16 °C Budapest
Kamatháború dúl a bankokban: tízezreket bukhatsz, ha nem figyelsz

Kamatháború dúl a bankokban: tízezreket bukhatsz, ha nem figyelsz

2019. február 20. 11:03

Hamarosan vége az alacsony kamatok korának - olvassuk gyakran. Ha csak az MNB adatait nézzük, akkor már meg is álltak. Most azonban arra vagyunk kíváncsiak, hogy az egyes bankok ajánlatai mennyit változtak tavaly év végéhez képest. Azt mondhatjuk, hogy rendszerszintű változásról nem beszélhetünk, egy-egy bank esetén azonban jelentős változásokat láthatunk.

Gyakran halljuk a riogatást, hogy a személyi hitelek kamatai hamarosan elindulnak felfelé. Az MNB által számolt átlagkamat egyelőre ezt nem támasztja alá, a csökkenés azonban már egyértelműen megállt. A tavalyi év egészét tekintve jelentős csökkenést láthattunk, az utóbbi négy hónapban azonban már nem volt számottevő mérséklődés.

A piaci személyi hitelek kamatai azonban gyorsan, gyakran változhatnak. Legutóbb novemberben végeztünk el egy egyéves összehasonlítást, most pedig az akkori időszakhoz képesti kamatváltozásokat nézzük meg. A kamatokat számtalan dolog befolyásolhatja, a hitelösszegtől a futamidőn át a jövedelemátutalás vállalásáig. Ha minden feltételt figyelmen kívül hagyunk, akkor is változhatnak ugyanakkor a kamatok, a bank döntésének következményeképp.

Bármire elkölthető hitelre vágysz? Válogass a Pénzcentrum kalkulátorában!

Első körben vizsgáljuk meg, hogy kis összeg (500 ezer forint) esetén hogy alakultak a kamatok az akkor vizsgált bankoknál. Az ajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorából válogattuk össze. 4 éves futamidővel számoltunk, és azzal kalkuláltunk, hogy az adott bank ügyfelévé válunk.

A CIB Banknál változatlan THM-mel találkoztunk a kalkulátorunkban: ugyanúgy 11,73 százalék, mint 4 hónappal ezelőtt. Nem úgy a Raiffeisennél, ahol némileg magasabb lett a THM: 12,45 százalékról 13,57-re nőtt. Ez ekkora hitelösszegnél ilyen hosszú futamidő alatt mindössze 243 forint különbséget jelent a havi törlesztőben. A Budapest Banknál jelentős emelést láthatunk, ott 13,9 százalékról 20,5 százalékra nőtt a THM. Találtunk azonban mérséklést is: a K&H esetén 1 százalékpontot csökkent a THM, ez pedig havi kb. 250 forintot jelent a törlesztőben.

Nagyobb hitelösszegnél, másfél millió forintnál, ha nem vállaljuk, hogy a bank ügyfelei leszünk, szintén megfigyelhetők változások. A CIB és Budapest Bank ajánlata ugyan nem változott, a Raiffeisen esetén itt is ugyanúgy kamatemelést láthatunk - a THM ekkor 12,45 százalékról 13,57 százalékra nőtt. A K&H-nál 0,7 százalékpontos csökkenést láthatunk. A havi törlesztő ugyanakkor nem változott, azaz a THM változása mögött minden bizonnyal más okok állnak.

Jövedelemátutalás vállalásánál hasonló tendenciákat láthatunk, és meglepő módon az előzőekhez képest nincsenek jelentős kamatváltozások. Nagy eltérést csak a Budapest Bank termékénél láthatunk, de a CIB ajánlata például ugyanolyan THM-mel érhető el.

KATT: Válogass és kalkulálj a Pénzcentrum személyi hitel kalkulátorában!

Összegzésként megállapítható, hogy rendszerszintű tendenciáról egyelőre nem találkozhatunk, a különbség azonban bankonként elérő. Az is szembetűnő, hogy a THM-ek emelkedése nem mindig a kamatemelés miatt történik, sokszor egyéb okok állnak mögötte.

Érdemes lehet megtekinteni a többi ajánlatot is, hiszen nagyon nagy eltérések lehetnek a bankok között. 2 millió forint esetén például kalkulátorunkban az alábbi ajánlatokat találtuk:

2 millió forintot adtunk meg, a futamidő ugyanúgy négy év. Szintén vállaljuk, hogy a jövedelmünket az adott bankba utaltatjuk. Látható, hogy érdemes válogatni az ajánlatok között, hiszen a törlesztőrészletek közt akár 7-8 ezer forintos eltérések is lehetnek. További ajánlatokért keresd fel kalkulátorunkat.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?