-2 °C Budapest

Mit hoz a pozitív adóslista? Ügyfeleknek is jó lesz

Pénzcentrum
2012. január 10. 13:33

Gyorsabb és megalapozottabb hitelbírálati folyamatot eredményezhet a 2012 tavaszától bevezetendő pozitív adóslista. A jó adósok pedig kedvezőbb megítélésre számíthatnak az új nyilvántartás létrejöttével.

A központi hitelinformációs rendszerről szóló törvény értelmében 2012 tavaszától a korábbi negatív adóslista mellett egy újabb nyilvántartást is vezetni fog BISZ Központi Hitelinformációs Zrt.. A pozitív adóslista azon lakossági ügyfelek adatait tartalmazza, akik hitel- vagy hitel-jellegű szerződéssel rendelkeznek valamely hazai pénzintézetnél.

"Az adatokat a pénzintézetek kizárólag akkor kérhetik le, ha valaki hitelkérelemmel fordul egy bankhoz. Ezek az adatok elősegítik, hogy a hitelbírálati folyamat gyorsabb legyen, ugyanakkor megalapozottabb információk alapján dönthetnek a bankok a hitel odaítéléséről. A jó hitelmúlttal rendelkező adósok pedig kedvezőbb megítélésre számíthatnak egy új hitel felvételekor" - mondta el dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az ügyfelek a hitelszerződéshez kapcsolódó adataikkal - egyebek mellett a szerződés típusa és azonosítója, a kontraktus megkötésének, lejártának, megszűnésének időpontja, a szerződés és a törlesztőrészlet összege, devizaneme, valamint a törlesztés módja - automatikusan bekerülnek az adatbázisba.

"A bankok oldaláról a pozitív adóslista abban nyújt segítséget, hogy elővigyázatosabban tudnak eljárni a hitel odaítélése során, és ezzel megelőzhető az ügyfelek túlzott eladósodottsága. A központi rendszerben lévő adatok alapján látható, hogy a hitelkérelmező jövedelme milyen mértékben van terhelve hitelekkel. Így kiszűrhető az a veszélyes gyakorlat is, amikor az ügyfelek a korábban felvett hitelek visszafizetését egy újabb hitelből próbálják megoldani, és előbb-utóbb adósságspirálba kerülnek" - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes. A bankok 180 napot kaptak a felkészülésre és január 9-ig kellett a hatályos hitelszerződéseik adatait feldolgozniuk. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 9. 14:06
Egy osztrák újságíró lejáratásában vett részt, most az állami médiaszolgáltató megjutalmazta Meszes...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Kiszámoló  |  2023. december 8. 19:24
Kiderültek a részletek az új villanyautós pályázatról, az eddigi legbőkezűbbre sikeredett. Csak váll...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem