2 °C Budapest
Bride holding bouquet of white flowers

A szerelem csak másodlagos: igazából a pénzért házasodik össze rengeteg magyar pár

2021. szeptember 8. 12:03

A házasulandók csupán harmada esküdne azért, hogy párkapcsolatát a következő szintre emelje – derült ki az OTP Bank megbízásából készült kutatás eredményeiből. A válaszadók harmada vallja, hogy régen fontosabb szerepe volt a házasságnak, főleg a fiatal generáció szerint. A párkapcsolatban élők beszámolója alapján csak 9 százalékuk tervez esküvőt. Bár a frigyre lépés különböző okokból történik meg, az OTP Bank szakértői szerint az első lépésekhez egyre többen igényelnek valamilyen államilag támogatott hitelt.

Az OTP Bank Házasságkötési trendek felmérésében a kutatók azt vették górcső alá, hogy mit gondolnak a házasságról a legalább 6 hónapja párkapcsolatban élők és mi motiválja közülük azokat, akik tervezik, hogy frigyre lépnek. A válaszokból kirajzolódott, hogy a boldogító igen kimondásához a többség külső szempontokat vesz figyelembe: a párok az állami támogatások, kedvezmények (62%), a megszületendő gyermek (38%) és a család, barátok elvárása (29%) miatt házasodnak. Akik viszont így vélekedtek, azok döntő többsége (70%) a házasságot egyáltalán nem tervezők köréből került ki.

Kapcsolati státuszt tekintve úgy tűnik párban lenni mégis jobb: a megkérdezettek 43 százaléka él párkapcsolatban, harmada egyedülálló és ugyanekkora arányban vannak, akik már összeházasodtak. Országosan nincsenek eltérések, mind a fővárosban, mind a városokban, megyeszékhelyeken hasonlóak az adatok, viszont a pároknak csak 9 százaléka tervezi az esküvőt, közülük is inkább a 30-39 évesek. Akik még nem tervezik, azok közül a legtöbben a 18-29 éves korosztályból kerülnek ki, és akik pedig egyáltalán nem tervezik, ott a 40-50 éves korosztály jár az élen.

A házasság mégis olyan, mint az i-re a pont

A kitöltők közel fele úgy véli, hogy házasság nélkül is lehet boldogan élni. Nagyobb arányban gondolják ezt a férfiak és a fiatalabbak (18-29 évesek), sőt a házasságot már tervezők közel 40 százaléka is ezt vallja. A megkérdezettek negyede – kiváltképp a női nem képviselői - szerint ez csak egy papír, semmin nem változtat. A kutatásban résztvevők harmada, gondolja úgy, hogy a házasság egy példaértékű szövetséget jelképez.

A KSH adatai is ezt a nézetet igazolják: 2020-ban itthon emelkedett a házasságkötések száma 3 százalékkal, ami így több mint kétezerrel múlta felül a 2019. évi értéket. Ennél több házasságot utoljára 1986-ban kötöttek.

A koronavírus-járvány csoportos rendezvényeket korlátozó intézkedéseket hozott. A megkérdezettek több, mint fele már a covid előtt megházasodott, így a vírushelyzet nem befolyásolta az esküvői terveiket (56%). A most házasulandó párok pedig arról számoltak be, hogy minden marad az eredeti elképzelések szerint (15%).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Még mindig a babaváró a legnépszerűbb

A házasság melletti érveknél az anyagi szempontok erős befolyásoló tényezőként vannak jelen, így nem meglepő, hogy az esküvőt tervező párok 7 százaléka számol Babaváró Kölcsön felvétellel, 15 százaléka a CSOK-kal, és szintén 7 százalék mindkettővel.

Az MNB adatai szerint is a Babaváró Kölcsön és támogatás jelentős teret hódít: 2021 első negyedévében a lakossági hitelállomány 213 milliárd forintos bővülésének 60 százaléka a Babaváró hitelnek köszönhető. A babaváró kölcsön iránti kereslet a második negyedévben erősödött ezt támasztják alá az OTP Bank adatai is. A hitelintézetnél a második negyedévben 20 százalékkal nőtt a folyósított Babaváró kölcsönök összege az előző negyedévhez képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm