5 millió forint: akár ennyit is spórolhatnál, ha odafigyelnél a pénzügyeidre (x)

5 millió forint: akár ennyit is spórolhatnál, ha odafigyelnél a pénzügyeidre (x)

Pénzcentrum
2018. július 17. 12:04

Folyamatosan görgetett hitelkártyatartozás, drága személyi kölcsön évekkel korábbról, bankszámla felesleges és cseppet sem olcsó funkciókkal? Csak néhány példa, hogy hol úszik el évente több ezer forintunk csak azért, mert nem akarunk odafigyelni a pénzügyeinkre és nem keressük a jó váltási lehetőségeket. Megmutatjuk, hogyan spórolható meg egy kis odafigyeléssel havonta több tízezer forint.

A legtöbben a hátuk közepére kívánják a banki ügyintézést és köszönik szépen, nagyon jól megvannak a tíz éve használt bankszámlával, a szerencsésebbek pedig csendes nyugalommal tűrik és fizetik az évekkel korábban felvett hitelek törlesztőit. Nagyon kevesen gondolnak csak bele, hogy ma már kifejezetten egyszerűen cserélhetünk mindent olcsóbbra, még akár a hitelünket is. Egy-egy ilyen átgondolt lépéssel több tíz- vagy akár százezer forintot is spórolhatunk magunknak.

Gondolkozz előre és spórold a legtöbbet

Ha tényleg olcsóbb banki termékekre vágyunk, két dolgot kell tudnunk:

  • 1. milyen kondíciók és díjak mentén használjuk a jelenlegieket
  • 2. mit kínálnak ezek helyett a pénzintézetek, melyek az olcsóbb variációk

Az első kérdés megfejtésében segít a pénzintézetünk és a különböző egyenlegközlők, szerződések. Segítségükkel rendbe tehetjük fejben, hogy kinek tartozunk esetleg és mire mennyit fizetünk.

A második kérdésre a választ az interneten elérhető pénzügyi kalkulátorok adhatják meg. Ezek segítségével egyszerűen, ingyenesen és villámgyorsan áttekinthetjük, hogy melyek az elérhető ajánlatok a pénzintézeteknél és összehasonlíthatjuk azokat a számunkra legfontosabb szempontok szerint.

Több ezer forintot is félretehetsz így havonta

Éppen ilyen kalkulációkkal foglalkozik a Bank360 is. Lapunk kérdésére a pénzügyi szakportál munkatársai elmondták, érdemes célul kitűzni a meglévő, drága hitelek kiváltását vagy új hitel felvételekor a legolcsóbb ajánlat felkutatását, hiszen egyelőre még nagyon olcsó kölcsönökre cserélhetjük korábbi hiteleinket, vagy vehetünk fel újat. Akár százezreket is spórolhatunk egy jó döntéssel, de nézzünk egy konkrét példát:

A 2013-2015 környékén felvett személyi kölcsönök átlagos THM-e közel 20 százalék volt. A mai személyi hiteleké viszont már alig több, mint 10 százalék, sőt, bőven találhatunk 9 százalékos THM alatti ajánlatot. Mit jelent ez törlesztőrészletben például 3 millió forint esetében, amit 60 hónapra veszünk fel?

  • míg egy 20,25 százalékos THM-el ellátott hitelnél a havi törlesztőrészlet 76 164 forintra rúgott
  • addig ma már találhatunk 6,90 százalékos THM mellett hitelt, aminek a törlesztője 58 967 forint.

A két ajánlat között tehát havonta 17 197 forint a különbség, ami minden háztartásnak jól jöhet hó végén. A 60 hónapos futamidő végén az olcsóbb kölcsönnél 3 538 020 forintot fizettünk vissza összesen, a drágábbnál 4 611 840 forintot. A különbség a két kölcsön között több mint 1 millió forint, ennyit spórolhatunk egy jó döntéssel.

Ha ilyen drága hitellel rendelkezünk, a következőt kell tennünk a Bank360 szerint, hogy megszabaduljunk tőle: a hitelkalkulátor segítségével keressük meg azt a kölcsönt, amiből kifizethetjük a drágább hitelt. Vegyünk fel annyit, amennyi még hátra van a drága hitelből, törlesszük elő ezt az összeget az új kölcsönből. Ezt végtörlesztésnek hívják. Innentől már csak annyi a dolgunk, hogy az olcsóbb törlesztőt fizetjük tovább.

Még több pénzt tehetünk félre, ha a híresen drága folyószámlahiteleket vagy hitelkártyatartozást fizetjük vissza egy ilyen olcsó szabad felhasználású személyi kölcsönből.

Mi a helyzet, ha új hitelt akarunk felvenni?

Amennyiben lakást vásárolnánk és hitelfelvétel előtt állunk, szintén érdemes lakáshitel kalkulátorral összehasonlítani az elérhető ajánlatokat. Vegyünk egy egyszerű példát: 15 millió forintot szeretnénk felvenni 20 éves futamidőre. Menjünk be az első szembejövő bankba, vagy oda, ahol évek óta vezetjük a számlánkat? Lehet, hogy több millió forintos hibát vétünk.

Példánkban legyünk óvatos hitelfelvevők és keressük a fix kamatozású lakáshiteleket, hiszen ezeknek a törlesztője a futamidő végéig nem nőhet. A Bank360 hitelkalkulátorával ennek beállítására is van lehetőségünk.

Nézzük a két legjobb ajánlatot: a kalkuláció szerint a K&H rögzített kamatozású lakáshitele 5,87 százalékos THM-mel vehető igénybe, a törlesztő így havonta 103 947 forint, a teljes visszafizetendő pedig 25 150 080 forint. Ezt követi az OTP Bank ajánlata 8,28 százalékos THM-mel. A törlesztő 23 670 forint, a teljes visszafizetendő pedig 29 878 820 forint. Láthatjuk tehát, hogy két ajánlat között akár közel 5 millió forintos különbség is lehet.

Érdemes időt és energiát szánni a keresésre

Nem csak hitelek esetében érdemes átnézni a kínálatot. Bankszámlák között is évente tízezreket spórolhatunk, ráadásul az egyszerűsített bankváltással nem is nagy ördöngösség lecserélni a bankot. A legfontosabb azonban, hogy minden döntésünk előtt alaposan, jól megfontoltan térképezzük fel a lehetőségeket, hogy biztosan a legjobb pénzügyi megoldást válasszuk ki céljainkhoz.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07