1 °C Budapest
A middle-aged woman in white jeans and a yellow sweater sitting on the bed in a yoga pose in front of a laptop and a cup of coffee. Remote work at home. Online shopping in quarantine period

Félmillió magyar kaphat könnyítést a hitelmoratóriumban: ennek sokan fognak örülni

2021. július 23. 09:58

A lakossági folyószámlahitel és hitelkártya termékek a moratórium 19 hónapja alatt valójában átalakultak hitelkeretből személyi hitellé. Ezért újra kell gondolni ezeknek a hiteleknek a futamidejét és a kamatozását is Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója szerint.  

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nagy Márton szerint a hiteltörlesztési moratórium 19 hónapja alatt az említett két hiteltípus teljesen elvesztette hitelkeret, illetve rulirozó hitel voltát, valójában átalakultak egy hitelkeretből személyi hitellé, azaz közgazdaságilag szabad felhasználású fogyasztási hitel jellegű termékké váltak. Megjegyezte, a folyószámlahitelek 2020 februárjában (a moratórium kezdete előtt) átlagosan 19 százalékos kamattal rendelkeztek, a hitelkártyáknak 2020 februárjában (a moratórium kezdete előtt) átlagosan 25 százalékos kamatuk volt. 

A moratóriumban résztvevő 1,2 millió lakossági ügyfél, 1,8 millió darab hiteléből 700 ezer, vagyis darabszám alapján 40 százalék ebbe a két hiteltípusba tartozik, míg a fennálló tartozás alapján a moratórium alatt lévő 3000 milliárd forintos hitelállománynak nagyjából csak 4,5 százalékát adják, ami 130 milliárd forintot jelent.

Tekintettel arra, hogy egy személy rendelkezhet egyszerre hitelkártyával és folyószámlahitellel is így több, mint 500 ezren lehetnek érintettek

- mondta a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója a Világgazdaságnak. "A moratóriumban résztvevő lakossági folyószámlahitellel és hitelkártyával rendelkező ügyfelek helyzetét mindenképpen érdemes lenne újra értelmezni, még szeptember vége előtt érdemes újragondolni ezen hitelek futamidejét és kamatozását is" - tette hozzá Nagy Márton.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Portfolio véleménye szerint a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója egyértelműen könnyítést lengetett be a moratóriumban lévő folyószámlahitelekkel és a hitelkártyákkal rendelkező ügyfeleknek, a részletek viszont úgy néz ki, még nem dőltek el, hogy ez gyakorlataban mit fog jelenteni. A hitelek futamidejének és kamatozásának "újragondolása" minden bizonnyal csökkentést fog jelenteni, ha megfogadják Nagy Márton tancsát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59