7 °C Budapest

Ilyen még nem volt: dráma a lakáshiteleknél

2009. november 2. 12:32

Amióta a Portfolio.hu figyelemmel követi a magyarországi lakáshitelek volumenének alakulását, egyetlen egy hónapban sem vettek még fel olyan kevés lakáshitelt a magyarok, mint ez év szeptemberében: 24 milliárd forint volt mindösszesen a felvett lakáshitelek volumene a válság előtt nem ritka 70-80 milliárddal szemben. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái rámutatnak: ennek időzítésében a forint alapú lakás-hitelek támogatásának felfüggesztése a legfőbb ludas, miközben a lakosság próbál a frank- és euróhitelekbe menekülni, ahol talál ilyet. A bankok szeptembertől elindult kedvező kamatozású forint lakáshitel konstrukciói a legfrissebb adatokon még nem érződhetnek, ráadásul ehhez szükség volna a kamatszint további csökkenésére is. Az utóbbira utaló jelek egyébként már láthatók: a lakáshitelek kamatai az egy évvel ezelőtti értékükön állnak, és válság előtti szintjükhöz közelednek. Devizahitelek terén szinte már rutinszerűen nettó törlesztő a lakosság.

Már hetedik hónapja nettó deviza-hiteltörlesztő a magyar lakosság, vagyis több hitelt törlesztenek a családok, mint amennyit felvesznek. Míg augusztusban már kisebb volt a törlesztés és a felvétel közötti különbség, mint az előző hónapokban, ez a rés szeptemberben megint csak nőtt, és elérte a 6.4 milliárd forintot. A forint alapú hitelek terén a tavasz végi élénkülés már a múlté, és azt lehet mondani, az állami lakáshitel-támogatási rendszer felfüggesztése "megtette a hatását." Forintban mégis már május óta nettó hitelfelvételt produkál a lakosság, most például 13.3 milliárd volt a hitelfelvételi többlet. A háztartási nettó hitelfelvétel szeptemberben 6.9 milliárd forint volt, ami az elmúlt évek harmadik legkisebb értéke (a mélypont az idei év márciusa és áprilisa volt).

A cikk folytatódik, kattints!

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm