Itt a bizonyíték: ezért fog még sokáig régi lakásban lakni a legtöbb magyar

2020. február 7. 11:31

A legtöbb lakáshitelt a magyarok használt lakás vásárlására veszik fel, az új lakások vásárlására felvett hitelek összege messze elmarad ettől. A felújításra, építésre felvett hitelek összege mégjobban elmarad a használt lakásokra felvett hitelek keresletétől, és a kamatok között is nagy különbséget láthatunk. Mindez azért lehetséges, mert a használt lakások olcsóbbak, mint az újak, emiatt pedig sokan veszik inkább azt. Az építésre és felújításra felvett hitelek összegéből az látszik, hogy nem újul meg kellőképp a magyar lakásállomány.

A minap beszámoltunk róla, hogy a lakáshitelek kamatai olyan alacsony szinten vannak, mint már rég voltak legutóbb. Az MNB legfrissebb adatai szerint 4,03 százalék volt az átlagos kamatszint, aminél csak kétszer volt alacsonyabb korábban: akkor 4,02 és 4,01 százalék volt az átlagos kamat.

Azt is bemutattuk, hogy a fix hitelek esetén történt a legnagyobb kamatcsökkenés, míg a változó hitelek kamata érdemben nem változott. A kereslet a 10 éves kamatperiódusú hitelek iránt volt a legnagyobb, de az 5 éves kamatperiódusú hitelek is népszerűbbek, mint tavalyelőtt év végén, bár a relatív súlyuk nem nőtt tovább. Összességében azonban meglehetősen nagy volt a kereslet a lakáshitelek iránt 2019 decemberében, ami annak fényében, hogy a decemberi adat rendszerint elmarad a többi hónaptól, különösen érdekes.

Hasonlítsd össze a bankok lakáshiteleit a Pénzcentrum kalkulátorában!

Érdemes azonban megnézni, hogy mire költik ezek a hiteleket a magyarok. A korábbi adatokból az látszott, hogy leginkább használt lakásokat vásárolnak belőlük, és ez most sincs másképpen. A 78,08 milliárdos teljes kihelyezésből 47,63 milliárdot tettek ki a használt lakás vásárlására felvett fix hitelek, a változók pedig a kategóriában csak 0,80 milliárd értékben keltek el.

Új lakásra ezzel szemben mindössze 15,26 milliárd forintnak megfelelő fix hitelt vettek fel a magyarok, a változók értéke pedig a kategórián belül mindössze 0,18 milliárd. Az építésnél mindössze 8,35 milliárd volt a kereslet a fix hitelekre, a felújításra pedig csak 2,69 milliárd fogyott. Egyéb céllal sem vettek fel túl sok lakáshitelt, összesen 3,16 milliárdot. Érdemes vetnünk egy pillantást a kamatokra is, a felhasználás célja szerinti bontásban:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt már bemutattuk, hogy a lakáshitelek átlagos kamata 4,03 százalék volt 2019 decemberben. A használt lakás céljára felvett hitelek átlagos kamata 4,07 százalék volt, ami a fix hiteleket illeti, a változóknál ugyanez 2,59 százalék volt. Az új lakásoknál 3,97 százalék az átlagos fix kamat, a változó pedig 3,07. Az építésre felvett hiteleknél a fix hitelek 4,03 százalékba kerülnek, a változó kamatozásúak pedig 3,21 százalékba.

A banki lakáshitelek kamatainak összehasonlításához használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Meglehetősen drágák a többi hitelhez képest az építés céljából felvett hitelek. 4,51 százalék az átlagos kamat a fixálás esetén, változó kamatozásnál ez 6,90, ami egészen elképesztően magas. Igaz, ezeknek az összege is rendkívül elenyésző.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm