Ilyen még nem volt: dráma a lakáshiteleknél

2009. november 2. 12:32

Amióta a Portfolio.hu figyelemmel követi a magyarországi lakáshitelek volumenének alakulását, egyetlen egy hónapban sem vettek még fel olyan kevés lakáshitelt a magyarok, mint ez év szeptemberében: 24 milliárd forint volt mindösszesen a felvett lakáshitelek volumene a válság előtt nem ritka 70-80 milliárddal szemben. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái rámutatnak: ennek időzítésében a forint alapú lakás-hitelek támogatásának felfüggesztése a legfőbb ludas, miközben a lakosság próbál a frank- és euróhitelekbe menekülni, ahol talál ilyet. A bankok szeptembertől elindult kedvező kamatozású forint lakáshitel konstrukciói a legfrissebb adatokon még nem érződhetnek, ráadásul ehhez szükség volna a kamatszint további csökkenésére is. Az utóbbira utaló jelek egyébként már láthatók: a lakáshitelek kamatai az egy évvel ezelőtti értékükön állnak, és válság előtti szintjükhöz közelednek. Devizahitelek terén szinte már rutinszerűen nettó törlesztő a lakosság.

Már hetedik hónapja nettó deviza-hiteltörlesztő a magyar lakosság, vagyis több hitelt törlesztenek a családok, mint amennyit felvesznek. Míg augusztusban már kisebb volt a törlesztés és a felvétel közötti különbség, mint az előző hónapokban, ez a rés szeptemberben megint csak nőtt, és elérte a 6.4 milliárd forintot. A forint alapú hitelek terén a tavasz végi élénkülés már a múlté, és azt lehet mondani, az állami lakáshitel-támogatási rendszer felfüggesztése "megtette a hatását." Forintban mégis már május óta nettó hitelfelvételt produkál a lakosság, most például 13.3 milliárd volt a hitelfelvételi többlet. A háztartási nettó hitelfelvétel szeptemberben 6.9 milliárd forint volt, ami az elmúlt évek harmadik legkisebb értéke (a mélypont az idei év márciusa és áprilisa volt).

A cikk folytatódik, kattints!

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm