20 °C Budapest
Portrait of a baby peeking over the bars of her crib.

Indul az utolsó roham az állami ingyenpénzért: rengetegen zsákolták már be a milliókat

2023. augusztus 4. 13:02

A babaváró hitel is egy apró felfutást mutatott be júniusban a legfrissebb adatok szerint, így ha lassan is, de kezd visszazárkózni a személyi hitelek és a lakáscélú kölcsönök mellé. Az ugyan nem valószínű, hogy a kormány bejelentése után rohamot indítók már szerepelnének a statisztikákban, de ez a júliusi számokon valószínűleg már jobban meg fog látszani. Benéztünk a számok mögé: mi következhet most, és kik esnek ki a körből alig pár hónap múlva?

Az év során először ugrott a babaváró hitel új szerződéseinek összege 20 milliárd forint fölé. A Magyar Nemzeti Bank a héten tette közzé a hitelstatisztikákat, amelyből az is kiderült, hogy egyre jobban teljesítenek a lakáscélú hitelek és a személyi kölcsönök is, de az igazi visszakapaszkodás még messzebb lehet, azt csak a következő évre várják a szakértők. A babaváróval kapcsolatos, egyelőre minimális fellendülés talán már az első korai jele annak, hogy a feltételek hamarosan bekövetkező szigorítása miatt a vártnál többen igénylik majd ezt a kölcsönt. Lássuk a számokat, és azt, hogy ki nem veheti majd igénybe a kölcsönt januártól.

Lassú visszatérés jön?

22 milliárd forint volt a babaváró kölcsön új szerződéseinek összege 2023 júniusában - ez derült ki a jegybank által szerdán közzétett statisztikákból. Ez nem csak az előző hónap igénylési adatainál több, de ebben - a babaváró szempontjából kimondottan gyenge - az esztendőben a legjobb havi eredménynek számít. Ezt meg is mutatjuk a lenti adatsoron.

Azt is érdemes persze itt megjegyezni, hogy június hónapban ennél már voltak jobb eredmények - sőt, csak azok. A babavárót 2019 júliusától lehet igényelni, vagyis 2020, 2021 és 2022 júniusi adatait tudjuk most példaként hozni: 2020 hatodik hónapjában 49, egy évvel később 52, tavaly júniusban pedig 37 milliárd volt az új szerződések összege.

Milliók bukják januártól

Mind a lakáshitelek, mind pedig a személyi kölcsönök új szerződéseinek számait is kielemeztük már a héten, és ekkor azt állapítottuk meg, hogy bár nem kimondottan látványosan, de a babaváró mellett a két másik hiteltípus is lassú visszakapaszkodásba kezdett. A javulás azonban valamivel a lakáshitelpiac esetén fontosabb: több elemző is felhívta arra a figyelmet, hogy bár a visszakapaszkodás talán még várat magára, az a tény, hogy immár harmadik hónapja emelkednek a lakáshitelek új szerződéseinek összegei, arra engednek következtetni, hogy megtörtént a legelső lépés a visszakapaszkodás felé a súlyos gazdasági helyzet okozta krach után.

Meglehet persze az is - bár ez a forgatókönyv a kevésbé valószínű - hogy mivel a kormány öt hete, június 22-én jelentette be a babaváró feltételeinek megszigorodását és a CSOK kivezetését január elsejétől, mivel ezekről az intézkedésekről már korábban is suttogtak, így az eddig csak tanakodó magyarok sem vártak tovább, hanem még a bejelentés előtt igényelték mind a két olyan támogatást, amelyekről tudják, hogy január elsejétől nem lesznek jogosultak azt felvenni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az azonban szinte biztos, hogy aki csak a bejelentés napján vagy azután rohant a bankba igényelni a kölcsönt, még nem szerepel új szerződésével a júniusi statisztikákban, hiszen kicsi annak az esélye, hogy egy hét alatt elbírálják és jóvá is hagyják akár a CSOK, akár a babaváró igénylését. Arról, hogy kik esnek ki a körből január elsejével, korábban részletesen is írtunk, ezt a cikket itt olvashatod el újra:

Jó döntés most a bankba szaladni?

A három vizsgált hiteltípus minimális felfutása abból a szempontból is érdekesnek mondható, hogy mivel a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa még mindig nem vitte lejjebb az alapkamatot, azok az utóbbi fél évben megszokott módon alig mutattak mozgást - tehát még mindig nagyon magasak. A lenti grafikonon láthatjuk is, hogy még a babaváró hitel átlagkamata is emelkedett, de nem mutatott komoly csökkenést sem a lakáscélú hitelek, sem a személyi kölcsönök átlagkamata sem, ha azokat egy éven túli kamatfixálásra vetítjük.

Ebben az olvasatban tehát csak egy dologra lehet gondolni: a korábban már belengett kivezetés hírére azok is elmentek a bankokba, akik éppen a magas kamatok miatt toporogtak akár egy teljes éven át, félve a hitelek magas kamataitól - de nem tudják tovább odázni a hitelfelvételt, hiszen például éppen a CSOK-ot sokan lakáshitel mellé igénylik, és mint láthatjuk, ők már nem várhatnak sokáig. Az alant található kalkulátorral pedig Te is megnézheted, hogy mennyi babaváró támogatást kaphatsz még ebben az évben - akkor is, ha január elsejével ki fogsz esni a kedvezményezettek köréből, sok százezer magyarral együtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem