5 °C Budapest
Itt a szigorítás: közel egymillió magyart máris kizártak az Orbán-programból

Itt a szigorítás: közel egymillió magyart máris kizártak az Orbán-programból

2019. február 22. 05:46

A kormány legutóbbi állítása szerint nem lesz jövedelemhez kötött a kamatmentes hitel, az egyedüli feltétel az lesz, hogy az illető ne szerepeljen a KHR listán. Elsőre evidensnek tűnhet, hogy ez egy alapvető kritérium, nem is gondolnánk viszont, hogy milyen sokan szerepelnek az adósok feketelistáján. Ennek jártunk most utána, és azt is elmagyarázzuk, hogy is működik a KHR-rendszer.

Folyamatosan csepegteti a kormány az információt a 10 milliós kamatmentes hitelről. Tegnap az derült ki, hogy az igénylés feltétele csak az lesz, hogy az igénylő ne szerepeljen a KHR-listán, azaz a közhiedelem szerint a negatív adósok listáján. Mindez számtalan kérdést vet fel, első körben azonban azt fontos látni, hogy mennyien is szerepelnek ezen a listán. Mielőtt azonban ezt megvizsgáljuk, érdemes néhány tévhitet eloszlatni a KHR-listával kapcsolatban.

Tényleg a negatív adósok listája?

Röviden a válasz: nem. A Központi Hitelinformációs Rendszer, régi nevén Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer (a retteget BAR), a bankok által üzemeltett központi rendszer, ahol minden egyes adós információi egy helyen elérhetőek. Nem csak a neve változott meg: míg a BAR valóban csak a negatív adósokat tartalmazta, a KHR ezzel szemben minden adós adatait nyilvántartja. Nem csak a személyes adatokat tartalmazza ez a lista, de a törlesztések pontos időtartamát is. Így aki késve törleszt, arról minden bank tudni fog.

Felelős hitelfelvételért használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Természetesen ez az adósnak lehet kellemetlen, a hitelezési szektor számára azonban rendkívül hasznos információkkal bír, és a rendszer stabilitása szempontjából is kiemelten fontos. Nem csak a bank fér hozzá ugyanakkor az adós előéletéhez, mindenkinek joga van hozzáférni saját státuszához bármennyi alkalommal ingyenesen - ehhez csak egy formanyomtatványt kell kitölteni. Ezt lehet kérni bármely hitelintézettől (nem csak attól, amelyiknél számlát vezetünk), de akár a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. weboldalán is.

Így tehát ha valaki szerepel a KHR-listán, az még nem jelent semmit. Baj akkor van, ha valaki a KHR negatív adós listáján szerepel.

A BISZ adataiból kiderül, hogy jelenleg több mint 5 millió természetes személy szerepel a KHR-listán. Ez tehát nem azoknak az adósoknak a száma, akiknek bedőlt a hitele, hanem azoké, akik egyáltalán hitelt vettek fel.

Mivel azonban egy lakosnak több hitelszerződése is lehet, így aztán a meglévő hitelszerződések száma ennél jóval több, a BISZ adatai szerint ez 2018. decemberében kb. 7,5 millió darab volt.

Ez tehát a KHR-listán szereplő adósok, és nem a negatív adósok száma.

Hogy lehet negatív adóssá válni?

Azzal tehát, hogy valakinek tartozása áll fenn, már szerepelni fog a KHR-listán. Ez tiszta sor. Negatív adós is lehet kétféle: passzív és aktív. Aktívvá válik az, akinek legalább a minimálbér mértékét meghaladó, 90 napnál tovább fennálló tartozása van. Innen lekerül az adós akkor, ha a teljes tartozását (tehát nem csak a késedelmes részt) kiegyenlítette, vagy a jelzálogul szolgált ingatlant elárverezik. Ekkor passzívá válik, amely státusza további egy évig fennáll. Fontos adalék, hogy egy bedőlt hitel kezese is felkerülhet a negatív listára.

Amennyiben valaki aktív KHR státusszal rendelkezik, semmilyen körülmények között nem juthat Magyarországon hitelhez - legálisan. Sok esetben az aktív KHR-listások uzsorahitelhez fordulnak, ami soha nem jelent jó megoldást. Vannak hitelközvetítők, amelyek külföldi hitelintézetek termékeit kínálják az aktív KHR-listásoknak.

Aktív státusz esetén a bankok nem csak azért nem nyújtanak hitelt, mert az számukra kockázatos, hanem az egyenes jogszabályilag tiltott számukra. Passzív KHR-lista esetén más a helyzet, ott már a bank mérlegelésén múlik, hogy nyújtanak-e hitelt.

Bármire felhasználható hitelre vágysz? Nézz szét kalkulátorunkban!

Fontos tudni, hogy KHR-listássá egyéb okok miatt is válhatunk (ilyen például a hamis adatok közlése, vagy kártyavisszaélés), ezért megeshet, hogy úgyis passzív státuszban vagyunk, hogy nem is tudunk róla. Ezért hiteligénylés előtt célszerű minden esetben lekérdezni a státuszunkat, hogy megkíméljük magunkat a felesleges tortúrától (például a hitleigényléshez szükséges egyéb dokumentumokat már beszereztük, és csak az igénylés után derül ki számunkra, hogy passzív KHR-listások vagyunk). Ahogy azt fent írtuk, a lekérdezés díjmentes.

Minden bank elutasít minket?

Ahogy azt írtuk, aktív KHR státusz esetén menetrendszerűen igen. Passzív státusz esetén már nem ilyen egyértelmű a dolog. Mi most a Pénzcentrum kalkulátora alapján megnéztük, hogy mely bankok nyújtanak hitelt passzív KHR-listásoknak is. Az eredmény magáért beszél:

Ahogy az látható, a fenti ajánlatok közül csupán egyetlen egy olyan van kalkulátorunkban, amelynél nem kizáró feltétel a passzív KHR státusz. Kiemeljük ugyanakkor, hogy minden elbírálás egyedi, így aztán az adott bank is dönthet úgy, hogy nem kíván hitelt nyújtani nekünk annak ellenére, hogy elvben a passzív KHR lista nem kizáró ok.

Hogy néz ki most a KHR-lista?

Elsőre talán azt gondolnánk, hogy az negatív adósok listáján nem szerepelnek sokan. Ha azonban megnézzük az aktuális adatokat, nagyon meglepődhetünk. A BISZ adatai szerint 2018 decemberében 1,4 millió darab hitelszerződés volt késedelmes. A Portfolio korábbi információi szerint ez 900 ezer adóst jelent.

Azaz közel egymillió embernek esélye sincs arra, hogy kamatmentes hitelhez jusson.

Az is leolvasható az ábráról, hogy bár ez a szám a tavalyi év folyamán végig csökkent, és 2014-hez képest is jelentős a csökkenés, a közel másfél millió késedelmes hitelszerződés még így is rettenetesen sok, mint ahogy az is roppant meglepő, hogy a magyar lakosság közel tíz százalékának van vagy volt valamilyen késedelmes hitele.

{{EMBED:infogram_851cb70f-56b5-4143-b1ba-87de35d23804}}

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 10:16
Jogerősen pert nyert a Kúrián a DK-val szemben a Duna Médiaszolgáltató (Közmédia), és eközben jogerő...
Kiszámoló  |  2022. november 28. 09:48
A hétvégén Zakopaneben voltunk a családdal. Két dolog tűnt fel. Az egyik az euronetes automaták elké...
Holdblog  |  2022. november 28. 06:01
Amikor a gazdasági teljesítmény romlására és a háztartások rendelkezésre álló jövedelmének stagnálás...
Bankmonitor  |  2022. november 27. 14:34
Kimondani is szörnyű, de idén októberben már 21 százalék fölötti az infláció. Az egyre nehezedő anya...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 28. 10:30