Négyből egy lakáshitel már a Fundamentánál van

Pénzcentrum
2013. február 27. 17:07

A három legnagyobb magyarországi lakáshitelező közé került tavaly a Fundamenta 52,1 milliárd forintos kihelyezésével és 25,5%-os részesedésével - közölték a társaság szerdai sajtótájékoztatóján. A lakáskassza hitelállománya 107 milliárd, betétállománya pedig 293 milliárd forintra nőtt.

Lakossági ügyfélszáma (658 ezer szerződés) alapján a negyedik legnagyobb szereplő Magyarországon a szakosított hitelintézetként működő Fundamenta. A lakás-előtakarékosság terén tapasztalható növekedésnek és a társaság hitelezési hajlandóságának köszönhetően tavaly az első három közé kerültek a lakáshitelezés területén. 52,1 milliárd forintos tavalyi lakáshitel-kihelyezésükből 10 milliárd forint került a végtörlesztőkhöz januárban-februárban. A teljes kihelyezés valamivel több mint 40%-a volt azonnali (előtakarékosság nélküli) hitel.

Az év egészében a Fundamenta részesedése a hazai lakáshitelezésben elérte a 25,5%-ot. Gergely Károly elnök-vezérigazgató szerint nem kergetnek hiú ábrándokat: ha beindul a kereskedelmi bankok hitelezése, vélhetően ezt nem tudják majd tartani. Törvényi kötelezettsége a lakáskasszának, hogy likviditása nagy részét állampapírban tartsa, ennek állománya így év végén közel 196 milliárd forintra rúgott.


A háromszereplős (Erste, Fundamenta, OTP) lakás-takarékpénztári piacon a Fundamenta a versenytársakétól eltérő stratégiát folytat, nagy hangsúlyt fektetve a hitelezésre. A lakásszámlák értékesítésben az eddigi 3. legjobb évet produkálták azóta, hogy fúzió révén mai formáját vette fel a társaság - derült ki Morafcsik László igazgatósági tag, értékesítési és marketing igazgató szavaiból. Ismertette: mára a Fundamenta Személyi Bankár lett az ország legnagyobb pénzügyi közvetető szervezete. Az értékesítés közel 80%-át a saját közvetítők végzik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?