16 °C Budapest

Mi lesz, ha jön az euro? Kérdőjelek a forinthitelesek előtt...

Pénzcentrum
2007. december 20. 09:30

Az euro bevezetésével várhatóan csökkenni fog a törlesztőrészletek nagyságát alapjaiban meghatározó kamat mértéke, így a forinthitelesek törlesztőrészletei is csökkenhetnek majd a Magyar Nemzeti Bank álláspontja szerint.

A csökkenés mértékét persze nem lehet előre számszerűsíteni, az azonban szinte biztosra vehető, hogy az átállás idején a forint kamata magasabb lesz mint az euroé.

Míg a változó kamatozású hitelek esetében a mérséklődés egy év alatt bekövetkezik, addig a fix kamatozásúak esetén akár több évet is várhat az adós a törlesztő csökkenésére, itt ugyanis a kamatszint általában 5 évre rögzített.

A Magyar Nemzet által megkérdezett bankok szerint ma még megjósolhatatlanok az átállás következményei. Ez elsősorban azokat az ügyfeleket érinti kedvezőtlenül, akik nemrég vettek fel hosszú futamidejű forinthitelt, vagy most szándékoznak ezt megtenni, ők ugyanis úgy kötik meg a szerződést, hogy nincsenek tisztában azzal, mi vár rájuk az euro bevezetése után.

Érdekes módon ez a probléma a szomszédos osztrákokat is érinti majd, Ausztriában is emelkedésnek indult ugyanis a forintalapú kölcsönök száma, míg dollárban és svájci frankban egyre kevesebben adósodnak el. Az osztrák háztartások cseh korona alapú hitelt is szívesen vesznek fel.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?