3 °C Budapest

Romániában tanulhatnak a diákok?

MTI
2012. február 10. 13:03

Vonzó lehet a romániai egyetemeken fizetendő hatszáz és ezer euró közötti éves tandíj a magyarországi diákoknak - állapítja meg a Krónika című napilap.

Az erdélyi egyetemek is alternatívát nyújthatnak azoknak a tovább tanulni vágyó magyarországi diákoknak, akik lehetőségeit meghaladja a magyarországi tandíj kifizetése - állapítja meg a Krónika erdélyi magyar napilap. A Krónika szerint az erdélyi felsőoktatási intézményekben hatszáz és ezer euró közötti az éves tandíj, és megannyi szakon magyar nyelven is lehet tanulni.

Magyari Tivadar, a kolozsvári Babes Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese elmondta, a kolozsvári egyetemen a hétezer helyi magyar diák mellett jelenleg közel 200 magyarországi is tanul, számuk évről évre gyarapszik. A kolozsvári egyetemen ma már hetvenkét alapszakon és huszonnyolc mesterszakon lehet magyar nyelven tanulni. Beiratkozáskor a magyarországi érettségi bizonyítványt elfogadják, a jelentkező tanulmányi eredményeit pedig átszámítják a romániai rendszer osztályzataira. Noha a felvételi szabályai egységesek, a külföldiek államilag finanszírozott szakokra nem jelentkezhetnek. A tandíj euróban számolva azonban jóval alacsonyabb, mint Magyarországon, és a járulékos költségek is alacsonyabbak.

A Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) vezetőségét egyelőre nem foglalkoztatja annak a kérdése, hogy magyarországi diákokat fogadjanak. Dávid László rektor a Krónikának elmondta, bár minden évben jönnek anyaországi diákok a Sapientiára, arányuk nem számottevő. "Ez nem zárja ki annak lehetőségét, hogy elgondolkozzunk az új helyzeten" - vélekedett a rektor, aki szerint az egyetem számára jelen pillanatban a legégetőbb kérdés a parlament asztalán fekvő akkreditációs dosszié ügye.

Jelenleg csak néhány magyarországi hallgatója van a Partiumi Keresztény Egyetemnek (PKE), de a felsőoktatási intézmény vezetősége számít rá, hogy az ősszel kezdődő új tanévben többen jelentkeznek majd - mondta el a Krónikának Horváth Gizella rektorhelyettes. Utalván arra, hogy Magyarországon a közgazdászképzésben csökkent legnagyobb ütemben az államilag finanszírozott helyek száma, megjegyezte, hogy a PKE-n ugyanakkor két közgazdaságtan profilú szak is működik, a menedzsment és a turisztika, ősztől pedig egy új szak, a bank és pénzügy is indul.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 28. 06:01
Amikor a gazdasági teljesítmény romlására és a háztartások rendelkezésre álló jövedelmének stagnálás...
Bankmonitor  |  2022. november 27. 14:34
Kimondani is szörnyű, de idén októberben már 21 százalék fölötti az infláció. Az egyre nehezedő anya...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06