36 °C Budapest

Hitelkártya helyett prepaid kártya: kijátsszák a cégek az egyetemeket!

Pénzcentrum
2008. szeptember 15. 11:00

A főiskolák és egyetemek egyre jobban szigorítják a hitelkártyák hirdetését az iskola területén, hogy ezzel próbálják megakadályozni a diákok ész nélküli hitelfelhalmozását. Ezt megkerülve azonban egy új kártya jelent meg az oktatási intézményekben. Az úgynevezett prepaid kártyák már itthon sem ismeretlenek és az Egyesült Államokban is ezzel próbálkoznak most a társaságok, hogy elérjék a komoly piacot jelentő diákokat.

Itthon a kártya igényléskor a befizetett összegtől függően egy bizonyos összeget csomagdíjként meg kell fizetni a banknak, ez az összeg tartalmazza a kártya rendelkezésre bocsátásának és a hozzá kapcsolódó tranzakcióknak a költségét, vagyis a kártyával végzett tranzakciókért a bank nem számít fel külön díjakat. A kártya alapesetben a rajta lévő lejárati dátumig, illetve a számlán lévő összeg elköltéséig érvényes. Amennyiben a lejáratkor még van pénz a kártyán, akkor párszáz forintos zárlati díjat kell fizetni. A kártya csak a mögöttes különleges számlával áll kapcsolatban, semmi máshoz nem kötődik.

A legagresszívebb hirdető a U.S. Bancorp és a Wal-Mart. Ezek a kártyák azonban sokkal kevesebb védelemmel rendelkeznek lopás vagy elvesztés esetén, mint egy hitelkártya. Ha ellopják a kártyát vagy elveszíti a tulaja, akkor 48 órán belüli bejelentésnél 50 dollárig (8540 forint) felelős a tulajdonos, 2 és 60 nap között 500 dollárig (84500 forint), 60 napon túl pedig a teljes összeget elveszti az illető. A hitelkártya esetén attól függetlenül, hogy mikor jelentik be, 50 dollárig (8540 forint) felelős a kártya használója.

A másik hátránya, hogy mivel nem tekinthető hitelkártyának, nem segít a kedvezőbb hitelminősítés elérésében. A másik oldalról viszont pozitívuma, hogy a kártya használója nem tudja túllépni a hitelkeretét, így nem is kell plusz díjat fizetni érte. Ez komoly előny, ha azt nézzük, hogy egy átlagos diplomás 2748 dollárnyi (464,4 ezer forint) felhalmozott hitellel diplomázik egy 2007-es felmérés szerint. Ráadásul négyből egy diák esetén ez több mint 5000 dollár (845 ezer forint).

A prepaid kártyák terjedésére azért került sor, mert egy-két felsőoktatási intézmény nem csak korlátozta, hanem ki is tiltotta a hitelkártyákat reklámozó cégeket, a prepaid kártyák értékesítése azonban továbbra sem tilos, mivel ezek nem minősülnek hitelkártyának.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 10:30
Egy újítással, de a megszokott msorvezetvel, Ördög Nórával érkezik a TV2 gasztrovetélkednek új évada...
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?