2020. október 26. hétfő Dömötör

A kormány segítségére vártak, BAR-lista lett belőle

  • 2014. február 1. szombat 11:02

Soha nem tolongtak még annyian a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján, mint 2013 végén. Az adatokat kezelő BISZ Zrt. statisztikája szerint a 2012-es javulás után 1,7 millióra ugrott tavaly a fennálló mulasztások száma, ami két és félszerese az öt évvel korábbi szintnek. A romlásban biztosan szerepe van az utóbbi hónapok fizetési fegyelmet rontó devizahiteles kampányának is.

A problémás szerződések mellett 2012 óta azok a hitelek is szerepelnek a KHR-ben, amelyeket rendben törleszt az adós, így összesen csaknem 4,9 millió ügyfelet tartanak nyilván a rendszerben. A hitelszerződéssel rendelkező vállalkozások száma pedig 155 ezer.


Korábbi elnevezése alapján BAR-listaként él a köztudatban az a rendszer, amely lehetővé teszi a hitelintézeteknek, hogy a hitelbírálat során kiszűrjék lehetséges adósaik közül a leginkább kockázatos ügyfeleket. Míg korábban csak a vállalkozási alrendszer, ma már a lakossági alrendszer is úgynevezett teljes listás nyilvántartás, vagyis a rendben törlesztő ügyfelek és a problémásak (nem fizetők, visszaélők, csalók) adatai is megtalálhatók benne.

Megismerhetjük saját adatainkat

A Referenciaadat-szolgáltatók ügyfelének (természetes személyek és vállalkozások) joga van arra, hogy a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) róla tárolt adatokba betekintsen. Az ügyfél e jogát bármely Referenciaadat-szolgáltató bármely fiókjánál gyakorolhatja Saját Hiteljelentés igénylésével vagy közvetlen úton a BISZ Zrt.-n keresztül. A Saját Hiteljelentés díjmentes. (Forrás: BISZ Zrt.)2013 végén 4,871 millió lakossági ügyfél szerepelt a rendszerben, ők azok, akik Magyarországon hitelszerződéssel rendelkeznek vagy ilyenben (pl. kezesként) részt vesznek. Számuk 2012-ben ugrott meg, ekkortól ugyanis az új jogszabályok szerint már nem csak a negatív, hanem a pozitív történettel rendelkezőket is eltárolja a rendszer a hitelintézetek adatszolgáltatása alapján.

Devizahiteles csomagra vártak, BAR-lista lett belőle


Az adatok lekérdezésére azonban csak akkor van módjuk a bankoknak, ha az adott ügyfél (pl. a hitelszerződés aláírásakor) ehhez nyilatkozatban hozzájárult. Azt is kérhetik az ügyfelek, hogy a szerződés lezárását követően még 5 évig eltárolják az adatait, ami előnyös lehet számukra.

Előnyös a pozitív hiteltörténet
1. Alacsonyabb kamatokat és díjakat tehet lehetővé, hiszen az alacsonyabb kockázat jobb hitelképességet jelent. 2. Egyszerűbb, gyorsabb lehet a hitelbírálati és kockázatelemzési folyamat. 3. Személyre szabottabb ajánlatot tesz lehetővé a bank számára. 4. A pozitív adatok ellensúlyozhatják az ügyfél esetleges negatívumait.A 4,871 millió lakossági ügyfél 8,387 millió darab fennálló és 597 ezer lezárt szerződéssel rendelkezik a rendszerben. A rossz adósok esetében a szerződés teljesítéssel történő lezártát követően 1 évig, a hitelező veszteségével történt lezártát követően pedig 5 évig tárolja a rendszer az adatokat.

Devizahiteles csomagra vártak, BAR-lista lett belőle


Két feltételnek kell teljesülnie egyszerre ahhoz, hogy valaki nem fizetés miatt "BAR-listás" legyen: 1. a minimálbérnél nagyobb összegű kötelezettségüknek 2. több mint 90 napon keresztül folyamatosan nem tettek eleget. A napok számlálása azon a napon indul el, amikor a meghaladta a minimálbér összegét a mulasztás. A nem fizető hitelszerződések mellett a bankkártya-visszaélések és csalások is szerepelnek a rendszerben. Velük együtt összesen 1,696 millió lezárt és 299 ezer megszűnt mulasztást tartalmazott a rendszer 2013 végén. Előbbi 2,5-szeres növekedést jelent öt év alatt, utóbbi pedig egy jogszabályi változásnak köszönhetően csökkent (korábban minden esetben 5 évig tárolták az adatokat a szerződés lejárta után).

Devizahiteles csomagra vártak, BAR-lista lett belőle


A tavalyi év 13%-os emelkedést hozott a mulasztások számában, ami a 2012-es 4%-os csökkenéshez képest csalódást keltő fordulat.

Devizahiteles csomagra vártak, BAR-lista lett belőle


A Magyar Nemzeti Bank várhatóan február közepén teszi közzé a lakossági hitelek nem teljesítéséről szóló adatokat. A legutóbbi, szeptember végi adatok szerint 2013 első 9 hónapjában 16%-ról 18,5%-ra emelkedett a nem teljesítő lakossági hitelek aránya. Korábbi értékelésünk szerint a devizahiteles csomag folyamatos lebegtetése is rontotta a helyzetet.

Devizahiteles csomagra vártak, BAR-lista lett belőle


A vállalkozásokkal kapcsolatban a hitelszerződések és az ügyfelek számát teszi közzé a BISZ Zrt., a mulasztásokról szóló adatokat nem. A nyilvános adatokból kiderül: 2008-hoz képest 2013 végére 14%-kal csökkent a hitelszerződéssel rendelkező vállalkozások száma, ami most 155 ezer. Körükben a fennálló szerződések száma 337 ezer, az öt évig még a rendszerben maradó megszűnteké 804 ezer.

Devizahiteles csomagra vártak, BAR-lista lett belőle

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó