1 °C Budapest

Mentrend szerint halad a CIB-IEB egyesülés

Pénzcentrum
2007. november 28. 16:26

"Az előzetesen meghatározott menetrenddel összhangban halad a CIB Bank és az Inter-Európa Bank egyesülési folyamata. Olyannyira, hogy 2008. január 1-jén a két intézmény nem pusztán jogilag, hanem az IT-rendszerek szintjén is eggyé válik" - jelentette be a CIB Bank Zrt. november 28-i sajtótájékoztatóján dr. Török László, a két bank közös vezérigazgatója.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kiemelte: ezt a bejelentést nem tehette volna meg a CIB és az IEB munkatársainak odaadó és elkötelezett munkája nélkül.

A CIB Csoport 2007. harmadik negyedéves teljesítményét áttekintve hangsúlyozta: a negyedév végén a CIB konszolidált mérlegfőösszege, a bank csaknem 30 éves történetében először, átlépte a 2000 milliárd forintos határt.

A CIB Bank és az Inter-Európa Bank anyaintézményei (a Banca Intesa és a SANPAOLO IMI) 2007. január 1-jei fúzióját követően nagy valószínűséggel lehetett arra számítani, hogy az új bank (Intesa Sanpaolo), azokban az országokban, amelyekben több leánybankkal van jelen, egyesíti az erőit. A várakozásoknak megfelelően, Corrado Passera, az Intesa Sanpaolo vezérigazgatója 2007. április 14-én Milánóban be is jelentette ezt a szándékot. A folyamat négy országot érint: Albániát, Bosznia-Hercegovinát, Magyarországot és Szerbiát.

Magyarországon az egyesülés 2007. május 15-én indult el: ekkor alakult meg az egyesülési program irányító bizottsága, és ekkorra kristályosodott ki a folyamat szerkezete. Az egyesülés öt dimenzióban [üzlet, operáció, IT, vállalatirányítás (governance), HR] megy végbe, és tíz metszetben zajlik, a törzsadat-migrációtól, a hitel- és betéti folyamatok összeillesztésén keresztül az egyesülés utáni első nyitvatartási napra (Day-1) való felkészülésig.

Az egyesülési menetrend szigorú betartásának köszönhetően 2008. január 1-jén nemcsak jogilag egyesül a két bank, hanem a rendszerek szintjén is: egy lesz a számlavezető-rendszer, a bankkártya-rendszer és a hitelrendszer.

Az egyesüléstől 2009-ben hozzávetőleg 7 milliárd forintos, a működési eredményre gyakorolt pozitív hatás várható.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A két bank vezetői és munkatársai tisztában vannak azzal, hogy az egyesülés az ügyfelek, különösen az IEB-ügyfelek szempontjából nem mindennapi folyamat, ezért mindkét intézmény különösen nagy hangsúlyt helyez a részletes, pontos és személyre szabott tájékoztatásra. A kiemelt ügyfelekkel lebonyolított személyes találkozóktól a változások mibenlétéről tájékoztató levelekig, a banki hírlevelekben, honlapokon elhelyezett hírektől a fiókokban található hirdetményekig számos eszközt és csatornát használnak erre a célra.

Az egyesülési folyamatot természetesen a CIB Bank és az Inter-Európa Bank dolgozói viszik végbe, akiknek az adott évi terveket is teljesíteniük kell - ez évben még külön-külön. "Az a tény, hogy az egyesülés a kívánt ütemben halad, valamint, hogy közben a tervekkel is sikerül összhangban lenni, jól jelzi, hogy milyen potenciál rejlik a két bank szakembergárdájában" - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Alátámasztják ezt a 2007. I-III. negyedévi számok is, amelyek közül dr. Török László a következőket emelte ki:
· a konszolidált, IFRS-szerinti mérlegfőösszeg meghaladta a 2 000 milliárd forintot (2 034 milliárd);
· a harmadik negyedévi összesített adózott eredmény (26,3 milliárd forint) meghaladta a tavalyi teljes évit;
· a projektfinanszírozási hitelek állománya 22 százalékkal, 271,4 milliárd forintra nőtt;
· a lakáshitel-állomány 40 százalékos emelkedés után 219,4 milliárd forintot tett ki;
· a CIB Lízing Csoport -16 százalékos piaci részesedésével - továbbra is vezeti a lízingcégek mezőnyét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20