6 °C Budapest
View over a suburban area with big blocks of flats

Brutális visszaesés a lakáshiteleknél: menekülnek a magyarok a bankokból, mi lesz ebből?

2022. november 4. 05:37

Nagyon nem ad okot bizakodásra az, ami a lakáshitelezésben történik Magyarországon. A használt lakásokra felvett új szerződések összege egy év alatt a felére zuhant. az elszabaduló kamatok miatt pedig már lassan nincs olyan hitel, amelynek ne kellene a saját összegét még egyszer visszafizetni.

Szeptember idén az eddigi legrosszabb hónapnak számít a lakáshitelek piacán - ez derült ki az MNB által tegnap közreadott havi jelentésből. A lakáshitelek 38 százalékkal estek vissza az előző év azonos hónapjához képest, de egészen tavaly februárig kell visszamennünk akkor is, ha ilyen kevés új jegyzést akarunk látni a táblázatban.

Bár a szakértők az augusztusi adatok láttán kissé bizakodtak, mostanra végképp egyértelművé vált, hogy az emelkedő infláció és az emiatt folyamatosan emelt kamatok súlyos mészárlást rendeztek a hitelpiacon. A magyarok pedig az emelkedő kamatok láttán szinte pánikszerűen menekülnek a lakáshitelek felvétele elől. Benéztük a számok mögé, és megmutatjuk a legjobb ajánlatokat is - utóbbiaknál már szokványossá vált, hogy egy 10 millió forintos lakáshitelnek a másfélszeresét kell visszafizetni.

Menekülünk a lakáshitel elől

2022 szeptemberében az összes lakáscélú hitel új szerződéseinek összege nem érte el a nyolcvan milliárd forintot, összesen 79,34 milliárd forintot vettek fel a magyarok lakáscélokra. Ez nem csak az idén negatív rekord, de még ahhoz is 19 hónapot kell visszamennünk, hogy majdnem ennyire rossz eredmény találjunk: utoljára 2021 februárjában, vagyis a covid-járvány tombolásának közepén voltak ennyire rosszak az adatok a 69 milliárdos új jegyzési összeggel, annál kevesebb azóta egyszer, egyik vizsgált hónapban sem volt.

2019-ben, vagyis alig valamivel a covid okozta gazdasági mikroválság előtt indult az a hitelboom, aminek most nagyon úgy tűnik, hogy vége van az elszálló energiaárakkal, a rossz inflációs és kamatkörnyezettel. Érthető tehát a fentebb már taglalt 2021 februári visszaesés, de ahogy a grafikonon is látszik, rögtön utána egy hatalmas visszarendeződés indult el a piacon, és csak egyszer, éppen 2022 júliusában ment először 100 milliárd forint alá az új szerződések összege - eddig a percig.

Tarolnak a használt lakások, de itt is súlyos a visszaesés

Visszaesést látunk akkor is, ha a lakáscélú hitelek felhasználás szerinti megbontását nézzük. A használt lakások egyeduralma itt megtörhetetlen, de a lenti grafikonom érdemes azt megnézni, hogy mennyire visszazuhantak a számok 2019, 2020 és 2021 szeptemberihez képest:

csak a használt lakások vásárlására felvett lakáshitel-szerződések összege a felére (!) esett vissza egyetlen év alatt.

A új lakásoknál sokkal kisebb visszaesést láthatunk, itt tavaly óta csak 340 millió forinttal esett vissza a felvett összeg. A Zöld Otthon Program kifutásával pedig számíthatunk arra, hogy az építésre, bővítés valamint a felújításokra felvett összegek is csökkenni fognak, pedig már eddig sem muzsikáltak túl fényesen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem áll meg a kamatok emelkedése

Rögtön érthetővé válik a hitelezés súlyos visszaesése, ha a kamatokat vizsgáljuk meg. A szokásos módon egy éven túli fixálásra néztük meg a jelenlegi átlagkamatokat, és borzasztó emelkedést tapasztalunk: felújítás és korszerűsítésre felvett hitel esetén csaknem két egész százalékkal megugrott a kamat augusztushoz képest. Az összes lakáshitel tekintetében mindössze négy százalékponttal emelkedett ez a mutató, és talán ez az egyetlen olyan adat, amitől remélhetjük, hogy enyhülést jelez.

Vége a jó hiteleknek

Végezetül pedig nézzük meg a bankok ajánlatait, amelyhez ismét a Pénzcentrum kalkulátorát hívtuk segítségül! Már a múlt hónapban is feltűnő volt a kamatok elszabadulása, ám ami most történik, az a legrosszabb rémálmot hozza elő mindenkinél: mostanra három pénzintézet is becsúszott a 10% vagy afeletti lakáshitel-kamatot nyújtó cégek közé. Ennél is dermesztőbb azonban, hogy szinte megszokottá vált az, hogy egy tíz milliós kölcsönösszegnek a futamidő végére az összeg másfélszeresét kell kicsengetnünk.

De elszállni látszanak a havi törlesztőrészletek is: a 80 ezer forint mostanra teljesen elfogadott induló összeggé változott havi szinten, de van olyan bank is, ahol már bőven havi százezer forint feletti törlesztővel kell számolnia a családnak, ha lakáshitel felvételére adják a fejüket. Ha pedig úgy számolunk, ahogy a grafikonon tettük, vagyis két adóstársnak 400 ezer forintos bevétellel vettük fel, akkor ez a család bevételének már az egynegyedét jelenti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem