11 °C Budapest
Lecsapott az MNB: 46 milliós bírságot kapott a bank a súlyos hiányosságok miatt

Lecsapott az MNB: 46 milliós bírságot kapott a bank a súlyos hiányosságok miatt

2021. március 11. 15:01

Az MNB 46,25 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bankra, egyebek közt a felügyelő bizottság és a belső ellenőrzés működése kapcsán feltárt problémák, továbbá betétbiztosítási, hitelkockázati, illetve az IT-biztonságra és a tőkeszámításra vonatkozó hiányosságok miatt. A jogszabálysértéseknek nincs hatásuk a bank biztonságos működésére és az ügyfelekre.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) - több helyszíni ellenőrzést is magában foglaló - csoportszintű átfogó vizsgálatot folytatott a MagNet Bank Zrt.-nél (MagNet Bank) és leányvállalatánál, a MagNet Faktor Zrt.-nél. Az ellenőrzés a 2018. március 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. A jegybank vizsgálata nyomán megállapította, hogy 

a hitelezési kockázatok kapcsán a MagNet Bank hitelkockázati limitszabályozása nem tudta maradéktalanul kezelni a kockázati koncentrációt.

A vállalati hitelezés terén a hitelintézet nem alkalmaz hatékony döntéshozatali, kockázatazonosítási eljárásokat, s fejlesztendő monitoring tevékenysége is. Egyes problémás ügyfelek hiteleit a bank nem kezelte átstrukturáltként, több esetben pedig elmaradtak az ügyfélminősítések felülvizsgálatai, vagy nem tükrözték az ügyfél valós kockázatát. Több ponton jogsértőnek bizonyult a bank fedezetkezelési rendszere is.

A MagNet Banknál a belső ellenőrzési létszáma nem volt összhangban a bank méretéből és jellegéből adódó kívánalmakkal, míg a belső szabályozások vonatkozásában nem tett eleget a rendszeres éves felülvizsgálati kötelezettségének. Több esetben ellentmondásos volt az összeférhetetlenségek és érdekkonfliktusok feltárására, nyilvántartására vonatkozó belső szabályozás és a tényleges nyilatkozatok tartalma is.

A betétbiztosítás vonatkozásában a bank Konszolidált Biztosított Betétes adatállománya formailag és tartalmilag sem volt megfelelő, s többször eltért a betétnyilvántartó rendszer, illetve az OBA-adatszolgáltatás adataitól. Az informatikai biztonság terén a bank nem biztosította a jogszabályban előírt gyakoriságú kockázatelemzést, miközben problémák merültek fel egyes éles üzemű rendszerek verziójának támogatottságával is. Emellett nem volt megfelelő a jogosultságok naprakész nyilvántartása, felülvizsgálata, s a MagNet Bank nem igazolta felkészültségét az esetleges rendkívüli helyzetek kezelésére sem. Kisebb problémákat azonosított a jegybank a tőkeszámítás és a felügyeleti adatszolgáltatás terén is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindezek miatt az MNB ma publikált határozatában (az egyes megállapítások kapcsán) 2021. április 30., június 30. és szeptember 30-i határidővel kötelezte a MagNet Bankot a feltárt problémák megszüntetésére. A hitelintézetnek az előírtak végrehajtásának ellenőrzéséről készített - a vezető testületek által megtárgyalt, jóváhagyott - belső ellenőri jelentéssel szükséges beszámolnia azok megtörténtéről. Az MNB a jogsértések miatt 46,25 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a bankra.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a feltárt jogsértések súlyosságát, kockázatosságát, azt, hogy több hiányosság huzamosabb ideje állt fenn, s rendszerszintű probléma volt, illetve azt is, hogy a hitelintézet az MNB korábbi határozatában foglalt egyes kötelezéseket sem teljesített. Enyhítő körülménynek számított a MagNet Bank együttműködő magatartása, illetve az, hogy már az eljárás alatt megkezdte a hiányosságok egy részének megszüntetését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?