11 °C Budapest
Kamatháború dúl a bankokban: tízezreket bukhatsz, ha nem figyelsz

Kamatháború dúl a bankokban: tízezreket bukhatsz, ha nem figyelsz

2019. február 20. 11:03

Hamarosan vége az alacsony kamatok korának - olvassuk gyakran. Ha csak az MNB adatait nézzük, akkor már meg is álltak. Most azonban arra vagyunk kíváncsiak, hogy az egyes bankok ajánlatai mennyit változtak tavaly év végéhez képest. Azt mondhatjuk, hogy rendszerszintű változásról nem beszélhetünk, egy-egy bank esetén azonban jelentős változásokat láthatunk.

Gyakran halljuk a riogatást, hogy a személyi hitelek kamatai hamarosan elindulnak felfelé. Az MNB által számolt átlagkamat egyelőre ezt nem támasztja alá, a csökkenés azonban már egyértelműen megállt. A tavalyi év egészét tekintve jelentős csökkenést láthattunk, az utóbbi négy hónapban azonban már nem volt számottevő mérséklődés.

A piaci személyi hitelek kamatai azonban gyorsan, gyakran változhatnak. Legutóbb novemberben végeztünk el egy egyéves összehasonlítást, most pedig az akkori időszakhoz képesti kamatváltozásokat nézzük meg. A kamatokat számtalan dolog befolyásolhatja, a hitelösszegtől a futamidőn át a jövedelemátutalás vállalásáig. Ha minden feltételt figyelmen kívül hagyunk, akkor is változhatnak ugyanakkor a kamatok, a bank döntésének következményeképp.

Bármire elkölthető hitelre vágysz? Válogass a Pénzcentrum kalkulátorában!

Első körben vizsgáljuk meg, hogy kis összeg (500 ezer forint) esetén hogy alakultak a kamatok az akkor vizsgált bankoknál. Az ajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorából válogattuk össze. 4 éves futamidővel számoltunk, és azzal kalkuláltunk, hogy az adott bank ügyfelévé válunk.

A CIB Banknál változatlan THM-mel találkoztunk a kalkulátorunkban: ugyanúgy 11,73 százalék, mint 4 hónappal ezelőtt. Nem úgy a Raiffeisennél, ahol némileg magasabb lett a THM: 12,45 százalékról 13,57-re nőtt. Ez ekkora hitelösszegnél ilyen hosszú futamidő alatt mindössze 243 forint különbséget jelent a havi törlesztőben. A Budapest Banknál jelentős emelést láthatunk, ott 13,9 százalékról 20,5 százalékra nőtt a THM. Találtunk azonban mérséklést is: a K&H esetén 1 százalékpontot csökkent a THM, ez pedig havi kb. 250 forintot jelent a törlesztőben.

Nagyobb hitelösszegnél, másfél millió forintnál, ha nem vállaljuk, hogy a bank ügyfelei leszünk, szintén megfigyelhetők változások. A CIB és Budapest Bank ajánlata ugyan nem változott, a Raiffeisen esetén itt is ugyanúgy kamatemelést láthatunk - a THM ekkor 12,45 százalékról 13,57 százalékra nőtt. A K&H-nál 0,7 százalékpontos csökkenést láthatunk. A havi törlesztő ugyanakkor nem változott, azaz a THM változása mögött minden bizonnyal más okok állnak.

Jövedelemátutalás vállalásánál hasonló tendenciákat láthatunk, és meglepő módon az előzőekhez képest nincsenek jelentős kamatváltozások. Nagy eltérést csak a Budapest Bank termékénél láthatunk, de a CIB ajánlata például ugyanolyan THM-mel érhető el.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

KATT: Válogass és kalkulálj a Pénzcentrum személyi hitel kalkulátorában!

Összegzésként megállapítható, hogy rendszerszintű tendenciáról egyelőre nem találkozhatunk, a különbség azonban bankonként elérő. Az is szembetűnő, hogy a THM-ek emelkedése nem mindig a kamatemelés miatt történik, sokszor egyéb okok állnak mögötte.

Érdemes lehet megtekinteni a többi ajánlatot is, hiszen nagyon nagy eltérések lehetnek a bankok között. 2 millió forint esetén például kalkulátorunkban az alábbi ajánlatokat találtuk:

2 millió forintot adtunk meg, a futamidő ugyanúgy négy év. Szintén vállaljuk, hogy a jövedelmünket az adott bankba utaltatjuk. Látható, hogy érdemes válogatni az ajánlatok között, hiszen a törlesztőrészletek közt akár 7-8 ezer forintos eltérések is lehetnek. További ajánlatokért keresd fel kalkulátorunkat.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?