16 °C Budapest
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement

Elképesztő, ami a magyar hitelpiacon történik éppen: itt juthatnak a legkedvezőbb kölcsönhöz az ügyfelek

2023. szeptember 6. 14:33

A közzétett nettó árbevételek alapján a hazai független pénzügyi közvetítők versenyét 2022-ben toronymagasan a Bankmonitor nyerte, jelentősen maga mögött hagyva a piaci szereplők középmezőnyét.

A 2022-es év vegyesen alakult a magyarországi hitelpiacon, mert bár éves összevetésben a lakossági hitelállomány 6,3 százalékkal, míg a vállalati hitelállomány 14 százalékkal nőtt, az új hitelek kihelyezése az utolsó negyedvére már jelentősen visszaesett a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint.

A teljes vállalati szegmensben például 14 százalékos, míg a kkv hitelek esetében 38 százalékos volt a visszaesés az utolsó három hónapban az előző év azonos időszakához képest. A negyedik negyedéves lakossági hitelkibocsátás éves összevetésben 34 százalékkal csökkent, a legnagyobb visszaesés ezen belül a lakáshiteleknél volt tapasztalható, amiért az NHP Zöld Otthon Program (ZOP) indulása miatti magas bázis, a hitelkamatok emelkedése és a visszaeső lakáspiaci tranzakciószám együttesen felelős.

A babaváró hitelek szerződéskötései bár 7 százalékkal meghaladták az előző év azonos időszaki kibocsátást, ám ez nagyrészt annak volt köszönhető, hogy a program eredetileg meghirdetett 2022. decemberi lezárása jelentős előrehozott keresletet generált, így az utolsó hónapban 70 milliárd forint összegben kötöttek babaváró szerződést a bankok.

A fentiek miatt a 2022-es év komoly kihívás elé állította a független pénzügyi közvetítőket, a változó környezetben azok voltak képesek sikereseket elérni, akik széles termékkört kínálnak, nem pedig egyetlen területre koncentrálnak, valamint magas szintű szolgáltatást képesek nyújtani mind az ügyfelek, mind a bankok és a biztosítók irányába.

Az ügyfelek számára mind fontosabb ugyanis, hogy megtalálják a számukra elérhető legkedvezőbb pénzügyi termékeket a piacon, legyen szó lakáshitelről, személyi kölcsönről, bankszámláról, nyugdíj- és életbiztosításról vagy akár vállalati finanszírozásról. A pénzügyi közvetítők munkája azonban azért is fontos, mert rajtuk keresztül olyan ügyfelek érkeznek a bankokhoz és a biztosítókhoz, akik már átestek egyfajta előszűrésen, valamint tájékozottak az adott termékkörrel kapcsolatos igénylési folyamatokat és elvárásokat illetően.

Sándorfi Balázs, a Bankmonitor ügyvezető alapítója elmondása szerint cégük sikere legfőképpen annak köszönhető, hogy többet nyújtanak a pénzügyi termékek összehasonlításánál.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Segítünk megtalálni az érdeklődőknek a céljaik eléréséhez a legjobb pénzügyi megoldásokat. Minden ember, minden élethelyzet más, éppen ezért ugyanazon célhoz sok esetben teljesen más út vezethet.

A Bankmonitor éppen ezért nem egyszerűen csak a pénzügyi termékek összehasonlítását kínálja, hanem több száz fős szakértői hálózatával segíti az ügyfeleket a céljukhoz leginkább illeszkedő pénzügyi megoldások kiválasztásában. Egy pénzügyi közvetítőtől azonban ma már azt is elvárják az ügyfelek, hogy a pénzügyi termékek igényléséhez is segítséget nyújtson, legyen szó lakossági hitelről, bankszámláról, biztosításról, vagy valamilyen vállalati finanszírozásról.

A Bankmonitor szakértőinek munkáját fejlett informatikai rendszer támogatja, ami lehetővé teszi, hogy könnyebben megtalálják ügyfeleik számára a legkedvezőbb pénzügyi termékeket, így jóval több időt fordíthatnak a valós igények megértésére, megoldására. Ez azért is nagyon fontos, mert a magyar támogatási rendszer meglehetősen összetett, így a lakásvásárlók sok esetben a vissza nem térítendő támogatások, kedvezményes és piaci hitelek kombinációjával tudják megvalósítani lakáscéljukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem