17 °C Budapest

Romlik a hangulat, a forint mégis stabil

2009. április 7. 13:30

A reggeli gyengélkedés után zuhanásba kapcsolt a forint, az euróval szembeni jegyzések megközelítették a 300-as szintet, majd kissé megnyugodott a kereskedés. Alapvetően továbbra is a külföldi befektetői hangulat a meghatározó a forint mozgására. A hangulat a déli órákra már egyértelműen romlást mutat, a forint mégsem gyengült újból. Az Európai Központi Bank tegnap esti jelzése, miszerint megfontolná a nem eurózóna-tagok állampapírjainak fedezetként való elfogadását, sem a deviza-, sem az állampapírok másodpiacán nem okozott érdemi pozitív piaci reakciókat.

2009.04.07 09:51
Jöhet a fellélegzés a magyar piacokon? - Az EKB megfontolja


13:30

A vezető nyugat-európai részvényindexek, illetve a határidős amerikai indexek is csökkenést jeleznek, miközben a dollár és a japán jen erősödik az euróval szemben. A romló külpiaci befektetői hangulat mellett a forint nemhogy tovább gyengülne az euróval szemben, hanem visszaerősödött a délelőtti "botlás" után. A jegyzések 296.50-297 körül stabilizálódtak. A lengyel zloty és a cseh korona is korrigálta délelőtti gyengülését, azaz nemcsak a forint "állja a sarat" a romló külpiaci hangulatban.

A tovább erősödő dollár miatt azonban az USD/HUF jegyzések már 224-ig emelkedtek a reggeli 220-ról, illetve a tegnap délutáni 216-217-ről. Egy svájci frankért most mintegy 195.5 forintot kell adni a bankközi piacon, míg tegnap délelőtt 192 körül is jártak a jegyzések.

10:26

Az elmúlt fél órában a 298-as szint körül stabilizálódott a forint euróval szembeni árfolyama, míg egy dollárért mintegy 223 forintot, egy svájci frankért 196.5 forintot kérnek a bankközi piacon.

A dollár, a japán jen és a svájci frank erősödése, illetve erős szinten maradása mellett meglepő volt számomra a reggeli 294-295 körüli euróárfolyam, majd a "nem túl fényes" ipari termelési adat után a gyengüléssel kapcsolatos várakozásom be is következett - mondta a Portfolio.hu-nak Marton András. Az OTP Bank devizakereskedője szerint túl vagyunk már a forint felértékelődési hullámának csúcsán (tegnap 292-ig süllyedtek a jegyzések), és bármikor benne van a levegőben, hogy ismét hármassal kezdődjön a kurzus. Ezt elsősorban a nemzetközi befektetői hangulat határozza majd meg - tette hozzá.

Az Európai Központi Bank tegnap esti jelzése, miszerint megfontolná a nem eurózóna-tagok állampapírjainak fedezetként való elfogadását, elméletileg pozitív hír lenne a forintnak, de ne feledjük el, hogy már masszív erősödés van mögöttünk a 310 feletti szintekről, miközben alapvetően semmi nem változott strukturálisan - fejtette ki álláspontját egy devizapiaci szakértő.

9:43

A reggel még 294-295 körül mozgó EUR/HUF kurzus 9 óra körülre 296-ig, majd röviddel ezelőttre 299-ig ugrott, miközben a nemzetközi részvénypiaci hangulat stabil, nem indokolna ilyen intenzív forintesést, és a dollár is stabilan mozog az euróval szemben. 9:43-kor 297.50 körül járt a kurzus a bankközi piacon.

A régiós devizáknál is látszik a gyengélkedés kezdete: a zloty euróval szembeni jegyzései a reggeli 4.45 körülről 4.50-ig emelkedtek mostanra (kb. 1%-os zloty gyengülés).

A forint gyengülése összefügghet a 9 órakor megjelent, igen gyenge helyzetképet mutató ipari termelési statisztikával.

2009.04.07 09:31
Tovább zuhant a szakadékba a magyar ipari termelés

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

8:38

A tegnapi, a romló külpiaci környezet ellenére fennmaradt erős forintpozíció ma reggel gyorsan "olvadni" kezdett, az euróval szembeni jegyzések 295 fölé emelkedtek.

A kockázatkerülés fokozódása nyomán a dollár tegnap jelentősen erősödött az euróval szemben és este az amerikai részvénypiacok is enyhe csökkenéssel zártak. Ma reggel ez már múlófélben van, a német DAX-index enyhe pluszban nyithat.

2009.04.07 08:04
Megbotlottak a bikák Amerikában

2009.04.06 17:21
Kitartóan erős a forint - 294-nél az euró

A tegnapi lendületes forinterősödés nyomán a reggeli 295-296 körüli euróval szembeni jegyzések napközben egészen 292-ig, két hónapja nem látott mélységbe süllyedtek (forintcsúcs), de délután 5 órakor is 294 körül jártak. Este újra 295 körül járt a kereskedés, majd a ma reggeli első jegyzések 294 körülről 296-ig emelkedtek vissza.

Keresi tehát helyét a forint. A 292-300 közötti sáv piacbefolyásoló hírek hiányában, illetve viszonylag kedvező nemzetközi hangulat mellett feltehetően meg tudja tartani a kereskedés rövid távon.

2009.04.07 08:15
Devizahitelesek: forró lehet az idei nyár

Egy dollárért ma reggel a tegnap késő délutánra is jellemző 220-221 körüli, míg egy svájci frankért 194-194.5 forintot kell adni.

Ma a reggel 9 órakor megjelenő előzetes magyar februári ipari termelési adat, illetve a délután 5 órakor napvilágot látó márciusi államháztzartási gyorsjelentés lehet érdekes befektetői szempontból.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem