18 °C Budapest
Inflation in newspapers

Rossz világ jöhet a magyar hitelesekre: a kamatokat is simán felhúzza az infláció

2021. december 8. 18:30

7,4 százalék volt az éves áremelkedés mértéke 2021. novemberében, ez még az októberi adatoknál is 0,9 százalékponttal magasabb. A drágulás további gyorsulásával már nem csak lakáshitelt, hanem személyi hitelt is találhatunk az inflációnál kedvezőbb kamatokkal.

A KSH adatai alapján 2021. novemberében 7,4 százalék volt az infláció, ilyen magas 2007. decemberében volt utoljára. A szakértőket nem lepte meg az áremelkedés további gyorsulása, várhatóan a következő hónapokban lassan csökkenni fog az infláció. A Bankmonitor szakértői azt vizsgálták meg mit is jelenthet egy ilyen magas infláció a hitelek szempontjából.

Az elmúlt hónapokban már megtapasztalhattuk azt, hogy a legkedvezőbb lakáshitelek kamata az infláció mértékét nem éri el. Novemberben azonban már találni olyan személyi hitelt is, amelynek negatív a reálkamata. Ilyenre pedig nem volt példa hazánkban az elmúlt évtizedekben. A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora szerint az 5 legkedvezőbb ajánlat közül kettő THM értéke a novemberi inflációs szint alatt van.

Mind a Sberbank személyi kölcsöne, mind az UniCredit Bank személyi hitele 7,28 százalék teljes hiteldíjmutató mellett érhető el, ami 0,12 százalékponttal a novemberben mért éves áremelkedés alatt van.

A negatív reálkamat azt jelenti, hogy a megigényelt hitelösszegből a kölcsön felvételekor több árut lehet megvenni, mint amennyi egy év múlva a kamatokkal növelt összegből meg lehetne vásárolni. A jelenleg ismert infláció a tavalyi évre vonatkozik, a hitelkamatok viszont az elkövetkező időszakra vonatkoznak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Várhatóan ez az állapot nem fog sokáig fennmaradni, a pénzpiaci hozamok emelkedését ugyanis a fedezetlen kölcsönök kamata még nem követte le. Erre viszont várhatóan a közeljövőben sor fog kerülni, emiatt a hitelfelvételen gondolkodóknak érdemes még gyorsan lépni, ezzel megelőzve a várható kamatemelkedést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 07:14
A különleges üzlethelyiség a hagyományos vásárlást ötvözi a modern technológiákkal.
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?