16 °C Budapest

Tovább szűkül a kör: őket menti meg az eszközkezelő

MTI
2011. november 21. 19:05

Az eredetileg tervezettnél korábban, már 2012. január 1-től működne a nemzeti eszközkezelő - mondta Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke hétfőn, a testület ülését követően.

Rogán Antal közölte: módosító csomagot nyújtanak be a Nemzeti Eszközkezelő Társaságról (NET) szóló törvényjavaslathoz.

Jelezte: három érdemi változtatást tartalmaz a bizottsági indítvány. Az egyik szerint a NET korábban kezd működni az eredetileg tervezettnél, mert az eredeti javaslat a kihirdetést követő 60. napon léptette volna hatályba a törvényt, azaz hozzávetőleg februártól működött volt az eszközkezelő, a bizottsági módosító indítvány ezt előbbre hozza 2012. január 1-re.

Egy másik indítvány - fűzte hozzá - szigorítja azt a törvényjavaslatot, amely szerint nem ajánlhat fel ingatlant megvételre a NET-nek az, akinek a nevén másik ingatlan is van, és nem teheti ezt majd meg az sem, akinek a nevén haszonélvezeti jog van. Ezzel a szűkítéssel nem "bújhat ki a hiteladósság" alól az, aki két ingatlannal rendelkezik, de például egyiket átíratja a gyerekek nevére és csak a haszonélvezeti jogot tartja meg. Az eszközkezelő célja a valóban rászorultak megsegítése - hangsúlyozta.

Rogán Antal elmondta még: a bizottság azt is indítványozta, hogy az eszközkezelő csak állami és önkormányzati cégekkel működhessen együtt közbeszerzés nélkül. Erre azért van szükség, mert az ingatlanok vagyonkezelését célszerűbb lenne az önkormányzati vagyonkezelőkkel elvégeztetni, nincs szükség arra, hogy kiépüljön az egész országban egy vagyonkezelő szervezet - tette hozzá.

A gazdasági bizottság az ülésén döntött arról is, hogy nem támogat egy, a NET-ről szóló törvényhez benyújtott ellenzéki módosító indítványt sem.

A NET-ről szóló, a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosítása címet viselő törvényjavaslatot november 5-én nyújtotta be az Országgyűlésnek a nemzetgazdasági miniszter; hétfőn a részletes vitáját folytatja le a parlament.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az előterjesztés a NET működésének eljárási, pénzügyi szabályait, a NET-nek felajánlott ingatlanokra vonatkozó és a felajánlás jogszerűségéhez szükséges szabályokat fekteti le, és azt is, hogy az adós miként vásárolhatja vissza anyagi helyzetének rendeződése után az ingatlant. Az indítvány szerint a hiteladós az ingatlanban maradhat bérlőként, s ha konszolidálódik a helyzete, visszavásárolhatja a lakást vagy az érintett ingatlant.

A NET-et augusztus 30-án az otthonvédelmi program keretében alapította meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, 100 millió forintos jegyezett tőkével és 1,9 milliárd forintos tőketartalékkal.

A NET célja a szociálisan leginkább rászorult, jelzáloghitellel rendelkező, a hitel miatt lakhatási problémákkal küzdő természetes személyek megsegítése azért, hogy lakhatásuk továbbra is biztosítva legyen.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem