18 °C Budapest
A close-up view of some Hungarian forints.

Romokban a magyar családok anyagi helyzete: nehéz hónapok csak most jönnek, sokan megérzik majd

2024. február 20. 11:23

Csökkent a hazai beruházási kedv, a vállalkozások és a háztartások likviditási helyzete jelentősen romlott az utóbbi hónapokban - hangzott el a Magyar Lízingszövetség sajtóeseményén. A szervezet szerint gyakorlatilag az összes szegmensben látható egy vásárlói kivárás, ami a növekedés gátja lehet. A 2023-as adatok szerint hosszú évek után növekedni tudott a megkötött lízingszerződések száma az előző évhez képest, a lízingpiac fő mozgatórugója a javuló kamatkörnyezet volt. Mindennek ellenére a szervezet óvatosan tekint a következő hónapokra.

A beszállítóktól kapott információk szerint csökkent a hazai beruházási kedv, összességében pedig mind a vállalkozások, mind a háztartások likviditási helyzete jelentősen romlott az utóbbi hónapokban - hangzott el a Magyar Lízingszövetség sajtóeseményén, ahol a 2023-as eredményeket mutatták be.

A szervezet szerint az összes fontos szegmensben látható most a vásárlói kivárás, amely komoly gátja lehet a növekedésnek a következő hónapokban. A szövetség várakozásai szerint 2024 első negyedévében mind a finanszírozott összeg, mind a szerződések darabszáma is stagnálni fog.

Kivételt jelentenek a retail autók, ahol a megnövekedett készletek miatti folyamatos akciók lendületben tarthatják az eladásokat, ez pedig a lízing penetrációt is növelheti

- ismertette Zs. Nagy István elnök, aki szerint emellet a folyamatosan csökkenő kamatszintek is segíthetik a piacot, amelyek a tavalyi utolsó negyedévben is a lízingpiac fő mozgatórugói voltak.

Decemberben az 5 éves BIRS 5,6 százalék körül mozgott, miközben nyáron még 8,5 százalékos volt, 2023. januárjában pedig 11 százalék felett is járt

- emlékeztetett a szakember.

Elmondta, a korábbi várakozásokat felülmúlta a tavalyi évben a hazai lízingpiac: hosszú évek után 2023-ban növekedett a megközött lízingszerződések száma az előző évhez képest, és a tavalyi kihelyezések összegében is emelkedés volt tapasztalható a Magyar Lízingszövetség tagjainál. A negyedik negyedévi jelentés alapján a kihelyezések értéke 909,46 milliárd forint volt, 5,5 százalékkal több, mint 2022-ben volt - az ingatlanpiaci szerződéseket leszámítva pedig 13,5 százalék volt a növekmény. A szerződött darabszám 72 330 volt az előző évben, ami 2,6 százalékkal magasabb a 2022-es adatnál. A teljes kihelyezett lízingportfólió 2 140 milliárd forintra emelkedett, ami 5,5 százalékos gyarapodást jelent az egy évvel korábbihoz képest. A teljes szerződésállomány viszont hasonló mértékben csökkent, az év végén 342 946 darabos volt.

Friss autóhitel kalkulátor: nézd meg a legjobb banki ajánlatokat!

A finanszírozott összegek megoszlása szerint a lízingszolgáltatók ügyfelei 66 százalékban kkv-k, 16 százalékban nagyvállalatok, a magánszemélyek pedig mindössze 6,3 százalékot tettek ki - az elnök ismertette, hogy a magánszemélyek folyamatosan szorulnak ki a piacról. Ebből következik, hogy az itthon futó autók átlagéletkora átlépte a 15 évet. 2023-ban az összes finanszírozás 80 százaléka új, 20 százaléka pedig használt eszközökre ment.

Az autópiac nagyságrendekkel jobban szerepelt a várakozásokhoz képest 2023-ban Zs. Nagy István szerint, 22 százalékkal múlta felül az előző évit. A növekvő készleteket kezelni kellett, ezért elkezdték leakciózni a felgyűlt készleteket, ez kezdetben nem érte el a célját, ezért nyúltak a lízingcégek és az akciók a kamatkedvezmény eszközéhez, amelyek az árengedmények mellett jelentek meg. Így, hogy egyszámjegyűre csökkentették a kamatokat, megmozdult a piac - magyarázta az elnök, aki szerint olyanok is megjelentek a lízingpiacon, akik mindeddig nem voltak jelen. 

Ráadásul a növekedés úgy következett be, hogy egyébként 2023-ban Magyarországon több mint 3 százalékkal kevesebb személyautót helyeztek forgalomba, mint egy évvel korábban. A finanszírozott autók 71,5 százaléka új volt, 28,5 százalékban pedig használt személyautókra kötöttek lízingszerződéseket az ügyfelek. A személyautók lízingpenetrációja decemberre megközelítette a 30 százalékot, elektromos autók esetében 30 százalék feletti az érték, és ebben nem voltak támogatott termékek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A személyautók és a kisteherautók finanszírozásának 18,6 százaléka eurólapú volt, ami kimagasló eredmény, 2022-ben még 10 százalék körül volt. Az elnök leszögezte, ez "nem a svájci frankos történet", ezeknek az ügyfeleknek van euróban is bevétele, így kaphattak euróalapú finanszírozást.

A flottapiac a tavalyi év szintjét hozta, de elmarad az előző évektől. Viszont a folyamatosan dráguló személyautók miatt a finanszírozott összeg emelkedni tudott. Emellett a szállítási határidők normalizálódása és a növekvő készletek visszahozták a flottakedvezményeket.

Az építőipar viszont nem szerepelt ilyen jól, lassan két éve látható a megtorpanás, a mezőgazdasági szegmens viszont 2019 óta töretlenül növekszik.

Nagy szerep jutott az állami támogatásoknak

A tájékoztatón elhangzott, hogy 2023-ban is hatalmas szerepe volt az államilag támogatott konstrukcióknak, bár a támogatott szerződések száma 24, az így kihelyezett összegek pedig 11,3 százalékkal csökkentek 2022-höz képest. A szövetség szerint emögött javarészt az állhat, hogy bár voltak még átadások, de 2023-ra kifutott a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, illetve a korábbi, elektromos autós támogatás is. Zs. Nagy István kijelentette: vannak olyan törekvéseik, hogy újraélesszék a nagycsaládos támogatást.

A szövetség adatai szerint a Széchényi kártya program volt messze a legnépszerűbb termék: a teljes piac 7,3 százalékát tették ki a kihelyezések, azaz 8683 szerződésre 124,4 milliárd forint állami támogatás jutott. Bár ez csökkenést jelent 2022-höz képest, de idő közben kikerültek a programból a személygépkocsik, a kishaszonjármű-kategóriát pedig szűkítették.

A Baross Gábor Újraiparosítási Program lízingkerete pillanatok alatt elfogyott, 1602 szerződés jött létre, 56,4 milliárd forintnyi finanszírozással.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem