A nyugdíjasokat célozza meg az Erste és a Posta

Pénzcentrum
2008. június 4. 13:35

Az Erste Bank és a Magyar Posta stratégiai együttműködése egy újabb lépéssel mélyült, azzal hogy nemrégiben kifejezetten nyugdíjasok számára kifejlesztett folyószámlával és bankkártyával rukkoltak elő. Ezentúl sem kell lemondaniuk azonban a nyugdíjasoknak a pénzük postai kézbesítéséről, hiszen a Posta Nyugdíjszámlával továbbra is kérhetik nyugdíjuk egy részének kézbesítővel történő kivitelét. De lássuk, mire is jó ez a konstrukció?

A 2004 óta tartó stratégiai együttműködés eredményeként, mára közel 2300 postahelyen offline, 326 postahelyen pedig online elérhetőek az Erstével együttműködésben kialakított Posta banki szolgáltatások. Ahogy azt Szűts Ildikó, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, jónak ítélik meg az eddigi együttműködést, hiszen több mint 200 ezer ügyfél már eddig is igénybe vette ezeket a szolgáltatásokat. A betéti termékek és betéti jegyek igen kedveltek körükben, ezek állománya 100 ezer forint.

A mostani termék egy kifejezetten nyugdíjasoknak kifejlesztett látra szóló forint bankszámla, amelyet csak és kizárólag nyugdíjas igazolvánnyal rendelkező ügyfelek vehetnek igénybe. Ezzel a szokásos bankszámla ügyletek mindegyike elvégezhető, úgy mint lekötés, átutalás, csoportos beszedési megbízás igénylése, stb., azonban további funkciói révén egyedállónak tekinthető.

A nyugdíjas ugyanis a postán történő igényléskor kérheti, hogy a bankszámlára utalt nyugdíjának egy részét, maximum azonban annak felét, egy általa választott időpontban postai kézbesítő vigye ki címére, úgy ahogy azt korábban megszokta. Ezzel a kényelmi szolgáltatással tehát időt és energiát tud megspórolni magának a mozgásában esetleg korlátozott nyugdíjas.

A bankszámlán maradó összeget pedig akár le is kötheti, vagy látra szóló formában kamatoztathatja.

A csomag ingyenes telebank szolgáltatás is tartalmaz, amely további kényelmet biztosít az otthonról történő ügyintézéshez.

A számlához úgynevezett postakártya is igényelhető, amely egy hagyományos bankkártyához hasonlóan alkalmas postai POS terminálon, illetve ATM-en keresztüli pénzfelvétre, valamint kártyával történő vásárlásra is.

Mivel a nyugdíjasok többsége még ma is postán, sárga csekken történő befizetéssel egyenlíti ki számláit, ezért a postakártya megalkotásakor erre is gondoltak, és más bankkártyával történő postai befizetéssel ellentétben nem készpénzfelvételnek számít a csekkbefizetés, hanem kedvezményes, fix 50 forintos tranzakciós díjat számítanak fel érte.

Ami a díjakat illeti, a számlavezetésért havi 199 forintot, a kártyáért évi 990 forintot kell a szolgáltatást igénybevevőknek fizetni.

További előnye lehet a konstukciónak a nyugdíjasok számára, hogy folyószámla hitelkeretet igényelhetnek az első számlára érkezett nyugdíj időpontjától. Ennek mértéke a havi nyugdíj maximum 100 százaléka, összesen maximum 500 ezer forint havonta. A hiteligénylésnek felső korhatára nincs, azonban 75 év felett már csak kezes bevonása mellett nyújtanak hitelkeretet. Az hitelek után felszámított kamat 22,45 százalék, a THM pedig 26,69 százalék.

Összességében tehát azon nyugdíjasok, akik korábban nem rendelkeztek bankszámlával, és járandóságukat postai úton kapták meg, ezzel a konstrukcióval is megtehetik ezt, azonban a nyugdíj legalább felét a bankszámlára utalják. Ebből a postakártya segítségével kifizethetik szokásos módon sárga csekkjeiket, tranzakciónként 50 forintért (ha készpénzben tennék meg, akkor ugye ez ingyen lenne), vagy igényelhetnek csoportos beszedési megbízást, ekkor a számláról utalják át a tartozást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

De hogy miért jó ez a Postának?

Korábban is a Magyar Posta kézbesítette a nyugdíjakat, 2004 óta azonban 2,4 millióról 1,9 millióra csökkent az igénybevevő nyugdíjasok száma. Ráadásul az újonnan nyugdíjba lépők közül a többség már rendelkezik bankszámlával, így feltételezhetően oda fogják utaltatni nyugdíjaikat. Ezzel tehát jelentős ügyfélkört veszít a Posta. Az egyéb hagyományos szolgáltatások igénybevételéből, így például levelezésből is származó bevétele is csökken, így helyette a pénzügyi szolgáltatások nyújtásával próbál forgalmat és bevételt generálni a vállalat.

Ahhoz, hogy a postai alkalmazottak alakalmasak legyenek pénzügyi szolgáltatások nyújtására, illetve tanácsadásra, folyamatos képzésre és felkészítésre van szükség. Ezt 2000 fő postai alkalmazott meg is kapta. Természetesen anyagi ösztönzésben is részesül, aki ügyfelet tud szerezni, méghozzá új ügyfelenként 1000 forintot.

Az Erstét sem kell félteni...

A nyugdíjasok nem voltak ezidáig kedvelt ügyfelei a bankoknak, hiszen ha rendelkezik is a nyugdíjas bankszámlával, akkor is gyakran egy összegben felveszi az oda utalt járandóságát, és nem hajt végre a továbbiakban egyéb tranzakciót. Ezt a problémát a mostani konstrukcióval úgymond kiküszöbölték, hiszen a bankszámlára utalt összegnek maximum a felét kézbesíti a postás, a maradékot egyéb tranzakciók útján tudja csak felhasználni a nyugdíjas.

Ha ragaszkodik a nyugdíjas a hagyományos csekkbefizetéshez, és azt a postakártyájával teszi meg, úgy még tranzakciónként további jutalékban is részesül a bank - természetesen a Postával megosztozva azon.

Ráadásul a bank értékesítési hálózata is egy csapásra kibővült, hiszen a postahivatalokban lehet az új terméket igényelni. Egy tavalyi felmérés eredményei szerint a Posta a második helyen végzett az ügyfelek közszolgáltatók iránti bizalmát illetően.

A szolgáltatás kapcsán azt remélik a felek, hogy idén év végére 20 ezer nyugdíjas igénybe veszi majd a szolgáltatást, öt múlva pedig reményeik szerint 150-200 ezres ügyfélkörrel számolhatnak majd. A termék bevezetése óta eltelt néhány nap eredményei mindenesetre kedvezőek, hiszen több mint 500 ügyfél már most rendelkezik a konstrukcióval.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm