13 °C Budapest
Meg vannak veszve a magyarok ezekért a lakáshitelekért: mindeki a fixet keresi

Meg vannak veszve a magyarok ezekért a lakáshitelekért: mindeki a fixet keresi

2020. június 5. 17:35

Április végén átlépte az ezer milliárd forintot az MNB által 2017-ben útjára indított Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek állománya. A valamennyi jelentős bank által kínált kölcsön jellemzően olcsóbb, mint az egyéb fix kamatozású lakáshiteleké, s az ügyfelek nagyobb összeggel, hosszabb futamidőre veszik fel az ezeket. Ma valamennyi fix kamatperiódust tekintve rekordalacsony szinten áll a fogyasztóbarát lakáshitelek teljes hiteldíja.

A három éve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pályázati rendszere révén elindult Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) állománya 2020 április végén meghaladta az 1000 milliárd forintot. Ez bő 79 ezer lakossági ügyfélszerződést jelent. Ma minden jelentős hitelintézet kínálja a konstrukciót, közülük számos piaci szereplőnél ez a "slágertermék". Egy átlagos hónapban immár 40-50 milliárd forintnyi az új MFL-folyósítás.

A fogyasztóbarát lakáshitelek átlagos teljes hiteldíjmutató (THM) alapú felára az MNB számításai szerint kb. 0,6 százalékkal alacsonyabb az egyéb hasonló, ám nem minősített banki lakáshitelekéhez képest. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztóbarát lakáshitelek törlesztőrészlete olcsóbb, az ügyfelek összköltsége kisebb.

Az idén április végi adatok szerint ráadásul valamennyi fix kamatperiódust tekintve rekordalacsony vagy ahhoz közeli szinten vannak a fogyasztóbarát lakáshitelek - az ügyfél minden költségét bemutató, állománnyal súlyozott - THM értékei. Áprilisban az állami kamattámogatásos MFL-t így 3,16 százalék, az 5 évig fix kamatú 3,42 százalék, a 10 éves 3,95 százalék a futamidő végéig fix konstrukció pedig 4,76 százalék átlagos THM-mel folyósították a bankok.

Az MFL-nél az átlagos felvett hitelösszeg 12,2 millió forint, az átlagos futamidő 17,5 év, szemben a nem minősített lakáshitelek átlagosan 9 millió forintos hitelösszegével és 16 éves futamidejével. A statisztikák szerint tehát a lakosság bizalmát jelzi, hogy nagyobb összegben és hosszabb futamidőre veszik fel a fogyasztóbarát lakáshitelt, mint más lakáskölcsönöket.

A csak biztonságos fix kamatozással elérhető MFL-nek is köszönhetően az ügyfelek az egyéb lakáshiteleknél is szinte kizárólag a fix kamatot választják a kockázatosabb változó kamatozás helyett. Az MFL-nél ráadásul ezen belül is egyre inkább a minél hosszabb időre történő kamatrögzítést választják az ügyfelek: az idén áprilisban kihelyezett fogyasztóbarát lakáshitelek 91 százaléka így legalább 10 évig fix kamatú, illetve állami támogatásos volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MFL nem csak lakásvásárlásra, építésre, fejlesztésre vehető igénybe, de az ügyfelek korábbi magasabb/változó kamatozású lakáshiteleiket is kiválthatják ennek segítségével.

A fogyasztóbarát lakáshitelek előnye, hogy referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot. A hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított maximum 15, állami kamattámogatott hitel esetén 25 munkanap, a folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2, állami kamattámogatott hitel esetén 5 munkanap.

A folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75 százaléka (de legfeljebb 150 ezer Ft) lehet, az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, lakástakarék-pénztári betétből pedig a szerződés szerint elérhető megtakarítás, a hozzá kapcsolódó állami támogatás és az azokra jóváírt kamat mértékéig az előtörlesztés díjmentes.

Az MNB folytatja a minősített fogyasztóbarát programot: idén év elejétől már elérhető a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás, s a jegybank előkészíti a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel pályázati rendszerét is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 25. 18:05
A népszer szerkeszt-riporter közel hat év után döntött így.
Holdblog  |  2022. szeptember 25. 11:50
Archívumunkból (2017) Amikor 25 évvel ezeltt a kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megsz...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?