20 °C Budapest
HDR Shot of a renovation room

Megérkezett a rezsizúzó lakáshitel: ilyet nemigen látott még Magyarország

2023. július 3. 12:02

Új lakáshitel terméket indított az OTP Bank, amelyet új ingatlan vásárlásán és építésén túl meglévő otthonuk energetikai korszerűsítésére is felhasználhatnak. A hitelhez állami támogatás nem kapcsolódik, de az már az indulástól kezdve zöld kamatkedvezményt és az azzal járó alacsonyabb törlesztőrészleteket biztosítanak. A cél az, hogy az igénylők alacsonyabb költségekkel valósíthassák meg a zöldebb, fenntartható jövőt

A zöld szemlélet ma már egyre fontosabb az ingatlanpiacon, térnyerését a józan számítások, a piaci kényszerek, az emelkedő rezsiköltségek is támogatják. A folyamatokról átfogó képet nyújtó legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép egyértelműen kimutatta, hogy már most is növekszik a kereslet az energiahatékony ingatlanokra, a jövőben a tendencia erősödése várható - hívta fel a figyelmet közleményében az pénzintézet.

A Lechner Tudásközpontnál hozzáférhető, az épületek energetikai tanúsítványait gyűjtő nyilvános – az újépítésű, valamint az értékesítésre szánt használt lakások energetikai tulajdonságairól, fogyasztásáról tájékoztató – adatbázisból kiderül, hogy 2016 óta (2023. április 14-gyel záródóan) a lakóépületekre kiadott 1,053 millió energetikai tanúsítvány 29,6 százaléka HH, azaz gyenge vagy annál is rosszabb besorolású.

Ami azt jelenti, hogy ezek energetikai hatékonysága legalább háromszor gyengébb, mint a ma korszerűnek tartott, úgynevezett „közel nulla energiaigényű” („BB” vagy magasabb energetikai osztályú) otthonoké. Az utóbbi követelményt pedig csupán a vizsgált ingatlanok 4,6 százaléka teljesíti.

Azt, hogy a keresletre már most hatással van a zöld szemlélet, jól mutatja, hogy ebben az adatbázisban a tavalyi év utolsó harmadában jelentősen megváltozott az energetikai tanúsítványok és ezzel együtt az értékesített lakások körének összetétele. Míg 2022 első kilenc hónapjában 10,8 százalék volt a legalább BB minősítésű kiadott tanúsítványok aránya, az utolsó negyedévben – amikor már érvényesült a rezsiköltségek emelkedésnek hatása – ez 18,8 százalékra ment fel.

Az energiahatékonyság és rezsiköltségek szerepének felértékelődését támasztja alá az is, hogy az OTP Bank és az otpotthon.hu közös kutatásában a válaszadók kétharmada fontosnak tartotta, hogy energiahatékony legyen egy ingatlan (ebből egyharmad szerint ez nagyon fontos szempont). Mindössze tízből egy válaszadó mondta, hogy nem figyel oda különösebben erre a kérdésre ingatlankeresésnél.

A július 3-tól elérhető Zöld Lakáshitel terméket a piaci változásokra és az ügyfelek igényeire reagálva alakították ki a bank szakemberei, futamideje minimum 11, maximum 30 év, a legmagasabb összege pedig 130 millió forint. A hitel folyósításához megszabott energetikai követelmények teljesítésére az ügyfelek 24 hónapot kapnak, szükség esetén pedig halasztást is kérhetnek. A Zöld Lakáshitel kombinálható az úgynevezett Évnyerő és az egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatással is.

Zöld Lakáshitel konstrukciónknál, az ügyfeleinkben bízva már a megvásárolni, felépíteni vagy korszerűsíteni kívánt ingatlanokkal kapcsolatos energetikai elvárások teljesülése előtt biztosítjuk számukra a zöld kamatkedvezményt, ezzel együtt az alacsonyabb törlesztőrészleteket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy már a hitelcél megvalósulása előtt előfinanszírozzuk a fenntarthatóságot szolgáló ingatlanbefektetésüket

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– mondta Kasziba Erika a bank lakáshitelek üzletfejlesztésért felelős szakmai vezetője.

Az új Zöld Lakáshitelhez kapcsolódó feltételek, energetikai elvárások a következők:

Új ingatlan vásárlása vagy építése esetén:

  • a lakóingatlan összesített energiaigénye legfeljebb 80 kWh/m²/év, továbbá „BB” (azaz közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelő) vagy annál jobb energetikai besorolással rendelkezik.

Meglévő ingatlan korszerűsítés esetén:

  • „BB” energetikai besorolás és 80 kWh/m2/év primer energiaigény vagy legalább 30 százalékos javulás a primer energiaigényben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem