Csúcsot döntött a frank: retteghetnek a hitelesek

Pénzcentrum
2011. június 1. 18:02

Reggel óta csaknem folyamatosan erősödik a svájci frank a vezető devizákkal szemben és ma délutánra megközelítette a péntek éjszaka felállított történelmi csúcsát az euróval szemben. A frank mai jelentős erősödése gyorsan visszafordította a frank/forint jegyzéseket a 220-as szintig, noha reggel már "csak" 216,5 forintot kellett adni egy frankért. A délután 4 órási amerikai makroadatok vegyesek lettek, de ez is elég volt ahhoz, hogy a bizonytalan környezetben a svájci frank átvigye eddigi történelmi szintjét.

Nem sokáig tartotta magát a svájci frank múlt héten beállított csúcsa: akkor 1,2093-as átváltási arányt jegyezhettünk fel az euróval szemben, a mai szakadatlan erősödésben azonban (jelentősen felülmúlva a tegnapi gyengülés mértékét) 1,2085-ig kúszott az árfolyam. A végső lökést a 16:00 órakor megjelent amerikai makroadatok által kiváltott hektikus piaci kereskedés jelentette.

A svájci frank forint árfolyamának kiszámításának kiindulópontja az euróhoz képesti frank árfolyam, ezért lesz számunkra ennyire jelentős az euróhoz képesti erősödése. Amennyiben, mint ahogy ma is megtörtént, a forint nem tud az euróhoz képest erősödni, akkor a svájci frank erősödni fog a forinthoz képest is. Ami igazán rossz hír a devizahiteleseknek.    

A délutáni órák frankerősödése a forinttal szembeni jegyzésekben is megmutatkozott. Hiába erősödött kissé a forint az euróval szemben, az alpesi fizetőeszköz egy egységéért újra több mint 220 forintot kell fizetni a bankközi piacon. A horrorfilmek rajongóinak érdemes belegondolni, hogy egy 280-as Ft/euró kurzus esetén ma 235-ös szint körül állna a frankárfolyam.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18