16 °C Budapest

Új információs szoftver a Garantiqánál a kkv hitelek gyorsabb bírálatáért

Pénzcentrum
2008. május 8. 09:50

Megújította a bankok munkáját megkönnyítő és felgyorsító Előzetes Információ Kérés (EIK) nevű szoftverét a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.. A program immár nemcsak arra válaszol a garancia kérelmet előkészítő bankárnak, hogy a hitelezendő céggel kapcsolatban nem áll-e fönn valamilyen kizáró ok, hanem arra is, hogy a kívánt összegű kezesség vállalható-e az adott cég hitelére.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a kereskedelmi bankok igényeire alapozva új funkciókkal látta el 2003 óta működő szoftverét, az EIK-t. Az EIK korábban arra a kérdésre adott választ, hogy a Garantiqa kezességvállalása - meghatározott szempontok alapján - elvileg lehetséges-e egy adott cég ügyletéhez kapcsolódóan, azaz nem áll-e fenn valamilyen kizáró ok, amely miatt eleve lehetetlen az adott vállalkozás hiteléhez készfizető kezességet vállalni. "A szoftvert azért üzemeltetjük, hogy gyors választ tudjunk adni a hitelintézetnek az egyszerűsített bírálatú kezességvállalási kérelmek benyújtása előtt" - mondta Király Zsolt a társaság marketing igazgatója.

A megújult információs rendszer a korábbinál sokkal jobban szolgálja e cél elérését, mert lényegesen komplexebb vizsgálatra alkalmas. Az eddigieken túl választ ad arra a kérdésre is, hogy az adott vállalkozás megfelel-e a Garantiqa ügyfélminősítési minimumfeltételeinek, illetve mekkora a társaság által vállalható garancialimit. A rendszer segítségével a hitelügyintéző a bankban, saját számítógépén pár perc alatt lefolytathatja az előzetes kockázatelemzést, és megismerheti a Garantiqa válaszát.

A szoftver teljes körűen elsősorban a gyorshitelekhez kapcsolódó, egyszerűsített bírálatú termékeknél lesz használható, ezekben az esetekben tudja a legtöbb feltételt vizsgálni. Ettől eltérőek az egyedi kockázatkezelést igénylő ügyletek esetei, amelyeknél az EIK-ban csak az ügyfél vizsgálatára van lehetőség, az ügyletre vonatkozó végső választ továbbra is a részletes elemezést követően tudja megadni a Társaság.

Az új rendszer alkalmazása jelentősen megkönnyíti és egyszerűsíti a bankok és a Garantiqa közötti együttműködést, lerövidíti az egyes kezességvállalási kérelmek, s így a hitelnyújtás átfutási idejét, javítja a kis- és középvállalkozások forráshoz jutását - véli Király Zsolt. Az új EIK-t május 15-ig tesztelhetik a jelenlegi felhasználók. Addig a régi és az új program párhuzamosan használható. Május 15-ét követően már élesben működik a megújult szoftver, melyet az eddigiekhez hasonlóan a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. valamennyi partnere számára elérhetővé tesz.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?