Itt a bizonyíték: ezért fog még sokáig régi lakásban lakni a legtöbb magyar

Itt a bizonyíték: ezért fog még sokáig régi lakásban lakni a legtöbb magyar

2020. február 7. 11:31

A legtöbb lakáshitelt a magyarok használt lakás vásárlására veszik fel, az új lakások vásárlására felvett hitelek összege messze elmarad ettől. A felújításra, építésre felvett hitelek összege mégjobban elmarad a használt lakásokra felvett hitelek keresletétől, és a kamatok között is nagy különbséget láthatunk. Mindez azért lehetséges, mert a használt lakások olcsóbbak, mint az újak, emiatt pedig sokan veszik inkább azt. Az építésre és felújításra felvett hitelek összegéből az látszik, hogy nem újul meg kellőképp a magyar lakásállomány.

A minap beszámoltunk róla, hogy a lakáshitelek kamatai olyan alacsony szinten vannak, mint már rég voltak legutóbb. Az MNB legfrissebb adatai szerint 4,03 százalék volt az átlagos kamatszint, aminél csak kétszer volt alacsonyabb korábban: akkor 4,02 és 4,01 százalék volt az átlagos kamat.

Azt is bemutattuk, hogy a fix hitelek esetén történt a legnagyobb kamatcsökkenés, míg a változó hitelek kamata érdemben nem változott. A kereslet a 10 éves kamatperiódusú hitelek iránt volt a legnagyobb, de az 5 éves kamatperiódusú hitelek is népszerűbbek, mint tavalyelőtt év végén, bár a relatív súlyuk nem nőtt tovább. Összességében azonban meglehetősen nagy volt a kereslet a lakáshitelek iránt 2019 decemberében, ami annak fényében, hogy a decemberi adat rendszerint elmarad a többi hónaptól, különösen érdekes.

Hasonlítsd össze a bankok lakáshiteleit a Pénzcentrum kalkulátorában!

Érdemes azonban megnézni, hogy mire költik ezek a hiteleket a magyarok. A korábbi adatokból az látszott, hogy leginkább használt lakásokat vásárolnak belőlük, és ez most sincs másképpen. A 78,08 milliárdos teljes kihelyezésből 47,63 milliárdot tettek ki a használt lakás vásárlására felvett fix hitelek, a változók pedig a kategóriában csak 0,80 milliárd értékben keltek el.

Új lakásra ezzel szemben mindössze 15,26 milliárd forintnak megfelelő fix hitelt vettek fel a magyarok, a változók értéke pedig a kategórián belül mindössze 0,18 milliárd. Az építésnél mindössze 8,35 milliárd volt a kereslet a fix hitelekre, a felújításra pedig csak 2,69 milliárd fogyott. Egyéb céllal sem vettek fel túl sok lakáshitelt, összesen 3,16 milliárdot. Érdemes vetnünk egy pillantást a kamatokra is, a felhasználás célja szerinti bontásban:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azt már bemutattuk, hogy a lakáshitelek átlagos kamata 4,03 százalék volt 2019 decemberben. A használt lakás céljára felvett hitelek átlagos kamata 4,07 százalék volt, ami a fix hiteleket illeti, a változóknál ugyanez 2,59 százalék volt. Az új lakásoknál 3,97 százalék az átlagos fix kamat, a változó pedig 3,07. Az építésre felvett hiteleknél a fix hitelek 4,03 százalékba kerülnek, a változó kamatozásúak pedig 3,21 százalékba.

A banki lakáshitelek kamatainak összehasonlításához használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Meglehetősen drágák a többi hitelhez képest az építés céljából felvett hitelek. 4,51 százalék az átlagos kamat a fixálás esetén, változó kamatozásnál ez 6,90, ami egészen elképesztően magas. Igaz, ezeknek az összege is rendkívül elenyésző.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 6. 17:36
A Media1 értesülése szerint Gajdics ismét a néhány éve a NER-hez került Szabad Föld főszerkesztője l...
Holdblog  |  2022. július 6. 16:01
„Kedden, a déli órákban elterjedt a híre annak, hogy a zsír kilója már 90 ezer pengőbe kerül. Az a k...
Kiszámoló  |  2022. július 6. 09:41
A kiürített államkassza miatt a kormány ezermilliárdos nagyságban különadókkal sújtott több szektort...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?