban igen, akkor 11,73 százalékra mérséklődik ez, és a visszafizetendők közti különbség 86 208 forint lesz - ez magasabb, mint a számlavezetési díj.

A Cetelem, MKB, OTP és a Takarék ajánlatai ide kattintva tekinthetők meg!

Összegzés

Az tehát látszik, hogy ahol van kamatkedvezmény bankváltáskor, ott ez a kedvezmény négy év alatt jellemzően magasabb, mint az időszak alatt kifizetett számlavezetési díj. Mégsem éri meg feltétlenül váltani, hiszen egy alacsony számlavezetési díj mellett lehet, hogy kár feladni a jelenlegi számlánkat, amennyiben egy másik banknál a kamatkedvezmény és az ottani számlavezetési díj különbsége nem haladja meg a jelenlegi számlavezetési díj és az ottani számlavezetési díj különbségét. A fenti, bankonkénti lista ehhez segítséget nyújt - arra azonban figyeljünk, hogy nem csak számlavezetési díjak van. Az egyéb díjtételeket személyre szabhatjuk a Pénzcentrum folyószámla kalkulátorában. Azt is figyelembe kell venni, hogy némely bank a számlavezetésből is kedvezményt ad hitelfelvételkor - ezt pedig a személyi kölcsön kalkulátorunkban tudjuk pontosabban ellenőrizni. Az azonban örökérvényű igazság, hogy hitelfelvételkor érdemes körültekintőnek lenni.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm